Sarea, o roca incredibila

GENERALITATI

Sarea este cunoscuta din timpuri stravechi in intreaga lume ca si condiment si conservant in special in bucatarie desi consumata in exces poate prvoca probleme de sanatate.

Sarea poate fi letala daca o persoana consuma sare mai multa decat greutatea sa in grame - daca o persoana de 80 kg consuma 80 gr de sare-, un adult consuma in medie  8-10 gr.

Sarea in Evul Mediu era atat de scumpa incat era denumita "aurul alb", iar in Etiopia era folosita ca si moneda de schimb.

Sarea este singura roca pe care omul o consuma,- din productia mondiala de sare care se extrage din pamant sau apa, numai un mic procent este destinat consumului, o mare parte se foloseste in diferite industrii,- industria plasticului, detergentilor, combustibilului pentru avioane etc.

Rocile de sare slefuite de natura, modelate si finisate de mana omului sunt adevarate minunatii naturale.

MINUNATII DIN SARE

  • Un minunat monument al naturii, este cel mai mare desert de sare din lume se gaseste in sud-vestul Boliviei, linga crestele Anzilor pare un "lac' urias de sare cu o suprafata de aproximativ 10-12000 Km patrati, acoperit cu un strat de sare cca 120 m -Salar de Uyuni- este apreciata ca fiind cea mai mare oglinda naturala a lumii.

deserul de sare din bolivia sursa foto desertul de sare bolivia sursa foto 

  • In apropiere de creasta Anzilor, in mijlocul acestui impresionant depozit de sare, un comerciant de sare a ridicat in scop turistic in anul 1993 un hotel - Palacio de Sal Hotel and Spa-, la constructia caruia s-au folosit in intregime roci de sare. Peretii acestei constructii sunt blocuri de sare lipite intre ele cu un adeziv din apa si sare,-mobilierul, toaletele, iluminatul sunt facute tot din sare. Hotelul dispune de 15 camere, receptie si bar.

hotel de sare sursa foto hotel de sare sursa foto 

                                        hotel de saresursa foto  

  • Bazinele cu sare Maras, situate in Sacred Valley din Peru, sunt minunatii ale naturii, cei care le-au vazut au fost fascinati de privelistea mirifica, apreciata ca fiind mai frumoasa decat faimosul Machu Picchu. Sunt peste 3000 de bazine, fiecare apartine unei familii din Peru, apa care umple aceste bazine, care sunt putin adanci, treptat se evapora si lasa la suprafata o pojghita de sare. Aceste bazine se afla la o altitudine de 3000 de metri si la 30 Km de orasul peruan Cusco, firul de apa  care umple miile de bazine izvoreste din Qoripujio un izvor de apa calda, care creaza un peisaj fantastic de basm.

bazine de sare sursa foto baile de sare sursa foto

Aceasta sare se pare ca este foarte cautata si apreciata pentru gustul si aroma deosebita si pentru beneficiile pe care le aduce sanatatii datorita continutului mare de minerale si nutrienti-calciu, magneziu, fier, zinc etc.

  • previne anemia, osteoporoza si reduce stresul-.

 

http://esticurios.ro/lifestyle/curiozitati-despre-sare-lucruri-interesante-pe-care-nu-le-stiai 

https://www.freakz.ro/forum/Minunatiile-pamantului-t215894.html?lowfi=1 

http://www.cunoastelumea.ro/sal-playa-hotelul-de-sare-din-bolivia/ 

http://happynews.varusandel.ro/pariu-ca-nu-ti-dai-seama-ce-e-in-imaginile-astea-e-o-adevarata-minune-a-naturii/ 

 

sursa foto cover

   

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0