Ciuperci necomestibile

Ciuperci, bizare dar fascinante

Anumite forme de viata din natura cresc si se dezvolta in moduri din cele mai stranii si ciudate dar sunt fascinante.

Vinetica Negricioasa - o ciuperca cenusie

Vinețica negricioasă - RUSSULA NIGRICANS - crește și se dezvoltă în grupuri mici în pădurile de foioase și de conifere, o întâlnim din primăvară și până în toamnă.

vinețica negricioasă sursă foto

Vinetica Focului - o ciuperca necomestibila

Vinetica focului - RUSSULA EMETICA - popular se mai numește stupitul-dracului, stupitul-satanei, crește și se dezvoltă, în zonele cele mai umede, mlăștinoase ale pădurilor de foioase și mai rar în cele de conifere apare din vară până la începutul toamnei.

 vinețica focului 

Casul Ciorii - ciuperca cu aspect de para

Casul ciorii - LYCOPERDON PERLATUM - se mai numește popular paraghita, prahaghitele, prahaghitelele -mici, pufai, crește și se dezvoltă pe sol, în pădurile de foioase și de conifere, acolo unde se găsesc bucați de lemne putrezite, o găsim de primăvara până toamna.

 cașul ciorii

Ghebele tomnatice - apreciate in gastronomie

Ghebele tomnaticeARMILLARIA MELLEA - cresc și se dezvoltă pe lemnul viu, pe lemnul uscat sau cel putrezit sunt ciuperci parazite sau saprofite. 

Ghebele care se dezvoltă pe lemnul de conifere, au un gust AMARUI nu tocmai plăcut, de aceea pot fi NECOMESTIBILE.

Cortinaria de munte - o ciuperca periculoasa

Cortinara de munte - CORTINARIUS ORELLANUS - este o specie la fel de primejdioasă ca și specia Amanita faloidiana, dar toxicitatea a fost descoperită destul de târziu, din această cauză nu este descrisă și nu apare în nici o lucrare care tratează despre ciuperci, toate lucrările de micologie arată ca specia Cortinarius nu este otrăvitoare.

cortinara de munte 

Hribul Dracului - un hrib rosu periculos

Hribul dracului - BOLETUS SATANAS - popular se numește buretele dracului, mănătărca dracului, hrib țigănesc creste izolat sau în grupuri pe sol în poienile din pădurile de foioase, mai ales de fag, în tufișuri sau pășuni, le găsim din primăvara și până  toamna, este o CIUPERCA OTRAVITOARE.

 hribul dracului 

Buretele Panterei - un burete de ocolit

Buretele panterei - AMANITA PANTHERINA - denumit și burete pestriț, burete bulbos este întâlnit de vara până toamna, în pădurile de foioase, pădurile de conifere, la câmpie și la munte, este o CIUPERCĂ OTRĂVITOARE.

buretele panterei 

Buretele Cerbilor fals - un burete suspect

Buretele Cerbilor fals - SCLERODERMA VERRUCOSUM - este o specie care crește și se dezvoltă în locuri aride, ierboase, în parcuri, o întâlnim de la sfârșitul primăverii până toamna târziu, fără interes alimentarNECOMESTIBILĂ -.

DESCRIERE

Ciuperca are o formă globulară, turtită, cu suprafață pieloasa, tare, dură, compactă, este acoperită cu solzișori maronii.

Buretele viperei - Ciuperca alba

Buretele viperei - AMANITA PHALLOIDES - crește pe sol, câte una sau în grupuri, în preajma arborilor și a arbuștilor, se întâlnește în pădurile de foioase și de conifere, este o CIUPERCĂ FOARTE OTRAVITOARE.

DESCRIERE

Este o specie care se întâlnește des în pădurile mai umede de deal din luna mai până în luna noiembrie. Buretele viperei conține micotoxine  niște substanțe foarte periculoase, ucigătoare în cele mai multe cazuri.

burete viperei 

Muscarita – ciuperca psihoactiva

Muscărița - AMANITA MUCSARIA - buretele muștelor este o CIUPERCĂ OTRĂVITOARE, crește în luminișurile  pădurilor de conifere și de foioase.

muscărița sursă foto

Buretele pestrit - o ciuperca rea

Buretele pestritAMANITA PANTHERINA - o întâlnim în păduri de foioase și în păduri de conifere, apare vara, în iulie până în octombrie și este o CIUPERCĂ OTRAVITOARE.

DESCRIERE

Pălăria are în diametru aproximativ 10 cm, bombată, spre maturitate este întinsă, cărnoasă, plăpândă, cleioasă când este umezeală, lucioasă pe timp uscat, culoarea este cafenie - cenușie, cenușie-verzuie cu puncte albe - cenușii, este mai închisă spre centrul pălăriei, marginea pălăriei este pe alocuri crăpată.

burete pestriț