Condimente

Mustarul negru - un remediu natural de exceptie

GENERALITATI, DESCRIERE

Mustarul negru - Brassica nigra -, cunoscut popular sub denumirea de - mustar de camp, mustar salbatic, hardal -, este o planta medicinala de cultura din familia Cruciferelor.

Tulpina este dreapta, cilindrica, bogat ramificata si paroasa la partea inferioara, atinge inaltimea de 1-1,5 metri.

Frunzele verzi sunt penat-lobate, spre baza tulpinii sunt lungi si mici spre varful plantei.

Frunzele de patrunjel, aliment, condiment si medicament

GENERALITATI

Patrujelul - Petroselinum Crispum -, cunoscut la noi de cateva mii de ani, este printre cele mai folosite zarzavaturi in bucataria traditionala romaneasca dar si ca remediu puternic in medicina populara.

FACTORI CURATIVI

Frunzele de patrujel sunt un izvor de vitamine,

Leusteanul - zarzavat, condiment, medicament

GENERALITATI

Leusteanul - Levisticum officinale -, denumiri populare - leostean, lustrean, buruiana lingorii, frunza dragostei, pascanat -, este o planta de origine mediteraneana, face parte in familia Umbelliferae, puternic aromata, foarte bine adaptata si la conditiile de mediu din tara noastra.

Leusteanul se cultiva in toate zonele tarii noastre, rezista foarte bine la seceta si la inghet, prefera solurile grele si reci, in gradina traieste pina la 10 ani, se poate cultiva si in ghiveci, inmultirea se face prin seminte, care se comercializeaza la toate magazinele naturiste sau online AICI.

Piperul Cayenne - un condiment - medicament care lupta cu kilogramele in plus

GENERALITATI

Piperul Cayenne sau Piperul rosu, este un produs extras din Ardeiul Cayenne un ardei iute din clasa Capsicum Frutescens,originar din Guyana.

Piperul Cayenne este o pudra aromata usor amaruie, cu gust foarte iute si culoare rosie asemanatoare cu boiaua dar de cateva ori mai iute, calitatile lui sunt cunoscute de mii de ani, este folosit in toata lumea ca si condiment-medicament benefic in numeroase afectiuni, este apreciat pentru efectele sale de imbunatatire a circulatiei sangelui si de detoxifiere a organismului.

Afrodisiace naturale si efectele lor benefice asupra sanatatii

Extracte din plante sau produse naturale care maresc erotismul, acestea sunt afrodisiacele, cuvintul provine de la numele zeitei Afrodita,- zeita iubirii -, ele sunt folosite de mii de ani pentru imbunatatirea vietii sexuale si a fertilitatii.

Afrodisiacele sunt un supliment pentru o viata sexuala activa si sanatoasa, cu actiune importanta asupra activitatii cerebrale, dar efectul afrodisiacelor intr-un cuplu trebuie insotit obligatoriu de sentimentul de dragoste si creativitate.

Studiile arata ca medicamente ca - Viagra - , pot trata probleme de disfunctie erectila, insa nu cresc libidoul si pot avea si efecte secundare, plantele in schimb imbunatatesc viata sexuala fara efecte secundare, si rezolva problemele pe cale naturala.

Hasmatuchi - mirodenie si planta medicinala

DESCRIERE, GENERALITATI

Hasmațuchi - ANTHRISCUS SILVESTRIS -, se mai numește popular - asmatui, asmatuchi, hasmaciuca, pătrunjel creț-, este o plantă anuală, cu frunze aromate, face parte din familia Apiaceae, fiind înrudit cu morcovul și pătrunjelul.

Tulpina este ierboasă, moale, crește până la 60-70 de cm înălțime, frunzele verzi sunt fragile cu un aspect lucios, florile sunt mici albe, așezate în buchețele în vârful tulpinii.

La noi planta este cunoscută de secole, fiind folosită în bucătăriile boierești, azi este uitată, și mai este folosită prin Moldova.

Caperele - un aliment - condiment, cu numeroase beneficii pentru sanatate

DESCRIERE, GENERALITATI

Caperele sunt mugurii florali - bobocii -, comestibili, ai arbustului - Copparis Spinosa -, cu frunze ovale, cărnoase, florile sunt rozalii, originar din zona mediteraneană, caperele, reprezintă ingredientele principale din bucătăriile mediteraneene, utilizate pentru condimentarea și decorarea preparatelor culinare.

Caperele se culeg la sfârșitul primăverii, începutul verii, se selectează în funcție de mărime, caperele mici sunt apreciate de calitate superioară, se pun la uscat la soare, apoi se conservă prin marinare, în oțet sau în saramură, sunt ambalate în cutii metalice sau în recipiente de sticlă de diferite mărimi, închise etanș.

Ienibaharul - o mirodenie, medicament

DESCRIERE, GENERALITATI

Ienibaharul  - numit și piper jamaican sau piment, este un condiment obținut din fructul unui arbore tropical tot timpul verde, numit - Pimenta dioica - sau arborele de ienibahar, care crește în America Centrală, originar din Jamaica, care este principalul consumator și exportator, fructele se recoltează verzi - înainte de a ajunge la maturitate -, sunt de mărimea unui bob de piper mare, au gustul iute și aromat, ceva între și nucșoară, scorțișoară, ghimbir, cuișoare.

