Castanul salbatic - un remediu eficient in combaterea si prevenirea multor afectiuni

DESCRIERE, GENERALITATI

Castanul salbatic - AESCULUS HIPPOCASTANUM -, denumiri populare  - castan porcesc, afghistin, ghistin -, este un arbore ocrotit prin lege, care crește cultivat în scop ornamental, prin parcuri și grădini amenajate în spatii libere, pe marginea aleilor din orașe, este originar din India, Caucaz, și nordul Asiei și aparține familiei Sapidacee.

Castanul sălbatic sau porcesc, este un copac exotic, rămuros, cu coroana foarte bogată care ajunge până la 20-30 de metri înălțime. Trunchiul și ramurile bătrâne, sunt acoperite cu o coajă groasă, solzoasă, ramurile tinere au o coajă brună, mugurii care apar primăvara sunt mari, cleioși și bogați în rezine.

castanul sălbatic sursă foto

Frunzele verzi, sunt compuse din cinci frunze mici, ușor păroase pe partea inferioară, sunt așezate opus pe ramuri.

Florile sunt albe cu pete gălbui, spre maturitate ele devin roșiatice, acestea sunt așezate în vârful ramurilor, grupate în inflorescențe mari, și apar în aprilie-mai, există specia de castan sălbatic - Aesculus pavia -, care are florile roșii, fructele acestui castan sălbatic sunt extrem de toxice, din cauza conținutului de acid cianhidric, fructul acestei specii de castan, are coaja netedă, fără țepi.

                 castan sălbatic sursă foto

Fructul este o capsulă cu înveliș verde spinos, care conține una sau două semințe turtite, de nuanță maroniu strălucitor - castanele -, înveliș care se deschide numai când castanele sunt coapte. 

Castanele sălbatice nu au codiță, sunt mai mari și mai rotunde decât castanele comestibile, învelișul exterior are țepi mai rari și mai mici, castanele sălbatice nu sunt comestibile din cauza conținutului de - esculină -,  o substanță toxică cu capacitatea de anticoagulant -.

Puterile vindecătoare ale castanului sălbatic, sunt folosite în medicina populară din vremuri foarte vechi, cu toate că nu sunt comestibile, castanele sălbatice sunt considerate adevărate surse aducătoare de sănătate.

FACTOR CURATIV

Florile se recoltează când jumătate din inflorescență este înflorită, - scoarța castanului sălbatic se recoltează primăvara, numai de pe ramurile tinere de până la 5 ani, castanele se recoltează toamna când învelișul verde plin de ghimpi crapă, iar castanele coapte se desprind singure de pe crengi și cad în jurul copacului.

               flori castan sălbatic sursă foto

Se aleg castanele sănătoase, care nu sunt lovite, și nu sunt moi, se pun la uscat, în locuri aerisite și uscate, se întorc zilnic, pentru o uscare uniformă, sunt uscate aproximativ în trei săptămâni, atunci când devin sfărâmicioase.    

PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI

  • castanele sălbatice conțin - vitaminele C, K, grupul vitaminic B - B1, B2-, grăsimi, amidon, saponozide triterpenice, principii amare, taninuri,- care mențin elasticitatea vaselor sanguine , grăsimi albumine, flavonoide, au proprietăți - antiinflamatoare,- flebotonice, - vasodilatatoare,- antiedematoase,- anticoagulante și fluidizante pentru sânge,- hemostatice,- decongestive, sunt un real remediu pentru creșterea tonusului vaselor capilare fragile,

              castane sursă foto

  • scoarța de castan sălbatic, conține - substanțe minerale, celuloză, rezine,
  • florile castanului sălbatic au un conținut bogat de derivați flavonici.

PREPARATE, RECOMANDARI

Preparatele din castanele sălbatice, flori și scoarța sub formă de  - infuzie, ulei, decoct, pulbere și extracte uscate sau solubile obținute în industria farmaceutică, au adevărate proprietăți medicinale, cu efecte miraculoase asupra sistemului circulator, a bolilor vasculare, ele vindecă suferințele provocate de afecțiuni grave - accidente vasculare, tumori cancerigene, până la la suferințele provocate de hemoroizi sau varice.

Câteva preparate se pot face ușor și acasă:

Infuzia de castane sălbatice - 2 lingurițe de castane uscate, la 250 ml de apă clocotită, se lasă la infuzat 15 minute,- se bea de trei ori pe zi si se poate folosi și sub formă de băi și cataplasme,- este benefică în accidente cerebrale, în afecțiuni ale prostatei, benefică în boala Parkinson.

Decoctul de castane sălbatice -10 castane sălbatice se fierb 10 minute într-un litru da apă,- sub formă de bai benefic pentru persoanele care suferă de varice,- hemoroizi,- eficient în afecțiuni circulatorii periferice - ulcere varicoase, varice -, stimulează circulația sângelui.

Uleiul de castane sălbatice,- se lasă la macerat 14 zile, un recipient de sticlă, plin cu castane sălbatice uscate și zdrobite, peste care se toarnă ulei de floarea soarelui, se filtrează și se folosește numai extern,- sub formă de masaj în zonele dureroase provocate de osteoporoză, dureri de picioare, dureri reumatice, se aplică de cel mult două ori pe zi, există riscul de iritație a pielii.

               ulei de castan sălbatic sursă foto

Unguentul de castane sălbatice,- castanele decojite, se fierb, se zdrobesc până se obține o pastă care se combină cu grăsime în părți egale, se folosește extern în dureri de reumatism, degerături, dureri de picioare, varice, ajută la vindecarea contuziilor, inflamațiilor, rănilor, cangrenelor etc.

Castanele sălbatice, datorită conținutului de substanțe active care au capacității de îmbunătățire a circulației sângelui, sunt utilizate și în produsele cosmetice destinate îngrijirii tenului delicat și sensibil, dar și a tenului cuperozic, străbătut de vinișoare roșii vizibile, - castane decojite, date pe răzătoarea fină, se combină în proporție de 1-1 cu miere de albine, masca obținută se aplică pe față 10 minute, are efecte tonice și astringente.

Tratamentele cu preparatele din castane sălbatice se face numai sub supravegherea medicului, nu sunt recomandate femeilor însărcinate, și mamelor care alăptează, persoanelor care suferă de afecțiuni renale sau de ficat, persoanelor care iau coagulante.

Preparatele care contin castan salbatic se pot achizitiona de la magazinele naturiste sau online AICI, AICI.

Informațiile din acest site sunt în scop informativ și educativ, ele nu înlocuiesc tratamentul și prescripțiile medicale.

 

sursă foto cover

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0