Arborele Kiri - Paulownia - un copac unic

GENERALITATI

Arborele Kiri, sau arborele Paulownia, este originr din Asia si creste in China, Vietnam, Laos, se planteaza si in Japonia si Koreea.

Este cunoscut si sub denumirea de "Copacul Pasarii Phoenix", este un copac cu lemnul de esenta tare folosit la fabricarea de mobilier, placaj, jucarii, diferite instrumente muzicale.

Acest copac este unic, el are cresterea cea mai rapida din lume,- in cativa ani poate atinge 20 de metrii-, se poate planta la ses sau pe dealuri pana la o altitudine de 1200 metri.

arborele kirisursa foto

Numele de "Paulownia" este dat de un japanolog, care a adus semintele in Europa, si a botezat copacul dupa numele reginei Anna Pavlovna, fiica regelui Paul I Petrovici, din acelasi motiv se mai numeste si "Arborele Printesei", in China este cunoscut sub numele de "Copacul Dragon", iar in Japonia se numeste "Arborele Kiri".

In Japonia, traditia spune ca atunci cand se naste o fetita sa fie plantat un copac Kiri, din care se va face lada de zestre cand aceasta se va marita, iar daca copacul este plantat langa casa, pasarea Phoenix se va aseza pe ramurile lui si va aduce noroc si prosperitate familiei, motiv pentru care se mai numeste si "Copacul Pasarii Phoenix".

CARACTERISTICI

Arborele Paulownia are o radacina pivotanta, care ajunge de pana la 12 metri adancime la maturitatea copacului, pe langa cresterea rapida aceasta specie asigura si stabilitatea solului unde creste.

Trunchiul de Paulownia este drept cu ramuri groase,- lemnul acestui copac este cu 30% mai usor decat lemnul altor copaci si absoarbe de 10 ori mai mult bioxid de carbon din aer decat oricare arbore,-frunzele verzi sunt catifelate, si se pot folosi ca furaj la animale, in aprilie-mai inainte de infrunzire, apar inflorescentele pe varfurile ramurilor, florile sunt niste clopotei colorati in violaceu-albastru, prin parfumul lor atrag numeroase roiuri de albine, - fructele sunt lunguiete de marimea castanelor, sunt de culoare verde-lucios, iarna fructele se schimba in brun, se usuca si raman pe ramuri pana la inflorirea urmatoare.

Copacul "Pasarii Phoenix" este cu adevarat unic datorita rezistentei sale la foc,- se aprinde la 420 geade C, fata de alte tipuri de copaci cu lemn de esenta tare care se aprind la temperatura de 220 grade C.

Arborele KIRI, poate fi plantat in parcuri si gradini publice, ca arbore ornamental deosebit prin trunchiului inalt, drept si ramurile groase, a frunzelor verzi si catifelate, si pentru ca se adapteaza foarte usor in mediile poluate.

Pe linga faptul ca Paulownia creste extrem de repede, are si calitatea de a se regenera de la sistemele de radacina existenta, astfel se pot recolta intre 3 si 5 rotatii de crestere a copacului fara sa fie nevoie de replantare.

In China culturile de arbori Kiri se cunosc de cateva mii de ani, se cultiva si in America si Japonia de cateva zeci de ani, este un copac din ce in ce mai cautat in principal datorita efectelor sale benefice pentru mediu, pentru ca are o crestere foarte rapida este apreciat ca si o altenativa in problema defrisarilor la nivel mondial.

arborele kiri

Datorita cresterii lui rapide si capacitatii de consolidare a zonelor cu soluri amenintate de eroziune, Paulownia este plantat si folosit in proiecte de reimpaduriri in Germania, Austria, China, America.

La noi in tara, investitori germani intentioneaza sa investeasca in formarea unor plantatii de "Paulownia" in partea de vest a Romaniei, in judetetele Arad si Timis.

 

https://vis-si-realitate-2.blogspot.com/2013/09/copacul-miracol.html 

 

 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0