Germeni și semințe

Quinoa si Meiul - seminte pline de proteine, recomandate in post

QUINOA

GENERALITATI

Quinoa este o cereala, originara din America de Sud, incepe incet sa fie cunoscuta si la noi, boabele de quinoa sunt mici, rotunde, usor turtite, de marimea semintelor de susan sau de mei, cu nuante de - galbuie, rosu, mov, verde -, aceste bobite, sunt cunoscute din cele mai vechi timpuri, ele constituiau un aliment de baza al vechilor incasi, care o denumeau cereala-mama.

Este o cereala extrem de bogata in proteine si aminoacizi, incadrata in categoria super-alimente, alaturi de - semintele de mei si semintele de in, de orzul verde, patrunjelstevie, floarea soarelui, aloe vera. La noi, quinoa se gaseste in magazinele naturiste, mai mult forma cea mai comuna, boabele de culoare galbuie.

Semintele de In - consumate cu moderatie aduc reale beneficii sanatatii organismului

DESCRIERE, GENERALITATI

Inul - Linum -, este o plantă ierbacee, anuală, este cunoscută și cultivată de mii de ani, originară din zonele Crimeii, Mediteranei, Caucazului și Asiei Mici, astăzi este răspândită în culturi în Europa Centrală, America de Nord, Rusia, Egipt, India, etc.

Inul are o rădăcina pivotantă, lungă, subțire, de culoare albă, puternic ramificată, tulpina este erectă, poate ajunge până la 1 metru înălțime, inflorescența este situată în partea terminală a tulpinii, florile sunt albastre, violete sau roze, câteodată au culoarea albă, fructul este o capsulă sferică, formată din zece compartimente, care conțin fiecare semințe netede, maro - roșcate, alungite, plate și lucioase.

Chimenul - condiment si medicament

GENERALITATI

Chimenul - CARUM CARVI -, denumiri populare - chimion, chimin, chiman, secareă -, este o plantă bianuală, face parte din familia Apiaceae, este originar din Asia occidentală, fiind printre putinele plante condiment, care cresc spontan, mai ales în zonele de deal și de câmpie.

Astăzi, chimenul este și o plantă de cultură, este cultivat în toata Europa, pentru calitățile sale de aromatizat și condiment, cunoscut și folosit din timpuri străvechi în bucătărie, chimenul este considerat și o plantă medicinală, fructele sale fiind apreciate ca și adevărate medicamente.

Semintele de Psyllium - combat obezitatea

GENERALITATI

Plantago Psyllium - este o plantă care face parte din familia patlaginei, este cultivată în India, Franța, Spania.

În scop terapeutic se folosesc semințele care seamănă cu semințele de in ca aspect, proprietăți și mod de utilizare, fiind cunoscute în medicina tradițională datorită proprietăților sale laxative și antiinflamatoare.

Semintele de Quinoa - o proteina de calitate

GENERALITATI

Quinoa, deși este percepută ca și o cereală, este înrudită cu legume cu frunze verzi - sfecla mangold, spanacul -, semințele au aspectul și mărimea boabelor de mei, este originară din America de sud, și din regiunile Anzilor.

PRINCIPII ACTIVE, BENEFICII

Quinoa - boabele mici și galbene -, sunt considerate un aliment-minune, pentru că au cel mai mare conținut de proteine de cea mai bună calitate, dintre toate semințele, au un conținut mare de fibre, magneziu - benefic pentru sistemul nervos -, calciu - se asimilează mai ușor decât calciul din laptele de vacă -, fier, mangan, cupru, crom, fluor, potasiu, iod, seleniu, zinc, vitamine A, C, D, K, E, grupul vitaminic B, aminoacizi, nu conține gluten.

Semintele de Armurariu - protejeaza ficatul

DESCRIERE, GENERALITATI

Armurariul - Silybum marianum -, este cunoscut popular sub mai multe nume, armurariu, ciulinul laptelui, scai pestrit, este o plantă țepoasă, un scai, cu flori roșcate și semințe cu gust amărui care conțin substanțe cu o extraordinară acțiune terapeutică asupra ficatului. Crește în tufe, ajungând la 2 metri înălțime, planta este utilizată de mai bine de 2000 de ani ca tonic-amar, stimulent al digestiei, febrifug, și hepatoprotector, este de origine Mediteraneană, și este răspândită în toata Europa și Asia Centrală, la noi este o plantă exclusiv de cultură, face parte din familia Compositae.

Semintele de Floare Soarelui - hranitoare si energizante

PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI

Semințele de floarea-soarelui, sunt un excelent energizant și o adevărată sursă de sănătate, sunt bogate în vitaminele E, B1, B3, B5, B6, acid folic, proteine și fibre, conțin grăsimi sănătoase, minerale: fier, calciu, zinc, seleniu, cupru, mangan, fosfor, tryptofan, fitosteroli - care ajută la reducerea colesterolului în sânge -, acizi grași Omega 6, Omega 3, foarte importanți pentru regenerarea celulelor.

