Legume

Patrunjelul - aliment, condiment si medicament de exceptie

GENERALITATI

Patrunjelul - Petroselinum crispum -, denumiri populare - patrunjel, petrinjel de casa, mirodea, gagaut -, este o planta ierboasa, printre cele mai cunoscute, patrunjelul este folosit ca si aliment cu o uriasa raspindire pe tot globul de mii de ani, la noi se cultiva in toate zonele tarii fiind nelipsit din bucatarie.

Patrunjelul in bucataria romaneasca, este folosit in numeroase preparate culinare, fiind nelipsit din - ciorbe, supe, tocanite, salate etc., pentru aroma si savoarea deosebita, pentru aspectul decorativ si de prospetime pe care il aduce mancarurilor si nu in ultimul rand pentru beneficiile mari pe care le aduce sanatatii.

Varza chinezeasca, reduce riscul de cancer, ideala in dietele de slabire

GENERALITATI

Varza chinezeasca subspeciile pekinensis si chinensis, face parte din multitudinea de legume, fructe, citrice, ierburi, condimente si tot felul de mirodenii care caracterizeaza vasta bucatarie asiatica.

Varza chinezeasca este o specie erbacee anuala, o leguma dietetica gustoasa si plina de savoare care consumata cu moderatie este ideala intr-o dieta care te ajuta in lupta cu kilogramele in plus.

Anghinarea, delicatesa si medicament pentru ficat si rinichi

GENERALITATI

Anghinarea - Cynara scolymus -, denumiri populare - angina, anghina, este o planta de cultura perena, erbacee, face parte din familia Compozitelor, originara din regiunea mediteraneana.          

Anghinarea se cultiva pentru solzii carnosi ai inflorescentei si receptaculul floral care sunt comestibili, fiind apreciata ca o delicatesa in gastronomie, este crescuta si ca planata decorativa datorita florilor spectaculoase de nuanta rosu-violaceu, asemanatoare cu florile ciulinilor, dar si pentru proprietatile medicinale importante si beneficiile pe care le aduce sanatatii.

Leguminoase benefice in timpul postului - Mazarea, Nautul

Generalitati

Leguminoasele reprezinta o clasa de alimente, foarte indicate în aceasta perioada, pentru ca sunt lipsite de substante daunatoare, pot fi pregatite in foarte multe moduri, sunt bogate in vitamine, minerale, proteine de buna calitate, fibre, leguminoasele  nu trebuie sa lipseasca din nici o dieta, ele sunt benefice pentru sanatate si protejeaza organismul de numeroase afectiuni.

Leguminoasele, ofera senzatia de satietate, prin continutul mare de fibre, fiind recomandate in dietele persoanelor care lupta cu kilogramele in plus, de asemenea mentin nivelul glicemiei in limitele normale, fiind benefice pentru cei care sufera de diabet, combat constipatia, deci nu trebuie ocolite - sunt gustoase, sanatoase si pentru oricare buzunar.

Leguminoase care inlocuiesc proteinele animale, in timpul postului - Fasole boabe, Linte

Generalitati

Leguminoasele reprezinta o clasa de alimente, foarte indicate în aceasta perioada, pentru ca sunt lipsite de substante daunatoare, pot fi pregatite in foarte multe moduri, sunt bogate in vitamine, minerale, proteine de buna calitate, fibre, leguminoasele  nu trebuie sa lipseasca din nici o dieta, ele sunt benefice pentru sanatate si protejeaza organismul de numeroase afectiuni.

Leguminoasele, ofera senzatia de satietate, prin continutul mare de fibre, fiind recomandate in dietele persoanelor care lupta cu kilogramele in plus, de asemenea mentin nivelul glicemiei in limitele normale, fiind benefice pentru cei care sufera de diabet, combat constipatia, deci nu trebuie ocolite - sunt gustoase, sanatoase si pentru oricare buzunar.     

