Craciunita - o floare de craciun

DESCRIERE, GENERALITATI

Crăciunița - POINSETTIA sau EUPHORBIA PULCHERRIMA - este o plantă DECORATIVĂ de interior în special în perioada sărbătorilor de iarnă, este singura plantă cunoscută care își schimbă culoarea frunzelor superioare în roșu, nuanțe de roz închis sau deschis, galben, având aspectul unei flori, care simbolizează venirea Craciunului.

Craciunița, de fapt nu are  flori, (florile sunt mici si neinsemnate), frumusețea ei o reprezintă frunzele care se colorează în preajma Craciunului dând, aspectul unor flori. 

 crăciunișa sursă foto

CULTIVARE

Este o plantă viguroasă și nepretențioasă, foarte ușor de întretinut, nu are nevoie de udare regulată, totuși pământul trebuie să fie umed în permanență, preferă locurile luminoase dar semiumbrite, și nu suportă acțiunea directă a razelor de soare care îi afectează coloritul frunzelor de asemenea nu suportă temperaturile scăzute sub 15 grade C.

Înmulțirea Crăciunitei se face prin butășire, ramurele  tinere de cel puțin o lună, lungi de 10-12 cm se recoltează de la plantă, și se plantează într-un amestec de  turbă și nisip, vor avea rădăcini după aproximativ o lună, când se replantează în ghivece mai mari.

Planta se udă zilnic cu o cantitate mica de apă, nu se tine apă în farfurioară, deoarece umezeala excesivă în ghiveci duce la ofilirea plantei.

Primavara începând cu luna martie se fertilizează cu îngrășământ lichid, o dată la două săptămâni, iarna și în perioada de înflorire nu se administrează îngrășământ.       

Butasii, tăiați secretă o seva lăptoasă, latex care împiedică formarea rădăcinilor, aceștia se introduc într-un recipient cu apă la o temperature de 20-25 grade C, și  numai după ce nu mai au latex se plantează.

                crăciunița 

Primavara și vara, Craciunița  se dezvoltă și înflorește afară într-un loc semiumbros, iarna trebuie obligatoriu dusă în apartament, pentru  a stimula ramificarea plantei, primavara când este mai puțin sensibilă, se tunde  scurtând din lastarii, după perioada de înflorire Craciunița are nevoie de cel puțin două luni de repaus, în acest timp se va uda mai rar.

 

sursă foto cover

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0