Verdețuri

Maghiranul - remediu natural in tratamentul balonarilor

Maghiranul - Majorana hortensis - este o plantă ierboasă perenă sensibilă la frig cu arome dulci de pin și citrice. Mai este numit magheran.

PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI

Maghiranul e bogat  în vitamina K, E, fier, calciu, mangan, conține și acizi fenolici, flavone și uleiuri esențiale. Toți acești compuși îi dau maghiranului proprietăți antispasmodice, antifungice, antalgice, antibacteriene, calmante, sedative, hipotensive, vasodilatatoare și.... anafrodizia­ce, măghiranul are un efect opus substanțelor afrodiziace

Macrisul – se foloseste in curele de detoxifiere

GENERALITATI

Macrisul este una din plantele legumicole valoroase atât prin calitățile sale culinare, cât și pentru cele medicinale.

Este o plantă nepretențioasă, față de temperatură, se adaptează foarte ușor și poate fi întâlnită la câmpie, pe deal și până sus pe pajiștile alpine. Este o plantă timpurie care își face apariția încă de la începutul primăverii, crește atât la umbra cât și la soare, în acest caz având nevoie de mai multa apă, deoarece își dezvoltă tijele florale iar frunzele stagnează.

Fetica - o planta care prefera caldura

DESCRIERE, GENERALITATI

Fetica - Salata mielului - Valerianella olitoria -, este o plantă erbacee, anuală de mici dimensiuni cu flori mici albe - albăstrui, frunzele, sunt ovale, de culoare verde închis, cresc în rozetă până la 30 cm, au o textura moale și sunt comestibile, au un gust caracteristic de miez de nucă crudă.

Este o plantă care prefera căldura, nu este pretențioasă fata de sol, este apreciată îndeosebi de italieni, pentru frunzele sale, bogate în acid folic și vitamina C, care sunt folosite la prepararea salatelor și a supelor.

Cresonul - o planta tonica

DESCRIERE

Cresonul - Lepidium sativum - este o plantă erbacee legumicola anuală, cu frunze lunguiețe, de culoare verde intens, cu o aromă condimentată și proaspătă care se cultivă pentru frunzele sale, care sunt întrebuințate ca salată sau drept condiment.

PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI

Este o plantă naturală și sănătoasă, bogată în iod care se absoarbe ușor, conține vitaminele A, B1, B2, E, PP, săruri minerale: sulf, crom, potasiu, mangan, magneziu și calciu.

Salata - ajuta digestia

Salata - Lactuca sativa - este o plantă legumicolă anuală sau bienală, din familia Asteraceelor, este una dintre cele mai delicate legume cu frunze, folosită în stare crudă sau gătită. Conținutul de substanțe nutritive ale salatei depinde de soi și de condițiile de creștere.

PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI

Salata este bogată în vitamine A, beta-caroten, care se transformă în vitamina A în organism, aceștia au puternice proprietăți antioxidante și luptă împotriva bolilor, complexul de vitamine B, vitamina E, K, P, C, proteine, acizi organici, iod, fier, calciu, magneziu, potasiu și zinc esențiale pentru metabolismul organismului.

Rubarba - o sursa excelenta de vitamine

GENERALITATI

Rubarba este o plantă foarte veche, originara din China, care a fost cultivată și utilizată în scop medicinal. Părțile comestibile sunt tulpinile care pot creste până la 1m, în timp ce frunzele nu trtebuie consumate fiind toxice ca urmare a concentrației mare in acid oxalic pe care o conțin. Rădăcinile dupa uscare pot fi folosite pentru a prepara cataplasme pentru vindecarea rănilor și afecțiunilor pielii.

Nasturelul - are un gust placut

GENERALITATI

Nasturelul - Nasturtium officinale - este o plantă erbacee, perenă, care crește în mod spontan în locuri cu multă umezeală, pe lângă izvoare, râuri, mlaștini, pe malul bălților. Nasturelul este cunoscut drept măcriș de baltă, năsturaș sau creson de apă, se înrudește cu ridichea, se procură din flora spontană, fiind utilizat ca plantă, aliment și condiment.

Spanacul - o sursa bogata de nutrienti

Spanacul - Spinacia oleracea - este o plantă perena comestibilă, prezentă mai ales în grădini, uneori și pe terenuri necultivate.

PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI

Calitățile curative ale spanacului  se datorează conținutului bogat de substanțe nutritive, de vitamine pe care le furnizează : A, B1, B2, B12, PP, C, acid folic; minerale: sodiu, potasiu, calciu, fosfor, magneziu, sulf, mangan, zinc, cupru, iod, fier; clorofila, aminoacizi, lipide, protide, glucide, mucilagii.

Rucola - bogata in vitamina c

GENERALITATI

Rucola - Eruca Sativa - este o planta comestibila, revigoranta, cu un gust iute-amărui și o mulțime de beneficii pentru sănătate.

Face parte din familia Brassicaceae - Cruciferae - rudă cu varză, muștarul, ridichea, creste în bazinul Mediteranei. Denumirea de rucola a intrat în limba româna din italiană, deși în limba română aceasta planta se numește voinicica.

Se folosesc frunzele, în stare proaspătă sau congelată, - bogate în vitamina C, potasiu și uleiuri de muștar -, ca aspect sunt asemănătoare cu frunzele de păpădie, florile și semințele se folosesc la prepararea muștarurilor aromate.