Varza Furajera - o planta uitata, cu calitati uimitoare

DESCRIERE, GENERALITATI

Varza furajeră - BRASSICA OLERACEA ACEPHALA -,varza sălbatică este o plantă cu un ciclu de viață care se derulează pe o perioada de 2 ani - este o plantă bienală -, crește răspândită în flora spontană din multe zone ale țării, în primul an de viață, planta prezintă un mănunchi de frunze bogate în formă de rozetă, lunguiețe, mari, groase, mari, cărnoase, în al doilea an de viață se dezvoltă o tulpină înaltă ramificată, care ajunge până la 1 m înălțime, florile sun de nuanță galbenă, se dezvoltă la terminațiile ramurilor.

Toate soiurile de varză,- varza albă, varza roșie, varza kale, varza de Bruxelles, conopida, broccoli, varza savoy - varza creață -, toate se trag din varza sălbatică, în urma culturilor și selecțiilor, practicate de oameni și apoi de agricultori, sute si mii de ani încă de pe vremea primelor culturi.

Mazarea - aliment si remediu natural

DESCRIERE, GENERALTIATI

Mazărea - PISUM SATIVUM -, este o plantă anuală, originară din Asia de Vest și Asia Centrală, aparține familiei Leguminoase, este o leguminoasă, dicotiledonată, cu un sistem radicular foarte puternic, dar puțin dezvoltat, rădăcina principală pătrunde adânc în sol, însă cele mai multe ramificații se găsesc mai la suprafața solului, și prezintă numeroase nodozități, acestea au calitatea de a fixa azotul din atmosferă.

Mazărea este o legumă, cultivată din antichitate de vechii greci și romani în sudul Europei, mai târziu s-a răspândit pe tot continentul, este o legumă foarte apreciată și cultivată și la noi, pentru boabele ei verzi, cu un conținut mare de zaharuri solubile, proteine, vitamine, săruri minerale,hidrați de carbon, dar și pentru ca reface structura și contribuie la fertilizarea solului.

Barba - Caprei - o iarba bogata in substante nutritive

GENERALITATI

Barba - Caprei, denumiri populare - iarba viperei, rădăcina șarpelui, salată de iarnă, salsify, scorzonera, tragopogon, la noi sunt cultivate mai multe varietăți de barba-caprei, care aparțin familiei Asteraceae, acestea fac parte din genul - Tragopogon, și din genul Scorzonera, au aspectul asemănător, cultivarea, recoltarea și consumul se face aproape la fel.

Plantele din genul tragopogon sunt plante bienale, numărul de varietăți care îl alcătuiesc este în jur de 140, cele mai populare sunt

Varza Rosie, un aliment - medicament de exceptie

GENERALITATI

Varza se cultivă de mii de ani, este o plantă erbacee, legumicolă, bienală, cu valoare terapeutică foarte ridicată, se recoltează când căpățâna de varză este formată și bine îndesată, se cunosc peste patru sute de specii de varză, care se deosebesc prin culoare - alba, roșie -, aspect - varza creață, varza de Bruxelles -, toate aceste varietăți sunt valoroase din punct de vedere terapeutic - au calități nutritive, digestive, tonice, energizante, remineralizante, vitaminizante, datorită bogăției de substanțe nutritive.

Telina - o radacina cu multe beneficii culinare si medicinale

DESCRIERE, GENERALITATI

Țelina - APIUM GRAVEOLENS -, este o plantă leguminoasă și medicinală, face parte din categoria super legumelor, fiind utilizată în diferite moduri, pentru aroma pe care o dă preparatelor culinare, dar și  pentru calitățile sale medicinale, este folosită încă din antichitate, fiind o legumă foarte populară în zona Marii negre și a Marii Mediterane, mai ales Grecia.

Țelina are un rizom gros, rotund și mare cu ușoare denivelări, cu numeroase fire de rădăcini mai subțiri și mai groase, frunzele sunt mari, verde - închis, penate, coada este foarte lungă, florile de țelină au culoarea albă.