Oregano - o planta aromatica si medicinala

DESCRIERE, GENERALITATI

Oregano - ORIGANUM VULGARE -, denumiri populare - șovârf, sovârv, arigan , sovârf roșu, busuioc - de - pădure, maghiran sălbatic, busuiocul feciorilor, pălăria cucului, poala - Sfintei - Marii, familia Lamiaceae, familia mentei, din care face parte oregano sau sovârf - cum este cel mai cunoscut -, cuprinde în jur de 30 de varietăți, oreganum vulgare, cuprinde 6 subspecii, dintre care sovârful este cea mai populară și cea mai răspândită.

La noi șovârful este o plantă răspândită în Carpați, crește prin tufișuri, pe lângă păduri, prin locuri pietroase, prin fânețe, în livezi, este o plantă cunoscută încă de pe vremea dacilor, care o foloseau și ca plantă vindecătoare, și pentru vopsit.

Chimenul - condiment si medicament

GENERALITATI

Chimenul - CARUM CARVI -, denumiri populare - chimion, chimin, chiman, secareă -, este o plantă bianuală, face parte din familia Apiaceae, este originar din Asia occidentală, fiind printre putinele plante condiment, care cresc spontan, mai ales în zonele de deal și de câmpie.

Astăzi, chimenul este și o plantă de cultură, este cultivat în toata Europa, pentru calitățile sale de aromatizat și condiment, cunoscut și folosit din timpuri străvechi în bucătărie, chimenul este considerat și o plantă medicinală, fructele sale fiind apreciate ca și adevărate medicamente.

Tarhonul - condiment si medicament

GENERALITATI

Tarhonul - ARTHEMISIA DRACUNCULUS - denumiri populare: tarcon, taracon, dracon, tarahana, matricea, face parte din familia Compositae, adică din familia florii-soarelui este originară din Mongolia și Siberia de unde, s-a răspândit în toata Europa și Asia, ca plantă de cultură.

La noi, este răspândită în toata țara, se cultiva pe suprafețe relativ restrânse, cu precădere în sud-vestul și nord-vestul țării, dar este cultivată în foarte multe grădini alături de alte plante aromatice folosite ca și condiment în bucătărie - mărarul, cimbrul, leușteanul, cimbrișorul -. 

Busuiocul - o mirodenie cu efecte energizante si antidepresive

DESCRIERE, GENERALITATI

Denumirea de busuioc provine din limba greacă, - basileus - adică rege, se spune că această plantă a crescut pe locul unde împărații Constantin și Elena au descoperit Sfânta Cruce, există speculații care spun că busuiocul a fost folosit în unguente sau medicamente regale, busuiocul este și astăzi considerat regele mirodeniilor, de mulți cunoscători în arta gastronomică.          

Busuiocul - Ocimum Basilicum -, este o plantă ierboasă, anuală, care își are originile în India, unde este considerat o plantă sacră, cunoscută și folosită de mii de ani, busuiocul se bucură de o largă răspândire și de o mare apreciere în toată lumea.

Sofranelul - un ciulin cu multiple utilizari

DESCRIERE, GENERALITATI

Șofrănel, Șofranul Indian - CARTHAMUS TINCTORIUS -, denumire populara șofrănel, care se cultivă pe scară largă în China, India, SUA, Mexic, Australia, este o variantă mai rentabilă și mai ieftină a ȘOFRANULUI, dar cu calități asemănătoare cu acesta.

Șofranul este o plantă erbacee, perenă, care crește din bulbi numiți cormus, originară din Europa și Asia, cu florile ca niște cupe, cu petale rotunde sau ascuțite nuanțate în - roșu, alb, galben sau bicolore -, înfloresc primăvara, sau toamna.

Calomfirul - o planta ornamentala si medicinala uitata

DESCRIERE, GENERALITATI

Calomfirul -TANACETUM BALSAMITA -, este o plantă erbacee aromatică, perenă, face parte din familia Asteraceae, la noi crește spontan, dar se și cultivă pentru proprietățile medicinale și valoarea ornamentală.

Rădăcina este un rizom cu rădăcini puternice, din care se dezvoltă primăvara o tulpină dreaptă, ramificată la vârf, înaltă poate ajunge până la un metru și jumătate, acoperită cu perișori foarte fini, frunzele sunt ovale, alungite, zimțate, florile de nuanță galben-intens, apar vara, din iunie până în septembrie.

Ardeiul Cayenne - condiment si medicament

GENERALITATI

Ardeiul Cayenne - este o planta din genul Capsicum, familia Solanaceae, originară din zonele tropicale ale Americi, foarte răspândită în regiunile tropicale ale Africii și Indiei, regiuni ideale pentru cultivarea ardeilor iuți, pentru ca aceste plante au nevoie de multă căldură, umiditate și lumină pentru a se putea dezvolta.

Astăzi plantă este cultivată și cunoscută ca și condiment în bucătăriile din toată lumea, deși numele sau provine din orașul Cayenne din Guyana franceză.