Anghinarea, delicatesa si medicament pentru ficat si rinichi

GENERALITATI

Anghinarea - Cynara scolymus -, denumiri populare - angina, anghina, este o planta de cultura perena, erbacee, face parte din familia Compozitelor, originara din regiunea mediteraneana.          

Anghinarea se cultiva pentru solzii carnosi ai inflorescentei si receptaculul floral care sunt comestibili, fiind apreciata ca o delicatesa in gastronomie, este crescuta si ca planata decorativa datorita florilor spectaculoase de nuanta rosu-violaceu, asemanatoare cu florile ciulinilor, dar si pentru proprietatile medicinale importante si beneficiile pe care le aduce sanatatii.

anghinarea sursa foto

Anghinarea la noi creste cultivata mai ales in sudul tarii, in scopuri medicinale se folosesc frunzele. Anghinarea este cunoscuta ca leguma si planta medicinala inca din antichitate, era denumita hrana bogatilor ceaiul de anghinare era folosit ca leac impotriva crizelor de bila, dupa mesele imbelsugate incarcate cu grasimi si alcool.

PRINCIPII ACTIVE

Anghinarea este bogata in vitamine C, E, K, vitamine din grupul vitaminic B -B1, B3, B9, provitamina A, minerale - fier, potasiu, fosfor, calciu -, este o importanta sursa de fibre, inulina - substanta care stimuleaza sistemul imunitar, faciliteaza tranzitul intestinal, creste asimilarea magneziului si a calciului in organism -.

PROPRIETATI

  • preparatele din anghinare au efect - coleretic, colagog,- antioxidant,- detoxifiant,- antialergic,- laxativ,- diuretic,- tonic amar,- tonic digestiv,- cardioprotectoare,- antibacteriene,- antiinflamatorii.

                anghinare 

Infuzia din anghinare este cel mai utilizat preparat in tratarea diverselor afectiuni - 2 lingurite de planta uscate la 250 ml apa clocotita, se bea in trei reprize inaintea meselor principale cu 30 de minute.

  • imbunatateste sistemul imunitar,
  • trateaza diferite afectiuni digestive - fermentatii intestinale, varsaturi, greata, balonari, enterite, constipatia, colite, durerile de stomac, hemoroizii -,
  • trateaza afectiuni ale ficatului si rinichilor prin stimularea secretiei biliare si prin diureza,
  • regenereaza celulele hepatice,
  • stimuleaza functiile ficatului,
  • favorizeaza eliminarea toxinelor care se acumuleaza la nivelul ficatului si rinichilor,
  • ajuta la regenerarea celulelor hepatice,
  • normalizeaza valoarea colesterolului,
  • normalizeaza glicemia, - ajuta la scaderea zaharului din sange -,
  • ajuta la mentinerea concentratiei optime de grasimi la nivelul ficatului,
  • mentine acidul uric din sange in concentratii normale, previne retentia de apa,
  • previne riscul aparitiei  cancerului de colon, datorita continutului mare de fibre naturale si a continutului de inulina care este si un antioxidant puternic,
  • este eficienta in afectiuni ale inimii - angina pectorala, hipertensiune, ateroscleoza -,
  • confera senzatia de satietate, este indicata persoanelor care lupta cu kilogramele in plus.

                 ceai de anghinare sursa foto

RECOMANDARI

  • anghinarea nu este recomandata mamelor care alapteaza, pentru ca planta contine o enzima care stopeaza secretia de lapte, persoanele care sufera de afectiuni acute hepato-biliare si renale,
  • tratamentul cu preparatele de anghinarie, este indicat sa se faca sub indrumarea medicului specialist care va stabili dozele si durata tratamentului in functie de afectiune.

 

 

   

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0