Siropul de menta si rozmarin, medicamente naturale

GENERALITATI

Siropurile naturale, se prepara termic sau prin macerare si presare la rece din fructe si plante proaspete, miere de albine sau zahar, prin aceste procedee de preparare, in special cel cu miere de albine, se urmareste imbogatirea si pastrarea unui numar cat mai mare de nutrientii, minerale, vitamine dar si aroma si parfumul plantelor, fructelor etc. Siropurile naturale se pot consuma ca atare in combinatie cu apa minerala sau apa plata,in scop medicinal,- se iau 2-3 lingurite inainte de mese, in functie de proprietatile terapeutice ale fructului sau plantei din care este produs siropul.

Siropul de menta - calmant si racoritor

PRINCIPII ACTIVE

Menta,- izma buna -, este una dintre cele mai cunoscute plante, folosita inca din antichitate atat in gastronomie pentru aroma sa deosebita, cat si in medicina naturista pentru numeroasele beneficii pe care le aduce sanatatii.
Se recolteaza partile aeriene ale plantei in timpul infloririi, in special frunzele cu un continut bogat in ulei volatil - mentolul, vitamina A - foarte concentrata in carotenoide -, vitamina C, tanin, vitamina B2, acid folic, acizi organici, saruri minerale - fier, magneziu, calciu, potasiu, cupru, este o sursa excelenta de mangan -, substante antibiotice.

menta sursa foto

PROPRIETATI, BENEFICII PENTRU SANATATE

Siropul de menta este

  • tonic si calmant al sistemului nervos,
  • ajuta la detoxifierea organismului,
  • calmeaza durerile de stomac, benefic in gastrite si ulcer -,
  • combate calculii renali si biliari,
  • efecte de calmare si fortificare a sistemul nervos,
  • proprietati antispastice si analgezice fiind benefic in tratamentul naturist pentru linistirea simtomelor sindromului de colon iritabil, si pentru linistirea durerilor de cap.

PREPARARE

  • 10 linguri de frunze de menta proaspata, se marunteste intr-un mojar, se pune la macerat intr-un bol inchis ermetic, cu 10-12 linguri miere de albine poliflora si cu zeama de la o lamaie, se poate adauga si coaja de lamaie rasa, - dupa doua saptamani timp in care se amesteca o data pe zi -, se filtreaza printr-o sita deasa, se pastreaza in loc uscat si racoros.
    Se amesteca 1-2 linguri de sirop la un pahar de apa.
    Este excelent in perioadele de suprasolicitare intelectuala si fizica, in astenie si stres, confera cavitatii bucale senzatia de prospetime, combate respiratia urat mirositoare.

sirop de menta sursa foto

RECOMANDARI

Nu este recomandat persoanelor care sufera de diabet zaharat.

Siropul de menta se poate achizitiona de la magazinele naturiste sau online AICI.


Siropul de rozmarin - elixir al tineretii

BENEFICII PENTRU SANATATE

Siropul de rozmarin este un excelent medicament pentru ficat, benefic in combaterea cirozei, in hepatita cronica, efecte deosebite in afectiuni respiratorii, - bronsite, pleurezie -, fortifica si intareste organismele anemice si pe cele aflate in convalescenta, incetineste procesul de imbatrinire, revitalizeaza activitatea tuturor organelor, benefic in surmenaj fizic si intelectual, combate starile de nervozitate si insomniile, tulburari cardiace pe fond nervos, nevralgii, epilepsie, hipotensiune, infectii intestinale, ajuta la scaderea nivelului colesterolului si a trigliceridelor etc.

rozmarin sursa foto

PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI

Siropul de rozmarin se prepara din crengutele si frunzele proaspete ale plantei, aroma este proaspata si aromata cu gust de rasina.
Rozmarinul este o planta aromatica cu foarte multe utilizari - in aromatizarea preparatelor culinare, in industria produselor cosmetice, in scopuri terapeutice fiind foarte bogata in nutrienti foarte valorosi care activeaza circulatia sangelui, imbunatateste si intareste memoria si capacitatea de concentrare, stimuleaza digestia, menstruatia si ovulatia, mareste fertilitatea,

  • este bogata in vitamine din complexul vitaminic B
  • contine cantitati importante de vitamina A - cu efecte antioxidante protejeaza vederea si sanatatea pielii, combate cancerul de gura si cancerul pulmonar -,
  • vitamina C - o vitamina care sintetizeaza colagenul, proteina esentiala pentru organe, vasele de sange, oase si piele,
  • este una dintre plantele foarte bogate in fosfati,- cu rol important in sinteza - ADN-ului -,
  • contine minerale - cupru, magneziu, fier, potasiu, calciu, mangan cu rol de antioxidant care combate si reduce riscul de cancer, mai ales a cancerului de san -, varfurile florilor contin acid rozmarinic cu proprietati antiinflamatoare, antifungice si antiseptice, de asemenea are un continut bogat de fibre.

PREPARARE

  • 250gr de zahar brun sau obisnuit se pune la fiert la flacara mica, cu o cantitate egala de apa, pana cand zaharul se topeste complet, dupa care se adauga o legatura de rozmarin - 8-10 crengute -, se mai da un clocot - 4-5 minute -, se lasa la racit apoi se marunteste in blender, se lasa la macerat la rece 24 de ore dupa care filtreaza.
    Se consuma la un pahar de apa, 1-2 linguri de sirop asezonat cu suc de lamaie, se pot adauga cuburi de gheata dupa preferinta.

sirop de rozmarin sursa foto 

Rozmarinul cunoscut si ca planta memoriei consumat pe temen lung in diverse forme poate perfectiona functiile cognitive si memoria, aroma si mirosul specifice plantei ii confera proprietati neurostimulatoare.

RECOMANDARI

Rozmarinul nu este recomandat femeilor insarcinate si mamelor care alapteaza, persoanelor cu anemie, epilepsie, persoanelor cu menstre abundente, diabet.


Prezentul site este in scop educativ si informativ, el nu inlocuieste tratamentul si prescriptiile medicului specialist.

 

 

sursa foto cover

 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
2
Bianca
Siropul de rozmarin este recomandat in epilepsie doar cu avizul medicului.
eva
este racomandat sau nu in epilepsie????????