Plante decorative

Natura si ciudateniile ei…

In lumea arborilor exista specii care se deosebesc de prototipul copacilor obisnuiti prin aspectul florilor, frunzelor, fructelor, a trunchiului, etc., iata cateva specii exotice care ilustreaza diversitatea formelor de viata.

Arborele Kiri - Paulownia - un copac unic

GENERALITATI

Arborele Kiri, sau arborele Paulownia, este originr din Asia si creste in China, Vietnam, Laos, se planteaza si in Japonia si Koreea.

Este cunoscut si sub denumirea de "Copacul Pasarii Phoenix", este un copac cu lemnul de esenta tare folosit la fabricarea de mobilier, placaj, jucarii, diferite instrumente muzicale.

Beaucarnea- picior de elefant, o planta decorativa

GENERALITATI

Nolina Recurvata sau Beaucarnea ,- denumita popular "picior de elefant" sau arborele butelie, este o planta originara din Mexic.

PROPRIETATI ORNAMENTALE

Nolina, este o planta decorativa prin aspectul tulpinii si a frunzelor, in apartament creste pana la 1 metru.

Orhideele si frumusetea lor spectaculoasa

Orhideele, aceste flori minunate, pe langa frumusetea lor exotica, impresioneaza si prin varietatile lor speciale care imita perfect sau aproape perfect animale sau insecte.

Dracaena, un mic palmier care curata aerul din incapere

Specia de "mici palmieri" - Dracaena -, este una dintre cele mai populare plante decorative prin frunzele minunate, face parte din familia Agavaceae, originare din Africa si Asia, sunt plante care decoreaza deosebit de frumos un apartament, un birou, iar cele care au inaltimi mari le admiram in sere sau in incaperi inalte.

Dracaena este una dintre cele mai populare plante de interior, numele ei vine din limba greaca -"drakaina" sau "femela dragonului", nume care se trage de la o rasina rosie care se extrage de milenii din coaja unei specii de Dracaena si care se foloseste ca si colorant.

Dracena, un palmier care purifica aerul

GENERALITATI

Dracena,- Dracaena Marginata, denumirea stiintifica-, este o planta exotica oiginara din Africa si Asia, este o planta decorativa cu frunzele lungi, seamana cu un mic palmier, in mediul ei natural infloreste, in apartament se intimpla mai rar.

Calathea, decorativa si relaxanta

GENERALITATI

Genul Calathea - cuprinde circa 300 de specii de plante permanent verzi originare din regiunile subtropicale ale Americii de Sud si apartine familiei Marantaceee.

Calathea se cultiva pentru frumusetea lor decorativa, particularitatea consta in frumusetea frunzelor parca desenate, colorate in nuante care pornesc de la verde, galben, argintiu, alb, pe partea inferioara sunt pictate in diferite tonuri de rosu, cateva exemplare sunt spectaculoase si prin flori deosebit de frumoase, acestea poarta uneori denumirea de "maranta", multe specii de Calathea au fost introduse in genul Maranta, pentru ca sunt foarte asemanatoare.

Maranta, o planta decorativa spectaculoasa

GENERALITATI

Genul Maranta, cuprinde cateva zeci de plante cu crestere lenta, maranta este o planta de apartament originala din Brazilia si din zonele tropicale ale Africii, cele mai cultivate sunt  Maranta Arundinacea, Maranta Bicolor si Maranta Leuconeura.

Maranda este cunoscuta si in tara noastra ca una dintre cele mai aspectuoase plante cu cele mai decorative frunze din regnul vegetal, este o planta cultivata pentru frumusetea frunzelor late, ovale cu un colorit deosebit.

Feriga - planta medicinala, si planta ornamentala

GENERALITATI

Feriga este cunoscuta de cei mai multi, din buchetele de flori, sau din drumetii, putini stiu ca aceasta planta este un adevarat supravietuitor care s-a adaptat la conditiile climaterice si de mediu, apartine unui esantion de cateva mii de specii de plante care au prins viata acum sute de milioane de ani, fiind o planta ancestrala este raspindita pe toata planeta si creste pe toate continentele, se cunosc peste 12000 de specii de feriga grupate in 300 de genuri.

