Salata - ajuta digestia

Salata - Lactuca sativa - este o plantă legumicolă anuală sau bienală, din familia Asteraceelor, este una dintre cele mai delicate legume cu frunze, folosită în stare crudă sau gătită. Conținutul de substanțe nutritive ale salatei depinde de soi și de condițiile de creștere.

PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI

Salata este bogată în vitamine A, beta-caroten, care se transformă în vitamina A în organism, aceștia au puternice proprietăți antioxidante și luptă împotriva bolilor, complexul de vitamine B, vitamina E, K, P, C, proteine, acizi organici, iod, fier, calciu, magneziu, potasiu și zinc esențiale pentru metabolismul organismului.

BENEFICII PENTRU SANATATE

Salata verde este o legumă care revigorează și curață organismul. Frunzele de salată stimulează digestia și metabolismul, intensifică tranzitul intestinal, curață vasele de sânge și revigorează activitatea organelor interne.

                salată verde sursă foto

Salata verde este bogată în clorofilă și vitamina K care ajută la prevenirea cheagurilor de sânge . Are un conținut mare de apă care ajută la hidratarea organismului, fibre care ajută digestia, foarte puține calorii, este sățioasă, fiind ideală pentru lupta cu kilogramele în plus.

Salata verde este bogată și în magneziu, care joacă un rol important în regenerarea țesuturilor, nervilor, celulelor cerebrale și musculare; induce somnul, fiind benefică pentru persoanele care au insomnii; crește masa osoasă și ajută la prevenirea osteoporozei.

Salata verde conține fier de aceea este indicată persoanelor anemice, ea are în compoziția sa acid folic, care previne instalarea anemiei în timpul sarcinii, salata verde fiind recomandată femeilor însărcinate, consumată în stare proaspătă, în sandvișuri, în salate simple sau în amestec cu alte legume sau verdețuri sau gătită sub forma de supă, previne sau tratează constipația și alte tulburări gastrointestinale.

                salată verde 

Salatele și verdețurile ar trebui sa ocupe un loc foarte important în alimentația noastră, datorita varietății, culorilor, proprietăților nutriționale și a gustului deosebit pe care îl conferă aceste plante.

CULTIVARE

Salata este foarte ușor de cultivat și trebuie să fie nelipsită din orice gradină, se alege un loc însorit sau semiumbros, se poate semăna în linie dreaptă sau prin împrăștiere de semințe pe o anumită porțiune de pământ.

Semințele de salată sunt foarte fine și pot fi luate de vânt sau deranjate atunci când le acoperim cu pământ, de aceea se udă înainte de a fi semănate. Se acoperă cu pământ și se bătătorește ușor cu palma, se udă din abundență.

Apa trebuie sa cadă ușor pe pământ, ca o ploaie, pentru a nu se dezgoli semințele. După ce răsare, salata trebuie rărită - trebuie lăsată o distanta de 10 – 15 cm între sălățele.  Din acest moment, salata poate fi consumată, chiar dacă este mai mică - atunci e chiar mai buna și fragedă -.

                salată verde 

Este necesar să se asigure salatei, umiditatea necesară, lipsa apei va face ca salata sa aibă un gust amărui. Acesta lucru este cauzat de "lactucina" care se acumulează în frunze în condiții de seceta.

RECOMANDARE

Infuzia de frunze de salată în care se acumulează lactucina care are efect sedativ, este recomandată  persoanelor nervoase, anxioase și depresive.

 

 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0