Kaki - energizant si tonic

DESCRIERE SI GENERAlTATI

Kaki - Persimon -, este fructul unui arbore din familia Ebenaceae, fiind o baca a cărei culoarea variază de la galben deschis la portocaliu - roșiatic. Pomul care produce fructul de kaki creste lent și ajunge la o înălțime de 10 metri, frunzele sunt căzătoare, au forma eliptică sau ovală, produce fructe după 7–8 ani. Fructele kaki pot fi consumate proaspete, uscate, pregătite la cuptor sau gem.  

 kaki sursă foto

PRINCIPII ACTIVE

Kaki este bogat in vitamine: A, vitamine din complexul B, P, Cminerale: sodiu, potasiu, magneziu, seleniu, fier și zinc, betacaroten, acizi grași, are un conținut ridicat de taninuri, proteine, este bogat în carbohidrați de bună calitate și conține la fel de mulți antioxidanți ca și ceaiul verde.

                copacul de kaki sursă foto

BENEFICIILE CONSUMULUI DE KAKI

Numit și fructul zeilor, kaki este dulce, zemos, cu gustul parfumat, inconfundabil și textura care seamănă atât cu piersica cât și cu pepenele galben, conține și foarte multe substanțe nutritive benefice pentru sănătate: - este energizant și tonic, având un efect antioboseală; este astringent; întărește sistemul imunitar; - conținutul ridicat de  vitamina C duce la stimularea reacției naturale a organismului în lupta cu răceala și gripă; - fiind bogat în nutrienți și antioxidanti, el întârzie procesul de îmbătrânire; - potasiul din fruct controlează contracțiile musculare și presiunea arteriala; - in plus, fructul de kaki are proprietăți laxative și diuretice și acționează benefic asupra bolilor de ficat.

Fructul kaki este si o sursă bogată de fibre, mai ales dacă este consumat cu coaja cu tot, datorită conținutului ridicat în fibre solubile acest fruct ajută la scăderea nivelului de grăsimi și la reglarea colesterolului din sânge, deci riscurile de apariție a afecțiunilor cardiace sunt mici; betacarotenul, care colorează fructul în portocaliu, întărește vederea și previne îmbătrânirea ochilor.

                frucul de kaki sursă foto

Pentru a ne bucura de beneficiile acestui fruct, trebuie să consumam doua sau trei pe zi, în stare proaspătă. La cumpărare fructul trebuie sa aibă coaja tare și netedă sa nu aibă pete sau puncte negre, dungile de pe coaja, cu cât sunt mai multe, cu atât fructul este mai dulce, la pipăit să fie destul de moale iar frunzele trebuie sa fie maro.

UTILIZARI

Fructele uscate kaki se folosesc la prepararea fursecurilor, prăjiturilor, budincilor, diverselor salate.

                fructe de kaki uscat sursă foto

RECOMANDARI

Pentru ca are un conținut mare de zahar, kaki nu este recomandat persoanelor cu diabet zaharat.

 

 

 sursă foto cover

 

 

 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0