Talpa Gastei - remediu natural de exceptie in afectiuni cardiace

DESCRIERE, GENERALITATI

Talpa gâștei - LEONURUS CARDIACA -, numele științific face referire la efectele deosebit de benefice ale acestei plante pentru vindecarea afecțiunilor cardiace, denumiri populare - creasta cocoșului, somnișor, iarba de dat, laba-lupului, iarbă flocoasa, este o plantă medicinală, crește în zona de deal și câmpie, în poieni, la marginea pădurilor, pe marginea drumurilor, a căilor ferate, în locuri necultivate, este una dintre cele mai folosite plante în medicina tradițională românească.

Este o plantă erbacee, perenă, tulpina este puternică crește înaltă până la 1,5 metri, are un rizom scurt, care vegetează în pământ peste iarnă, frunzele verzi sunt lungi, crestate, se aseamănă cu o talpă de gâscă, de unde și numele popular, florile au culoare roz-liliachiu, sunt așezate într-o aglomerație la axila frunzelor.

                 talpa gâștei sursă foto

În scop terapeutic se recoltează părțile aeriene înflorite ale plantei cu frunze cu tot, fără tulpina lemnoasă, înflorirea are loc din iulie până în toamna în luna septembrie.

Tulpinile cu flori și frunze, se pun la uscat imediat după recoltare, în locuri uscate, umbrite, aerisite, în strat subțire, se întorc de câteva ori pe zi, ca să fie expuse la aer toate părțile plantei, procesul de uscare este încheiat, când tulpinile devin rigide și se rup foarte ușor, se păstrează în săculeți de pânză sau în pungi de hârtie, în locuri uscate și aerisite, termenul de valabilitate al plantei uscate, nu trebuie să depășească 2 ani.

                   talpa gâștei sursă foto

PRINCIPII ACTIVE, EFECTE TERAPEUTICE

Talpa gâștei, are efecte terapeutice de trei ori mai puternice decât ale valerianei - hipotensive,- sedative cardiace și sedative nervoase,- cicatrizante,- antiinflamatoare,- astringente,- antiastmatice,- expectorante,- vasodilatatoare,- hemostatice,- stimulatoare, planta este și un tonic - general.

Talpa gâștei are un conținut bogat în - substanțe minerale, taninuri, ulei eteric, principii amare, mucilagii, flavonoide, colina, saponozide, zaharuri, amidon, acizi organici - tartric, citric, salicilic, malic -, vitaminele A, C, E.

PREPARATE, RECOMANDARI

Preparatele din talpa gâștei - infuzie, decoct, tinctură -, sunt recomandate în - afecțiuni cardiovasculare, hipertensiune arterială, insomnii, stări depresive, isterie, anxietate, bronșită, astm bronșic, tulburări cardiace, boala Basedow, depresie, diaree, colite, indigestii, anorexie, dizenterie, tulburări de menopauză, menstruații insuficiente, adenom de prostată, artrite, reumatism.

Infuzie din talpa gâștei - o linguriță de plantă uscată și mărunțită, la 250 ml de apă clocotită, se lasă la infuzat două minute, se filtrează și se beau 2-3 ceaiuri călduțe pe zi, - afecțiuni cardiace pe bază nervoasă, hipertensiunea arterială, anxietate, stări depresive, insomnii, astm bronșic, digestie lentă.

Tinctura din talpa gâștei - 20 g de plantă uscată și mărunțită la 100 ml de alcool alimentar de 70°, se lasă la macerat o săptămână, se filtrează, - se iau 20-30 picături, înaintea meselor principale, - au efect sedativ in nevroze cardiace,tratează colitele, insomniile, stările de anxietate, astm bronșic, digestia lentă,  gastrită pe baza nervoasă.

Decoct din talpa gâștei -50 g de plantă uscată și mărunțită la 1 litru de apă, după fierbere,- se aplică sub formă de cataplasme și comprese, timp de 2-3 ore, pentru închiderea rănilor, se aplică pe umflături, ameliorează durerea și junghiurile reumatice.

                 ceai de talpa gâștei 

Extern sub formă de comprese, cataplasme, băi locale, - plăgi, ulcerații tegumentare, eczeme, cicatrice, umflături, contuzii.   

Tratamentele cu talpa gâștei, nu sunt indicate în perioada sarcinii.

Informațiile din acest site sunt în scop informativ și educativ, ele nu înlocuiesc tratamentele și prescripțiile medicului specialist.

 

sursă foto cover

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0