Beneficiile nutriționale și medicale maxime se obțin dacă leguma este consumată împreună cu coaja.

Ardeiul Cayenne - condiment si medicament

GENERALITATI

Ardeiul Cayenne - este o planta din genul Capsicum, familia Solanaceae, originară din zonele tropicale ale Americi, foarte răspândită în regiunile tropicale ale Africii și Indiei, regiuni ideale pentru cultivarea ardeilor iuți, pentru ca aceste plante au nevoie de multă căldură, umiditate și lumină pentru a se putea dezvolta.

Astăzi plantă este cultivată și cunoscută ca și condiment în bucătăriile din toată lumea, deși numele sau provine din orașul Cayenne din Guyana franceză.

Maniocul - o sursa sanatoasa de carbohidrati

DESCRIERE, GENERALITATI

Maniocul - MANIHOT ESCULENTA -, este un arbust tropical, denumit și cassava, madioca, yuca, kappa, cu rădăcini îngroșate sub formă de tuberculi, din care se obține o substanță făinoasă - tapioca, - un amidon care nu conține gluten, folosit pe scara larga în alimentație.

Maniocul este considerat cartoful continentului negru, se găsește răspândit în întreaga America de Sud, fiind cunoscut pentru rădăcinile sale îngroșate, foarte bogate în carbohidrați, în special amidon, de asemenea este foarte valoros și pentru toleranță la secetă, o caracteristică mai rară, pentru o plantă care provine din zonele tropicale și subtropicale, este cultivat pe scară largă, iar productivitatea lui este foarte mare.

Romanesco o varietate de - Conopida - Broccoli - foarte aspectuoasa si mai usor de digerat

DESCRIERE, GENERALITATI

Conopida Romanesco sau Broccoli Romanesco - BRASSICA OLERACEA - această varietate de conopidă datorită aspectului sau se mai numește conopida martiană, conopida-turn sau conopida-minaret.

Este o legumă din familia Brassica oleracea, fiind rudă - cu conopida, broccoli, varza, varza de Bruxelles, varza Kale, cu care seamănă la gust, dar are un aspect mult mai spectaculos.

Romanesco este o legumă foarte interesantă ca și aspect, culoarea este verde deschis, nu este nici conopidă, dar nici tradiționalul broccoli, romanesco are câte ceva din amândouă.

Ridichea si frunzele ei - previn numeroase afectiunii

DESCRIERE, GENERALITATI

Ridichea - RAPHANUS SATIVUS -, numită și rotca, face parte din familia Brassicaceae, este o legumă cultivată în zonele temperate pentru rădăcina ei suculentă, soiurile moi se folosesc pentru consumul uman, cele mari și fibroase se folosesc ca furaj pentru animale, în Europa sunt foarte populare, mai ales în regiunile reci, pentru ca pot fi păstrate mai mult timp după recoltare.

Este o plantă anuală, rădăcina este sferică sau alungită, de culoare roșie, poate fi albă sau neagră.

Cartoful Dulce - o leguma foarte hranitoare

DESCRIERE, GENERALITATI

Cartoful dulce - IPOMOEA BATATAS -, este una dintre cele mai vechi legume, care se consumă de mii de ani în toată lumea, fiind recunoscut și apreciat pentru beneficiile pe care le aduce sănătății, sunt mai hrănitori și mai bogați în vitamine decât cartofii obișnuiți, conțin de două ori mai multe fibre, în plus conțin mai puține calorii.

Cartoful dulce, a fost adus de Cristofor Columb, din America Centrală sau America de Sud, unde cartoful dulce era consumat, mult înainte de a ajunge exploratorii europeni, aceștia au fost primii care au gustat aceasta legumă, și i-au dat denumirea de bătată, este o legumă cultivată în peste 100 de țări, fiind considerată un aliment, este folosită și ca și hrană pentru animale, sau ca materie primă în industrie.