Verdețuri

Frunzele de patrunjel, aliment, condiment si medicament

GENERALITATI

Patrujelul - Petroselinum Crispum -, cunoscut la noi de cateva mii de ani, este printre cele mai folosite zarzavaturi in bucataria traditionala romaneasca dar si ca remediu puternic in medicina populara.

FACTORI CURATIVI

Frunzele de patrujel sunt un izvor de vitamine,

Leusteanul - zarzavat, condiment, medicament

GENERALITATI

Leusteanul - Levisticum officinale -, denumiri populare - leostean, lustrean, buruiana lingorii, frunza dragostei, pascanat -, este o planta de origine mediteraneana, face parte in familia Umbelliferae, puternic aromata, foarte bine adaptata si la conditiile de mediu din tara noastra.

Leusteanul se cultiva in toate zonele tarii noastre, rezista foarte bine la seceta si la inghet, prefera solurile grele si reci, in gradina traieste pina la 10 ani, se poate cultiva si in ghiveci, inmultirea se face prin seminte, care se comercializeaza la toate magazinele naturiste sau online AICI.

Patrunjelul - aliment, condiment si medicament de exceptie

GENERALITATI

Patrunjelul - Petroselinum crispum -, denumiri populare - patrunjel, petrinjel de casa, mirodea, gagaut -, este o planta ierboasa, printre cele mai cunoscute, patrunjelul este folosit ca si aliment cu o uriasa raspindire pe tot globul de mii de ani, la noi se cultiva in toate zonele tarii fiind nelipsit din bucatarie.

Patrunjelul in bucataria romaneasca, este folosit in numeroase preparate culinare, fiind nelipsit din - ciorbe, supe, tocanite, salate etc., pentru aroma si savoarea deosebita, pentru aspectul decorativ si de prospetime pe care il aduce mancarurilor si nu in ultimul rand pentru beneficiile mari pe care le aduce sanatatii.

Ridichea Daikon, un medicament pentru digestie, eficienta in dietele de slabire si un protector al ficatului

GENERALITATI

Ridichea Daikon, este denumita si - ridichea alba, ridiche dulce, ridiche de iarna, ridiche japoneza -, face parte din familia verzei,- Cruciferae -, este o ridiche de dimensiuni mari originara din estul Asiei, cu toate ca este cunoscuta sub denumirea japoneza care inseamna  radacina mare, este un ingredient principal in special in bucatariile japoneze, chinezesti si coreene.

Daikon este foarte populara si apreciata in Japonia unde se cultiva pe suprafetele cele mai mari, si este consumata in meniul de fiecare zi, dar este raspindita si se cultiva si in anumite zone din Europa, in SUA si Brazilia.

Varza chinezeasca, reduce riscul de cancer, ideala in dietele de slabire

GENERALITATI

Varza chinezeasca subspeciile pekinensis si chinensis, face parte din multitudinea de legume, fructe, citrice, ierburi, condimente si tot felul de mirodenii care caracterizeaza vasta bucatarie asiatica.

Varza chinezeasca este o specie erbacee anuala, o leguma dietetica gustoasa si plina de savoare care consumata cu moderatie este ideala intr-o dieta care te ajuta in lupta cu kilogramele in plus.

Hasmatuchi - mirodenie si planta medicinala

DESCRIERE, GENERALITATI

Hasmațuchi - ANTHRISCUS SILVESTRIS -, se mai numește popular - asmatui, asmatuchi, hasmaciuca, pătrunjel creț-, este o plantă anuală, cu frunze aromate, face parte din familia Apiaceae, fiind înrudit cu morcovul și pătrunjelul.

Tulpina este ierboasă, moale, crește până la 60-70 de cm înălțime, frunzele verzi sunt fragile cu un aspect lucios, florile sunt mici albe, așezate în buchețele în vârful tulpinii.

La noi planta este cunoscută de secole, fiind folosită în bucătăriile boierești, azi este uitată, și mai este folosită prin Moldova.

Oregano - o planta aromatica si medicinala

DESCRIERE, GENERALITATI

Oregano - ORIGANUM VULGARE -, denumiri populare - șovârf, sovârv, arigan , sovârf roșu, busuioc - de - pădure, maghiran sălbatic, busuiocul feciorilor, pălăria cucului, poala - Sfintei - Marii, familia Lamiaceae, familia mentei, din care face parte oregano sau sovârf - cum este cel mai cunoscut -, cuprinde în jur de 30 de varietăți, oreganum vulgare, cuprinde 6 subspecii, dintre care sovârful este cea mai populară și cea mai răspândită.

La noi șovârful este o plantă răspândită în Carpați, crește prin tufișuri, pe lângă păduri, prin locuri pietroase, prin fânețe, în livezi, este o plantă cunoscută încă de pe vremea dacilor, care o foloseau și ca plantă vindecătoare, și pentru vopsit.

