Nalba mare - o planta cu calitati medicinale

GENERALITATI, DESCRIERE

Nalba mare - ALTHAEA OFFICINALIS -, denumiri populare - nalba alba, nalba de camp, nalba buna, nalba de lunca, genul Malva, familia Malvaceae. 

Nalba mare, este o planta medicinala cu multiple calitati terapeutice, la fel ca si suratele ei, este o planta ierboasa, robusta, puternica, are un rizom scurt, din care se dezvolta numeroase radacini carnoase, groase, cenusiu deschis, miezul este alb-galbui, gustul dulceag mucilaginos, creste spontan mai mult in zona de campie, pe marginea raurilor, a drumurilor, pe linga garduri si case parasite.

Tulpinia este erecta, ramificata, acoperita cu perisori, inalta pina la 1 metru.

Frunzele sunt dispuse altern, lung petiolate, cu marginile inegal zimtate, acoperite cu perisori desi, care le dau un aspect catifelat de nuanta verde-albicios, catifelate.

Florile sunt mari, de culoare alb-roz, asezate la baza frumzelor si in partea superioara a tulpinii, infloreste vara din iunie pina la sfarsitul lui septembrie.

Fructul este este turtit, alcatuit din achene, care contin fiecare cate o samanta.

               nalba mare 

RECOLTARE, PASTRARE

In scopuri medicinale se recolteaza florile in timpul infloririi, frunzele se recolteaza inainte de inflorire si radacinile, cand planta este uscata, inainte de a ingheta pamantul, pina sfarsitul lui noembrie, radacina nu se spala de pamant, se curata de coaja, apoi se taie in bucati, se usuca la umbra in locuri uscate si aerisite, asezate in straturi subtiri, se pastreaza in saculeti de pinza, in locatii uscate si aerisite.

             radacina nama mare sursa foto

PRINCIPII ACTIVE

  • mucilagii, amidon, zaharuri, pectine, substante grase, taninuri, saruri minerale.

PROPRIETATI SI CALITATI MEDICINALE

  • antiinflamatoare,- emoliente,- calmante,- expectorante.

INTERN

  • afectiuni ale aparatului respirator,- tuse, raceli, dureri de gat, gronsite, raguseala, datorita calitatilor emoliente si expectorante.
  • afectiuni ale rinichilor,- infectii si iritatii renale, uretrite, nefrite, etc.
  • combate infectiile aparatului urinar.
  • tulburari gastrointestinale,- reface mucoasa stomacala, distrusa de administrarea mare de medicamente, benefica in gastrite, colite, crampe intestinale, combate diareea.

EXTERN

  • traheite, laringite, furunculoze, eczeme, dermatoze, cuperoze, pleoape umflate,- se aplica cataplasme locale -.
  • abcese dentare, dureri de dinti, amigdalita, aftoza bucala, inlatura mirosul urat al respiratiei, - sub forma de gargara -, este  emolienta, calmanta, antiinflamatoare.
  • trateaza hemoroizii si fisurile anale, vaginitele, sub forma de clisme, spalaturi si bai locale.

In cosmetica, este benefica pentru tenul uscat si tenurile ridate, sub forma de comprese, care se aplica 10-15 minute,- 30 gr de radacina uscata si maruntita, se fierbe 15 minute in 500 ml apa, se lasa la racit si se filtreaza si se aplica comprese.

PREPARATE DIN NALBA MARE

Infuzie- ceai - de nalba mare -2 linguri de planta uscata si maruntita, la 250 ml de apa clocotita, se lasa la infuzat 10-15 minute.

Macerat de nalba mare - o lingura de planta la 250 de ml de apa, se lasa la macerat 30 de minute la temperatura camerei.

Decoct de nalba mare - 20-25 grame de radacina uscata si maruntita, la 200 ml de apa rece, se fierbe un minut,- se fac spalaturi, bai, comprese, gargara benefica pentru laringita, traheita, raguseala, etc.

              ceai de nalba mare 

Informatiile din acest site sunt in scop informativ si educativ, ele nu inlocuiesc  tratamentele si prescriptiile medicale.

 

sursa foto cover

 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0