Semintele de Canepa - o sursa bogata de proteine si fibre naturale

GENERALITATI

La noi în țară, cânepa era o cultură tradițională, în anumite zone geografice, a fost folosită din cele mai vechi timpuri, la obținerea de fibre textile, astăzi însă este populară ca și drog, amestecul de flori și frunze, este cel mai cunoscut drog din lume, însă această plantă merită o reputație mai bună, datorită valorilor ei nutritive și a efectelor terapeutice deosebite .

Cânepa - Cannabis sativa -, este specia de cânepă care se cultivă în scopuri industriale, și are diverse utilizări în industria alimentară, în construcții, la fabricarea textilelor, hârtiei, sau ca și sursă regenerabilă de energie.

Semințele de Schinduf - medicament si condiment

DESCRIERE, GENERALITATI

Schinduf - Trigonella foenum - graecum -, mai este cunoscut ca și fân grecesc, sfindoc, molotru, originar din zona Marii Mediterane, face parte din familia Fabaceae, este o plantă leguminoasă, cultivată încă din antichitate pentru proprietățile sale terapeutice, fiind apreciată ca un întăritor al organelor sexuale. Astăzi schinduful se cultivă în sudul Europei și nordul Africii, la noi crește spontan și este întâlnit ca buruiană, se cultivă sporadic în sud-estul țării, pentru nutreț la animale, sau semințele ca și condiment în preparate culinare.

Seminte de Dovleac - o sursa de minerale si vitamine

DESCRIERE, GENERALITATI

Dovleacul - Cucurbita maxima -, denumirea populară bostanul, curcubată, face parte din familia Cucurbitaceae, se înrudește cu pepenele galben, pepenele verde, dovleceii și castraveții.

Este o plantă erbacee, anuală, cu tulpină agățătoare, frunzele mari în formă de inimă, florile sunt galbene și cărnoase, fructul este sferic sau ovoidal, de culoare verde sau portocaliu închis, pulpa fructului este densă, galben-portocalie, cu gust aromat și dulce, se cultivă pentru fructul, florile și semințele sale.

Semintele de Hrisca - aliment si medicament

DESCRIERE

Hrișca - Fagopyrum esculentum - este o plantă ierboasă, face parte din familia Polygonaceae, este originară din Asia. Semințele sunt asemănătoare cu boabele de grâu se macină și se folosesc sub formă de faină, este un aliment tradițional în țările nordice Ucraina, Rusia, Polonia, la noi, hrișcă, se cultivă sporadic, în nord, este populară în Bucovina, și se folosește în mod tradițional pentru prepararea sarmalelor.

Iarba de Orz - un concentrat natural bun la toate

GENERALITATI

Orzul este o plantă originară din Asia de sud-est și Etiopia, fiind cunoscută de civilizațiile antice, și folosită ca si hrană atât pentru oameni, cât și pentru animale, orzul era folosit, pentru obținerea de băuturi alcoolice, dar și în scopuri medicinale.

Iarba de orz verde era folosită ca leac pentru boli de sânge și ficat, pentru a crește rezistența organismului și pentru a stimula energia.

Iarba de Grau - sub forma de suc, detoxifica si previne imbatranirea

GENERALITATI

Iarba de grâu este firul fraged de grâu, nu mai mare de 15 cm, aceasta mlădiță s-a dovedit a fi remediu deosebit de puternic in lupta cu afecțiunile digestive, obezitatea, cancerul, poluarea.

Din punct de vedere medicinal iarba de grâu este recomandată sub forma de suc proaspăt, este un agent terapeutic tânăr și fraged, cu efecte benefice deosebite, care nu are nici o problemă cu anotimpul, ploile și seceta.

Semintele de Marar - energizante si extrogenice

DESCRIERE, GENERALITATI

Mărarul - Anethum graveolens -, denumire populară - chimen, marariu, mărar tare, mărar de gradină, marariu -, este o plantă legumicolă, erbacee, anuală, face parte din familia Apiaceae, cu are o valoare terapeutică deosebită.

PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI

În medicina tradițională, semințele de mărar sunt folosite datorită proprietăților estrogenice pe care le deține, fiind eficiente pentru îndreptarea carențelor de estrogeni - hormoni feminini -, care apar la femei, aceștia au rolul

Semintele de Susan - o sursa de substante nutritive

DESCRIERE, GENERALITATI

Susanul - Sesamum indicum - este originar din Orientul Mijlociu și India, face parte din familia Pedaliaceelor, este o plantă erbacee, anuală, care poate crește până la 1,5 m, este o plantă care se cultivă, pentru semințele ei foarte bogate în ulei.

Planta de susan are o tulpină păroasă, un miros neplăcut, forma frunzelor variază de la oval la lanceolat și acoperă tulpina de sus până jos, pufoase pe ambele parți, florile sunt galbene, în partea superioară, poarta capsule care conțin numeroase semințe. Semințele de susan sunt de talie mică, ovale, plate, unice ca și conținut chimic.