Germenii de Ceapa Rosie - o farmacie naturala

GENERALITATI

Puterea de revitalizare a germenilor este cunoscută de la începutul vieții pe pământ. Efectele binefăcătoare asupra organismului sunt cunoscute de umanitate din cele mai vechi timpuri, civilizațiile antice le apreciau foarte mult calitățile curative. Germenii sunt alimente vii, conțin esența plantei mature, vitalitatea provine din semințe, în care sunt strânse, toate elementele nutritive necesare plantelor.

germeni de ceapă roșie sursă foto

Germenii, trebuie consumați proaspeți, valoarea lor nutrițională este mai mare în stare crudă, fiind preluată imediat de organism, un singur germen are mai multă substanță activa decât planta matură, au gust plăcut, caracteristic plantei mature, se pot consuma în sandvișuri, în salate, sucuri, creme etc.

Atât semințele germinate, cât și lăstarii, se pot consuma la orice masă, ca atare sau adăugați în salate sau alte preparate, germenii au o mare concentrație de vitamine și enzime, au mare putere de detoxifiere, completează cerințele organismului de vitamine, enzime și minerale naturale, prin aportul de fibre, au efect diuretic, combat constipația, reduc colesterolul, sunt benefice în prevenirea și tratarea diabetului, a obezității etc.

Toate tipurile de germeni și lăstari stimulează activitatea sistemului imunitar, pentru că volumul fibrelor din semințe crește o dată cu germinația, ele accelerează digestia, asigură asimilareă nutrienților, ajută la distrugerea grăsimilor ineficiente din organism.

Sunt recomandați în alimentația copiilor, sunt benefici persoanelor aflate în convalescență, persoanelor care luptă cu kilogramele în plus, celor care fac eforturi mari, sportivilor și în general tuturor persoanelor care vor să-și mențină sănătatea.

Germenii de ceapa roșie, sunt înlocuitorii perfecți pentru ceapa roșie verde, au un gust puternic, aromat și proaspăt și, au și aspect decorativ. Ceapa este utilizată ca ingredient de bază în foarte multe preparate culinare, de mii de ani, în întreaga lume, există mai multe varietăți de ceapă: roșie, alba, galbenă, verde, fiecare cu aroma sa proprie și unică - de la aroma intensă la una ușoară -.

PRINCIPII ACTIVE

Ceapa roșie are în compoziție toata grupa de vitamine B, vitamina A, C, E, D, minerale - fosfor, calciu, sodiu, magneziu, crom, zinc, fier -, vegetale, substanțe puternic antioxidante, substanțe antibiotice, diuretice, despre ceapa roșie, se spune ca este la fel de prețioasă precum o farmacie, este un dezinfectant puternic si un bun diuretic, ea nu ar trebui să lipsească din meniul zilnic al nici unei persoane.

               ceapă roșie sursă foto

Pentru că este un compus concentrat, un singur germen are mai multă substanță activă decât planta matură - de 1000-1500 ori mai mare -, substanțele din germenii de ceapa roșie, sunt mult mai concentrate decât cea a plantei mature.

Germenii de ceapa roșie oferă multiple beneficii pentru sănătate

  • sunt un antibiotic natural,- curăță sângele, curăță și dizolvă grăsimile depuse în ficat, distrug paraziții monocelulari,
  • bogați în clorofilă, germenii de ceapa roșie, primenesc sângele,
  • previn anemia,
  • germenii de ceapa roșie, prin conținutul ridicat de fier, asigură sănătatea organismului,
  • ajută la tratamentul tusei și al răcelilor, eliberează secreția și vindecă gripa,
  • scad tensiunea arterială,
  • ajută la scăderea tensiunii arteriale în mod natural, subțiază sângele și îl curăță de grăsimile nesănătoase, dizolvă cheagurile de sânge,
  • controlează valorile colesterolului,
  • consumând germeni de ceapa în fiecare zi, valorile colesterolului rău se vor micșora, se vor estompa manifestările trombozei, astfel sunt prevenite accidentele cardiovasculare,
  • previne cancerul de colon,
  • stimulează înmulțirea bacteriilor bune din colon, și ajută la reducerea riscului creșterii tumorilor care s-ar putea dezvolta la nivelul colonului,
  • ajută la eliminarea toxinelor din organism,- ajută la combaterea și tratarea alergiilor,
  • previne diabetul - concentrația de crom, contribuie la scăderea nivelului de insulină și crește toleranța la glucoză,
  • combate constipație și flatulenta,
  • ajută la combaterea infecțiilor și favorizează eliminarea paraziților intestinali,
  • contribuie la un somn liniștit,
  • previne osteoporoza,
  • componența, din germenii de ceapa roșie, previne fragilizarea oaselor.

CULTIVARE

Germenii sau lăstarii, se pot crește și acasă, investiția este mai puțin costisitoare, decât achiziționarea lor, se consuma când semințele sunt încolțite, iar lăstarii au între 2 și 5 cm, se pot consuma și rădăcinile dacă germinarea s-a făcut fără pământ.

Într-un recipient de sticlă cu formă mai lungă, sau într-un borcan, cu capac în care am făcut mici găurele pentru aerisire, semințele, se pun la înmuiat pentru 24 de ore, într-un loc mai întunecos, - borcanul se așează înclinat, pentru ca semințele sa aibă mai mult spațiu -.

După ce semințele de ceapă roșie - achiziționate de la mag. de semințe -, s-au înmuiat corespunzător, se spală de câteva ori, până când apa rămâne curată, și se așează la loc, repetând clătirea semințelor cu apă în fiecare zi, (pentru a evita dezvoltarea bacteriilor), până când încolțesc și apar mugurii, se scoate recipientul și se lasă la lumină sau la soare pentru înverzire, și se pot consuma.

Trebuie avut grijă ca apă să acopere semințele, ele își vor dubla volumul în timpul germinării, este necesara verificarea cantității de apă, care trebuie să acopere semințele și după ce ele se umflă, recipientul se așează într-un vas în poziție înclinată la 45 de grade, pentru a se scurge surplusul de apă.

Semințele trebuie răspândite în recipient, dacă stratul de semințe este prea gros și semințele sunt prea înghesuite, nu vor germina, este foarte important ca semințele să aibă aerisire, altfel vor putrezi.

                germeni de ceapă roșie sursă foto

Semințele încolțite, este bine să fie recoltate atunci când tulpinile plăntuțelor abia au răsărit, cantitatea de nutrienți fiind maximă, aceasta durează doar câteva zile, - în funcție de tipul de sămânță -, după cinci zile de la germinare, lăstarii devin amari la gust, se pot păstra proaspeți la rece in frigider până la cinci zile.

 

sursă foto cover

 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0