Cereale

Quinoa si Meiul - seminte pline de proteine, recomandate in post

QUINOA

GENERALITATI

Quinoa este o cereala, originara din America de Sud, incepe incet sa fie cunoscuta si la noi, boabele de quinoa sunt mici, rotunde, usor turtite, de marimea semintelor de susan sau de mei, cu nuante de - galbuie, rosu, mov, verde -, aceste bobite, sunt cunoscute din cele mai vechi timpuri, ele constituiau un aliment de baza al vechilor incasi, care o denumeau cereala-mama.

Este o cereala extrem de bogata in proteine si aminoacizi, incadrata in categoria super-alimente, alaturi de - semintele de mei si semintele de in, de orzul verde, patrunjelstevie, floarea soarelui, aloe vera. La noi, quinoa se gaseste in magazinele naturiste, mai mult forma cea mai comuna, boabele de culoare galbuie.

Semintele de Mei - vitaminizante si nutritive

DESCRIERE, GENERALITATI

Meiul - Panicum miliaceum - este o plantă erbacee, face parte din familia Gramineelor, inflorescența este ramificată, florile au nuanțe albe - gălbui, semințele sunt de culoare albă, galbenă, gri, roșie, maro, cele mai populare sunt cele care au coajă roșie. 

Meiul, este cunoscut mai mult, ca fiind hrană pentru păsări, decât ca și aliment-medicament.

Semintele de Hrisca - aliment si medicament

DESCRIERE

Hrișca - Fagopyrum esculentum - este o plantă ierboasă, face parte din familia Polygonaceae, este originară din Asia. Semințele sunt asemănătoare cu boabele de grâu se macină și se folosesc sub formă de faină, este un aliment tradițional în țările nordice Ucraina, Rusia, Polonia, la noi, hrișcă, se cultivă sporadic, în nord, este populară în Bucovina, și se folosește în mod tradițional pentru prepararea sarmalelor.

Arpacasul - combate avitaminoza, stabilizeaza glicemia

GENERALITATI

Arpacașul este bobul care rezultă după decorticarea boabelor de grâu, orz sau mei, are un conținut mare de vitamine, fibre solubile și insolubile, amidon, minerale - magneziu, siliciu, fosfor, potasiu -, gluten în cantități mici, este foarte nutritiv și energizant.

Grâul, este una dintre cele mai importante cereale, prezente în alimentația noastră, de zi cu zi, într-o mare varietate de produse - faină albă, faină integrală, gris, pesmet, pâine, paste făinoase, fulgii și germenii de grâu, etc.

Iarba de Grau - sub forma de suc, detoxifica si previne imbatranirea

GENERALITATI

Iarba de grâu este firul fraged de grâu, nu mai mare de 15 cm, aceasta mlădiță s-a dovedit a fi remediu deosebit de puternic in lupta cu afecțiunile digestive, obezitatea, cancerul, poluarea.

Din punct de vedere medicinal iarba de grâu este recomandată sub forma de suc proaspăt, este un agent terapeutic tânăr și fraged, cu efecte benefice deosebite, care nu are nici o problemă cu anotimpul, ploile și seceta.

Secara - trateaza constipatia

Secara este o cereală, foarte asemănătoare cu grâul, dar este puțin mai lungă și mai elastică, culoarea secarei poate sa fie maroniu - gălbui și verde - cenușiu. O găsim de cumpărat ca și spice, boabe, faină sau fulgi. Este considerată mai mult un furaj decât o plantă alimentară.

Porumbul - bogat in acizi grasi nesaturati

GENERALITATI

Porumbul originar din America centrală si este o cereală cultivată cultivată azi în mai multe regiuni ca și plantă alimentară, industrială și furajeră, reprezentând alaturi de grâu 80% din producția de cereale. Porumbul  are o tulpina înaltă și groasă, neramificată, cu frunze lungi aspre și ascuțite la vârf.

Musli - gustos si hranitor

BENEFICII, PROPRIETATI

Musli sunt o variantă perfectă pentru un mic dejun sănătos, conține puține grăsimi, dar este bogat în fibre, ingrediente importante în menținerea sub control a greutăți, în prevenirea  constipației și a hemoroizilor, a cancerului și a bolilor de inima.

Un mic dejun echilibrat accelerează metabolismul, fibrele absorb apa și crează senzația de sațietate, având o valoare nutritivă mare, ajută la controlul greutății și scade riscul de obezitate. Cerealele, nucile, semințele și fructele uscate conțin foarte multe vitamine și substanțe minerale, de care organismul are mare nevoie pentru a fi în formă. Nucile și semințele conțin grăsimi monosaturate și acizi grași omega 3 care, ajută la menținerea sănătății inimii.