Ienibaharul - o mirodenie, medicament

DESCRIERE, GENERALITATI

Ienibaharul  - numit și piper jamaican sau piment, este un condiment obținut din fructul unui arbore tropical tot timpul verde, numit - Pimenta dioica - sau arborele de ienibahar, care crește în America Centrală, originar din Jamaica, care este principalul consumator și exportator, fructele se recoltează verzi - înainte de a ajunge la maturitate -, sunt de mărimea unui bob de piper mare, au gustul iute și aromat, ceva între și nucșoară, scorțișoară, ghimbir, cuișoare.

arborele,de ienibahar sursă foto

Arborele de ienibahar, este un copac tropical peren, înalt ajunge până 12-13 metri, coaja este cenușie și netedă, frunzele sunt lucioase, eliptice, de nuanță verde închis, florile sunt albe, mici, dispuse în ciorchini, înflorirea se produce la mijlocul verii, fructele sunt verzi, la maturitate au o culoare brun - roșcat.

Arborele de ienibahar începe să fructifice după cinci ani de la plantare, dar producția mare de fructe o are după vârstă de 20 de ani, recoltarea se face manual, în timpul uscării, fructele încep să se închidă la culoare și coajă se încrețește.

                ienibahar sursă foto

Ienibaharul a fost adus în Europa de către portughezi, care îl considerau o specie de piper, denumirea româneasca vine de la turci - yeni-bahar -, adică - mirodenie nouă -, turcii, au fost primii care au adus acest condiment în tară noastră.

PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI

Ienibaharul este unul dintre cele mai utilizate condimente de pe mapamond, apreciat pentru gustul și aroma plăcută, caracteristică, dată de uleiurile esențiale puternice pe care le conține - eugenol -, care se folosește și în stomatologie, are efecte antiseptice și anestezice și care îi conferă aroma dulceagă - picantă, conține cantități însemnate de substanțe minerale  - fier, mangan, potasiu, cupru, magneziu, seleniu -, vitaminele A, C - un antioxidant puternic -, B6, niacină, riboflavina, rășini, proteine.

Substanțele active pe care le conțin boabele de ienibahar au puternice proprietăți antiinflamatorii, anestezice, antiseptice, antioxidante, carminative, antiflatulențe,

  • stimulează digestia, 
  • combate colici intestinali,
  • combate infecțiile cu salmonella și E-coli,
  • scade tensiunea arterială,
  • detoxifică organismul,
  • remineralizează organismul,
  • stimulează sistemul imunitar, acționând ca și un tonic general,
  • are efect emolient la nivelul căilor respiratorii,- răceala, tuse, gripa, bronșite, traheo - bronșite,
  • eficient în tulburările circulatorii periferice,
  • este un remediu în cazul rănilor deschise care se pot infecta cu anumite bacterii și pot cauza tetanos,
  • combate infecțiile și împiedică înmulțirea bacteriilor,
  • are efecte de calmare și relaxare a întregului organism,
  • combate insomnia.

UTILIZARE

Boabele de ienibahar, ca mirodenie în bucătărie, se folosesc întregi sau măcinate sub formă de pudră, la fel ca și celelalte condimente aromate cu care seamănă - scorțișoara, cuișoarele, nucșoara -, se folosește în tocănițe, în marinate pentru carne de porc, carne de vânat, pentru aromatizarea peștelui, sau preparate din carne de pasare, se pune împreună cu piper, hrean și cimbru în murături, în produse dulci - turtă dulce, biscuiți, în prăjituri, în tot felul de creme, și băuturi slab alcoolice  - câteva sortimente de lichior -.

               ienibahar sursă foto

Ienibaharul boabe, se poate depozita în locuri uscate și întunecoase, își păstrează aroma doi-trei ani, după ce este măcinat trebuie folosit, pentru ca își pierde repede aroma.

               ienibaharul sursă foto

PRECAUTII

Ienibaharul trebuie consumat cu moderație, folosit în cantități mari poate cauza reacții alergice, mai ales la persoanele sensibile, sau iritații gastrointestinale.

  • ienibaharul se poate achizitiona de la magazinle naturiste sau online AICI.

Informațiile din acest site sunt în scop informativ și educativ, ele nu înlocuiesc tratamentul și prescripțiile medicale.

 

sursă foto cover

 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0