Pastravul de fag - scade colesterolul

Păstrăvul de fag - PLEUROTUS OSTREATUS - crește și se dezvoltă pe trunchiul a numeroase specii lemnoase foioase, în special pe fag, preferă trunchiurile bătrâne.

pastravarul de maisursă foto

Această specie de ciuperci câștigă din ce în ce mai multă popularitate și se cultivă cu rezultate foarte bune.

DESCRIERE

Este o CIUPERCĂ COMESTIBILĂ, hrănitoare și gustoasă, bogată în vitamine, aminoacizi și săruri minerale, care ajută organismul să lupte împotriva toxinelor.

Ciupercile, cresc și se dezvoltă etajat, unele peste altele și sunt așezate asemenea unor țigle, au formă de ureche cu marginea răsucită și cresc pe trunchiurile copacilor, câteodată la înălțimi destul de mari.

                 păstrăvul de fag sursă foto

Pălăriile sunt cărnoase, la început au formă convexă, apoi spre maturitate au formă plată, culoarea este cenușie, mai deschisă la exemplarele mai mature, dar pot avea și nuanțe de maroniu, bej, mov, lamele sunt alburii, cu nuanțe de crem.

Carnea păstrăvului de fag este foarte apreciată în gastronomie, este albă, frageda, aromată cu gust și miros foarte plăcut, este indicat să fie consumată numai gătită.

Piciorul, este compact, solid, este îngroșat în partea de sus și mai subțire spre bază, câteodată este acoperit cu un puf alb.

                păstrăvul de fag sursă foto

Păstrăvul de fag este un aliment cu valoare energetica scăzută, fiind benefic în lupta cu kilogramele în plus, ajută la diminuarea colesterolului din sânge și scade tensiunea arterială.

Păstrăvul de fag este o ciupercă gustoasa și nutritivă, foarte apreciată în gastronomie, dar are și proprietăți antiinflamatoare și  antivirale  și întărește sistemul imunitar.

Cultivare

Cultivarea se poate face pe paie introduse în saci de polietilenă sau pe butuci de lemn.

                pastravarul de maisursă foto

Ciuperca crește în mod natural pe specii de foioase, de aceea se poate cultiva, pe buturugi de toate tipurile de foioase, în special de fag, trebuie evitate buturugile de conifere, buturuga să nu fie tăiată mai mult de șase luni.

               pastravarul de maisursă foto

 

 

sursă foto cover

 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
2
Bianca
Va multumesc, am corectat!







Nicu
Pozele voastre sunt cu burete negru( pleurotus ). Buretele pastrav are aceiasi forma, doar ca palaria creste mult mai mare iar pe partea superioara este de cuoare galbuie si prezinta niste pete specifice ca nise fulgi de culoare maro. Creste primavara pana in vvara pe buturugi putrezite de foiose, in special paltin.