Caprifoiul - parfum si sanatate

Caprifoiul  - LONICERA JAPONICA - popular se mai numește MÂNA MAICII DOMNULUI, este un arbust cățărător, face parte din familia Caprifoliaceae, este cea mai întâlnită varietate, crește spontan, sau este cultivat.

DESCRIERE

Este o plantă cățărătoare sau târâtoare care poate ajunge și la 5 metri înălțime, este o liană, rezistentă atât la ger cât și la secetă, nepretențioasă la sol, fiind cultivată ca specie decorativa prin frunze dar mai ales prin flori care au o mireasmă îmbătatoare mai ales noaptea, îmbracă balcoane, ziduri, diverse construcții, se poate planta și în ghivece sau jardiniere.

caprifoi 

Frunzele sunt mici de culoare verde închis, o parte din ele persistă și în timpul iernii.

Florile sunt albe, galben-aurii, tubuloase, au forma de trompetă, sunt foarte parfumate și apar din primăvară până toamna,  fructele sunt niște bace de culoare neagra și sunt toxice.

                caprifoiul flori fructe de caprifoi sursa foto

PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI

Caprifoiul conține cantități mici de magneziu, calciu, potasiu, vitamina C, quercitină, este bogat în uleiuri volatile care sunt folosite în industria parfumurilor, în aromoterapie fiind benefic în stări de depresie și anxietate.

Caprifoiul are proprietăți: emoliente; expectorante; este antispasmodic; calmant; diuretic; laxativ; antimicrobian.

În scop medicinal sunt utilizate florile și frunzele.

UTILIZARE, CALITATI MEDICINALE

Infuzie - o ceașcă de flori de caprifoi - bobocii de flori care se culeg primăvara sau vara - la un litru de apă clocotită, se lasă la infuzat 15 minute. Se beau 2-3 căni pe zi, are efecte calmante, expectorante,  diuretice, laxative, antimicrobiene, infuzia este benefică în dureri de gât și de cap, răni dureroase, ochi umflați, dizenterie, dureri la urinare, abces mamar, abces intestinal.

                ceai de caprifoiul sursă foto

Caprifoiul încetinește coagularea sângelui, calmează durerile articulare și crampele, întărește inima, are acțiuni benefice asupra pielii în zonele afectate de pistrui, pete de bătrânețe, răni, infecții.

CULTIVARE

Caprifoiul se înmulțește prin butași, se plantează primăvara, crește și se dezvoltă preferând un pământ obișnuit cu drenaj bun, multă lumină, preferând expunerea directă la soare dar se dezvoltă bine și în semiumbră.

CONTRAINDICATII

Nu este recomandat caprifoiul în cazul persoanelor alergice, în timpul sarcinii și al alăptării, persoanelor care suferă de diaree acută sau care au probleme cu stomacul.

 

 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0