Iasomia - calmant, relaxant si afrodisiac

GENERALITATI

Iasomia - Jasminum -, se cunosc peste 200 de specii de iasomie, arbusti sau liane cataratoare, majoritatea cresc in zonele tropicale si sub tropicale, cateva zeci sunt raspindite in China, India, Europa.

DESCRIERE

Arbustul de iasomie, genul- Philadelphus Coronarius -, familia Saxifragaceae, numit si lamaita, este o specie exotica originara din Europa de Sud si Caucaz, este extrem de apreciat pentru parfumul florilor, la noi se cultiva in gradini si parcuri, in scop ornamental, decoreaza prin contrastul dintre verdele frunzelor, frumusetea si abundenta florilor deosebit de parfumate.

Passiflora - Floarea patimilor, decorativa, medicinala si comestibila

GENERALITATI

Floarea patimilor Mantuitorului, Ceasornic - Passiflora incarnata -, este o planta recunoscuta pentru beneficiile oferite organismului, face parte din familia Passifloraceae, este o planta cataratoare originara din zonele tropicale ale Americi de Sud, Americii de Nord si Auatraliei. Este folosita de bastinasi in special ca si sedativ, si ajuta la vindecarea mai multor afectiuni de la nivelul pielii, arsuri, rani, iritatii, eruptiilor cutanate, este o planta care iubeste lumina si soarele.

La noi in medicina populara este cunoscuta in mod gresit sub denumirea de floarea pasiunii, pentru ca passiflora se traduce corect floarea suferintei, ea a fost descoperita de misionarii spanioli.  

Drobul - o planta decorativa cu calitati medicinale

GENERALITATI

Drobul - Sarothamnus scoparius -, denumiri populare - maturicea, matura verde, este o planta originara din Europa, aclimatizata si pe alte continente, la noi creste in flora spontana in zonele deluroase, dar este si cultivata in scop decorativ pentru frumusetea florilor, in parcuri, spatii verzi si gradini, apartine familiei Leguminoaselor.

Teiul pucios - un copac ornamental, cu valoare medicinala

GENERALITATI

Teiul pucios - Tilia cordata Miller -, este arborele atat de cunoscut care ne incanta cu parfumul florilor mici si galbene, popular este denumit - tei de deal, tei de padure, tei capresc, tei de mijloc, tei paduret, tei fluturesc, tei rosu paduret.

FACTORI CURATIVI, PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI

In scopuri medicinale sunt folosite florile, frunzele, lemnul, scoarta si seva copacului.

Scanteiuta - o planta cu efecte puternic depurative

GENERALITATI, DESCRIERE

Scanteiuta - Anagallis arvensis -, este o buruiana care creste in flora spontana fiind raspindita in zonele de campie si deal creste in paduri, fanete, popular este cunoscuta si sub denumirea de - buruiana buretilor, buruiana de randuri rosii, iarba de pasari, plescaita, aurica, coarda de gradina, gonitoarea vacii, nasturasi, ochisor rosu, rosuta, scanteie, soponelul calului, vacarita.

Scanteiuta este o planta cu tulpina si ramurile la nivelul solului, infloreste toata toata vara pina la inceputul toamnei, florile sunt mici, rosii si albastre.

Anghinarea, delicatesa si medicament pentru ficat si rinichi

GENERALITATI

Anghinarea - Cynara scolymus -, denumiri populare - angina, anghina, este o planta de cultura perena, erbacee, face parte din familia Compozitelor, originara din regiunea mediteraneana.          

Anghinarea se cultiva pentru solzii carnosi ai inflorescentei si receptaculul floral care sunt comestibili, fiind apreciata ca o delicatesa in gastronomie, este crescuta si ca planata decorativa datorita florilor spectaculoase de nuanta rosu-violaceu, asemanatoare cu florile ciulinilor, dar si pentru proprietatile medicinale importante si beneficiile pe care le aduce sanatatii.