Tarhonul - condiment si medicament

GENERALITATI

Tarhonul - ARTHEMISIA DRACUNCULUS - denumiri populare: tarcon, taracon, dracon, tarahana, matricea, face parte din familia Compositae, adică din familia florii-soarelui este originară din Mongolia și Siberia de unde, s-a răspândit în toata Europa și Asia, ca plantă de cultură.

La noi, este răspândită în toata țara, se cultiva pe suprafețe relativ restrânse, cu precădere în sud-vestul și nord-vestul țării, dar este cultivată în foarte multe grădini alături de alte plante aromatice folosite ca și condiment în bucătărie - mărarul, cimbrul, leușteanul, cimbrișorul -. 

Busuiocul - o mirodenie cu efecte energizante si antidepresive

DESCRIERE, GENERALITATI

Denumirea de busuioc provine din limba greacă, - basileus - adică rege, se spune că această plantă a crescut pe locul unde împărații Constantin și Elena au descoperit Sfânta Cruce, există speculații care spun că busuiocul a fost folosit în unguente sau medicamente regale, busuiocul este și astăzi considerat regele mirodeniilor, de mulți cunoscători în arta gastronomică.          

Busuiocul - Ocimum Basilicum -, este o plantă ierboasă, anuală, care își are originile în India, unde este considerat o plantă sacră, cunoscută și folosită de mii de ani, busuiocul se bucură de o largă răspândire și de o mare apreciere în toată lumea.

Telina - o radacina cu multe beneficii culinare si medicinale

DESCRIERE, GENERALITATI

Țelina - APIUM GRAVEOLENS -, este o plantă leguminoasă și medicinală, face parte din categoria super legumelor, fiind utilizată în diferite moduri, pentru aroma pe care o dă preparatelor culinare, dar și  pentru calitățile sale medicinale, este folosită încă din antichitate, fiind o legumă foarte populară în zona Marii negre și a Marii Mediterane, mai ales Grecia.

Țelina are un rizom gros, rotund și mare cu ușoare denivelări, cu numeroase fire de rădăcini mai subțiri și mai groase, frunzele sunt mari, verde - închis, penate, coada este foarte lungă, florile de țelină au culoarea albă.

Beneficiile nutriționale și medicale maxime se obțin dacă leguma este consumată împreună cu coaja.

Frunzele de Morcov - remineralizante si vitaminizante

GENERALITATI

Frunzele de Morcov - morcovul - Daucus carota -, o legumă folosită în alimentație în țara noastră de mii de ani, populară în toată lumea, alături de alte rădăcinoase - pătrunjel, păstârnac, chimen, mărar, cu care se înrudește, la fel de apreciate și cunoscute.

Morcovul, acest aliment comun și banal, este printre cele mai vechi remedii antitumorale înscrise în istoria medicinii.

Ridichea si frunzele ei - previn numeroase afectiunii

DESCRIERE, GENERALITATI

Ridichea - RAPHANUS SATIVUS -, numită și rotca, face parte din familia Brassicaceae, este o legumă cultivată în zonele temperate pentru rădăcina ei suculentă, soiurile moi se folosesc pentru consumul uman, cele mari și fibroase se folosesc ca furaj pentru animale, în Europa sunt foarte populare, mai ales în regiunile reci, pentru ca pot fi păstrate mai mult timp după recoltare.

Este o plantă anuală, rădăcina este sferică sau alungită, de culoare roșie, poate fi albă sau neagră.

Coriandru - un condiment tonic si revigorant

DESCRIERE, GENERALITATI

Coriandru -CORIANDRUM SATIVUM- este o specie de plantă anuală, erbacee, crește numai cultivată, face parte din familia Umbelliferae, denumiri populare coleandru, culeandra, coliandru.

 Coriandrul este o plantă - condiment -, folosită în bucătăriile din toata lumea datorită aromei sale aparte.

Mararul - o sursa de minerale

Mararul este o plantă perenă, care face parte din grupul - Umbellifere - grup care include feniculul, chimenul, pătrunjelul etc., este unică între plante, în sensul ca atât frunzele cât și semințele se folosesc în bucătărie dar și în scopuri terapeutice.

UTILIZARE, GENERALITATI

Mararul este folosit foarte mult în bucătărie, pentru aromă deosebită pe care o are. Se folosește în ciorbe, salate, murături și la tot felul de preparate. Mărarul, are puterea tainică de a întineri trupul, mintea și spiritul.

Morcovul - este un bun tonic al sângelui

Morcovul care mai este numit și - GINSENGUL SĂRACULUI - datorită conținutului de fitochimicale, substanțe naturale care sunt benefice sănătății.

BENEFICIILE CONSUMULUI DE MORCOV        

Este recomandat pentru consum copiilor deoarece ajută la o creștere și dezvoltare armonioasă, ajutând la dezvoltarea vederii în perioada de creștere, este considerat un tonic al sângelui, antiinflamator este recomandat și împotriva arsurilor, furunculelor, urinarilor dese, iar diabeticii pot să consume morcovi, deoarece zaharul pe care îl conține nu este nociv pentru organismul lor.