Germenii de Soia - boabe de sanatate

GENERALITATI

Soia nu este o plantă prea aspectuoasă, produce păstăi care conțin boabe, în general galbene, însă pot avea și nuanțe de la negru la roșiatic. Puterea de revitalizare a germenilor este cunoscută de la începutul vieții pe pământ. Efectele binefăcătoare asupra organismului sunt cunoscute de umanitate din cele mai vechi timpuri, civilizațiile antice le apreciau foarte mult calitățile curative. Germenii sunt alimente vii, conțin esența plantei mature, vitalitatea provine din semințe, în care sunt strânse, toate elementele nutritive necesare plantelor.

soia sursă foto

Germenii, trebuie consumați proaspeți, valoarea lor nutrițională este mai mare în stare crudă, fiind preluată imediat de organism, un singur germen are mai multă substanță activa decât planta matură, au gust plăcut, caracteristic plantei mature, se pot consuma în sandvișuri, în salate, sucuri, creme etc.

Atât semințele germinate, cât și lăstarii, se pot consuma la orice masă, ca atare sau adăugați în salate sau alte preparate, germenii au o mare concentrație de vitamine și enzime, au mare putere de detoxifiere, completează cerințele organismului de vitamine, enzime și minerale naturale, prin aportul de fibre, au efect diuretic, combat constipația, reduc colesterolul, sunt benefice în prevenirea și tratarea diabetului, a obezității etc.

Toate tipurile de germeni și lăstari stimulează activitatea sistemului imunitar, pentru că volumul fibrelor din semințe crește o dată cu germinația, ele accelerează digestia, asigură asimilareă nutrienților, ajută la distrugerea grăsimilor ineficiente din organism.

Sunt recomandați în alimentația copiilor, sunt benefici persoanelor aflate în convalescență, persoanelor care luptă cu kilogramele în plus, celor care fac eforturi mari, sportivilor și în general tuturor persoanelor care vor să-și mențină sănătatea.

PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI, RECOMANDARI

Boabele de soia, bogate în proteine și grăsimi, au o compoziție asemănătoare cu cea a cărnii, fiind  supranumita carnea vegetala, diferența este faptul ca proteinele din soia sunt mult mai puțin toxice decât proteinele animale, grăsimile nesaturate din boabe, protejează vasele de sânge.

Semințele de soia, au un conținut bogat de lecitină - un aminoacid vital pentru creier -, complexul vitaminic B - B1, B2, B3, B6, B12 -, vitamina E - vitamina tinereții -, vitaminele A, C, K, P, PP, săruri de calciu, fier, fosfor, potasiu, un mare procent de celuloză, hormoni vegetali, pe lângă acest grup de minerale și vitamine, boabele conțin, izoflavone, substanțe speciale, care măresc imunitatea organismului, împiedică dezvoltarea celulelor canceroase, întrețin permeabilitatea și flexibilitatea vaselor de sânge.

                  semințe de soia sursă foto

Boabele germinate de soia, sunt foarte ușor de introdus în alimentație, se adaugă la salate, se pot consuma ca atare, sub formă de garnitură la tocănițe, fripturi, sau alte preparate, se pot prepara sub formă de sucuri, se pot face combinații cu alte sucuri.

  • în stare proaspătă, se consumă câte o linguriță pe zi la copii, - adolescenți și persoanele în vârstă câte 2 lingurițe pe zi, - adulții cate 1-2 linguri pe zi,
  • germenii de soia, se pot întrebuința în preparate ușor de consumat, și care să le pună în valoare proprietățile speciale de medicamente vii,
  • macerat:  300 gr germeni de soia zdrobiți, se pun la macerat în 700 gr miere de albine, timp de 14 zile, - se ia, o lingură de macerat de 3 ori pe zi, pe stomacul gol,- este un produs revigorant, afrodiziac deosebit, în special pentru bărbați, 
  • tinctura - 400 gr de germeni zdrobiți, se lasă la macerat timp de două săptămâni într-un litru de alcool alimentar, într-o sticlă închisă la culoare, - se ia de trei ori pe zi cate o linguriță într-un pahar cu apă, - previne apariția cancerului, în special a celui de sân și genital, previne apariția prematura a menopauzei, eficientă în tulburările de ciclu menstrual, în frigiditate,
  • germenii de soia, conțin aproape toate elementele nutritive necesare bunei funcționari a organismului, față de boabe, conțin de 10 ori mai multă vitamina C, vitamina B2 - de 2,5 ori, vitamina PP - de 2 ori, caroten -3,5 ori mai mare,
  • întăresc sistemul imunitar,
  • protejează vasele de sânge, reduc apariția bolilor cardiovasculare și a hipertensiuni arteriale,
  • contribuie la scăderea nivelului colesterolului și a zahărului din sânge,
  • stopează atrofierea mușchilor și procesul de îmbătrânire,
  • previn cancerul de sân și cancerul de prostata,
  • sunt eficienți în astenie, surmenaj, convalescență,
  • sunt indicați în dieta vegetarienilor, datorită conținutului bogat în proteine,
  • sunt benefici în funcționarea tractului digestiv, ușurează procesul de digestie și de asimilare.

                 germeni de soia sursă foto

CULTIVARE

Germenii sau lăstarii, se pot crește și acasă, investiția este mai puțin costisitoare, decât achiziționarea lor, se consuma când semințele sunt încolțite, iar lăstarii au între 2 și 5 cm, se pot consuma și rădăcinile dacă germinarea s-a făcut fără pământ.

Într-un recipient de sticlă cu formă mai lungă, sau într-un borcan, cu capac în care am făcut mici găurele pentru aerisire, semințele, se pun la înmuiat pentru 24 de ore, într-un loc mai întunecos, - borcanul se așează înclinat, pentru ca semințele sa aibă mai mult spațiu -.

După ce semințele de soia - achiziționate de la mag. de semințe -, s-au înmuiat corespunzător, se spală de câteva ori, până când apa rămâne curată, și se așează la loc, repetând clătirea semințelor cu apă în fiecare zi, (pentru a evita dezvoltarea bacteriilor), până când încolțesc și apar mugurii, se scoate recipientul și se lasă la lumină sau la soare pentru înverzire, și se pot consuma.

Trebuie avut grijă ca apă să acopere semințele, ele își vor dubla volumul în timpul germinării, este necesara verificarea cantității de apă, care trebuie să acopere semințele și după ce ele se umflă, recipientul se așează într-un vas în poziție înclinată la 45 de grade, pentru a se scurge surplusul de apă.

Semințele trebuie răspândite în recipient, dacă stratul de semințe este prea gros și semințele sunt prea înghesuite, nu vor germina, este foarte important ca semințele să aibă aerisire, altfel vor putrezi.

Semințele încolțite, este bine să fie recoltate atunci când tulpinile plăntuțelor abia au răsărit, cantitatea de nutrienți fiind maximă, aceasta durează doar câteva zile, - în funcție de tipul de sămânță - , după cinci zile de la germinare, lăstarii devin amari la gust, se pot păstra proaspeți la rece in frigider până la cinci zile.

 

sursă foto cover

 

 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
2
Bianca
Buna, incercati la magazinele naturiste.
Georgeta Pană
Vreau sa cumpăr germeni de soia!.., deunde?