In lume exista peste o suta de specii de ciuperci utilizate in scopuri medicinale, studiile facute de cercetatori au confirmat reale efecte anticancerigene, antiinflamatorii, antivirale, hepatoprotectoare, datorita continutului de polizaharide si de beta-glucani substante active de baza care stimuleaza si intaresc sistemul imunitar al organismului.
Ciuperci comestibile
Ciuperci Medicinale benefice in lupta pentru prevenirea si tratarea unor boli grave
Agaricus blazei murill - ciuperca lui dumnezeu
GENERALITATI, DESCRIERE
Este o ciuperca comestibila originara din Brazilia, denumirea stiintifica - Agaricus Blazei Murill -, brazilienii au numit-o popular - Ciuperca lui Dumnezeu, japonezii - printesa ciupercilor -, chinezii - Ji Song Rong -, datorita proprietatilor antitumorale uimitoare, care pun in miscare apararea organismului impotriva celulelor canceroase, si cu efecte tamaduitoare in alte boli grave - diabet, osteoporoza, etc-.
Ciuperca lui Dumnezeu sau Ciuperca minune, este cunoscuta si studiata de cercetatorii din toata lumea, este cultivata in primul rand in Brazilia tara de bastina, fiind raspindita si in China, Japonia, Belgia, Coreea, Olanda.
Ciuperci cu valoare medicinala
Din sutele de specii de ciupercii care cresc pe planeta, in jur de 100 de specii sunt ciuperci cu insuriri medicinale, cele mai multe originare din Asia, unde exista o adevarata industrie a ciupercilor medicinale, si unde se creaza sute de preparate farmaceutice pe baza de extracte din ciuperci, cu efecte dintre cele mai spectaculoase in vindecarea afectiunilor si maladiilor dintre cele mai grave.
Ciupercile medicinale au in continut apa si o multime de substante nutritive - vitamina D, grupul vitaminic B, minerale, aminoacizi oligoelemente esentiale organismului, glucidele pe care le contin sunt asemanatoare cu carnea, au acelasi contributie de proteine si de energie, nu contin amidon fiind indicate celor care lupta cu kilogramele in plus, nu contin zahar deci sunt indicate si persoanelor care sufera de diabet, reduc riscul de boli cardiovasculre, se digera usor, si au proprietati anticancerigene.
Trufa - o delicatesa subterana, rara si pretioasa
DESCRIERE, GENERALITATI
Trufele fac parte din familia Euteraceelor, sunt specii de ciuperci cu corpul cărnos, care cresc în pământ, sau sub stratul de pământ cu frunze moarte.
Trufele apar primăvara și durează tot timpul anului, ele sunt produsul unui proces natural de simbioză, între miceliul anumitor ciuperci și rădăcinile unor copaci - plop, fag, mesteacăn, stejar, carpen, pin, alun -, se dezvoltă cu precădere în solurile calcaroase sau argiloase, bine drenate, neutre sau alcaline.
Ganoderma Lucidum - Reishi - ciuperca rosie - o ciuperca medicinala
GENERALITATI
Cunoscută în special sub denumirea de REISHI, Ganoderma este o ciupercă rară, care crește pe scoarța unor copacii, pentru că este foarte greu de găsit, se cultivă în scop comercial în China, Japonia, Coreea, Taiwan, este cunoscută în medicina tradițională Chineză drept creatoare a vitalității și a longevității.
Ciuperca nemuririi este cunoscută și utilizată de mai bine de două mii de ani, în Extremul Orient, fiind apreciată pentru efectele ei neobișnuite - în slăbiciunii și oboselii, reduce colesterolul, controlează tensiunea arterială, în combaterea inflamațiilor, în furnizarea de energie și forță organismului, în fortificarea și întărirea sistemului imunitar.
Buretele de Soc - are o valoare alimentară foarte mica
Buretele de Soc - AURICULARIA AURICULA -JUDAE - popular se mai numește urechea lui Iuda, crește și se dezvoltă în locurile foarte umede, în mănunchiuri, în grupuri dezordonate, pe trunchiurile cu lemn putred de soc, de salcie, nuc, plop, se întâlnește pe tot parcursul anului, inclusiv iarna.
Buretele de Roua - o ciuperca delicioasa
Buretele de Roua - MARASIMUS OREADES - se mai numește popular burciori, ciocarlie, bureti de pajiște, crește și se dezvoltă în grupuri pe pajiști cu iarba foarte deasă, în poienițe, fânețe, păluni și o întâlnim din mai până în noiembrie.
Buretele de prun - foarte apreciată gastronomic
Buretele de prun - RHODOPHYLLUS CLEPEATUS - crește și se dezvoltă prin livezi, o întâlnim în mai iunie.
Iasca Galbena - o delicatesa cu gust de pui
Iasca galbenă - LAETIPORUS SULPHUREUS - este o ciupercă parazită, este cunoscuta sub denumirea populara de raft de sulf, pui de pădure, ciuperci pui, găină de pădure.
Zbarciogul Tuguiat - o ciuperca tuguiata
Zbarciogul tuguiat - MORCHELLA CONICA - crește și se dezvoltă în locurile nisipoase din pădurile de foioase, mai rar și în păduri de conifere.
Zbarciogul Maro - o ciuperca cu gust placut
Zbârciog maro - MORCHELLA ESCULENTA - crește și se dezvoltă în pădurile rare de foioase, prin tufișuri, prin locuri ierboase, apare primăvara, din luna martie până prin luna mai.
Zbarciogul - o ciuperca sifonata
Zbârciog - MORCHELLA DELICIOSA - crește în păduri de foioase și păduri de conifere, apare primăvara în luna aprilie, mai.
Vacarita - o ciuperca cu lapte
Vacarita - LACTARIUS VOLEMUS - este cunoscută și sub denumirea de buretele dulce, buretele roșu, rașcovul lăptos, creste în pădurile de conifere, de foioase, poate fi întâlnită vara și toamna în grupuri numeroase, în perioadele călduroase și umede, dar întâlnim și exemplare solitare.
Ciuperca de camp - este o ciuperca comestibila
Ciuperca de câmp - AGARICUS ARVENSIS - crește și se dezvoltă pe sol, în locuri deschise, în păduri de foioase, livezi, în grupuri sau izolat.
Rascovi - o ciupercuta colorata
Rascovi - LACTARIUS DELICIOSUS - se mai cunosc si sub denumirea de pâinea pădurii, râșcovul de brad, râșcovul de fag, pita lui Dumnezeu, roșcovi, roșcovani cresc în pădurile de conifere în grupuri sau izolați și în pădurile de brad, îi găsim de vara până toamna.