Stevia - o planta cu multiple calitati medicinale si culinare

DESCRIERE, GENERALITATI

Ștevia - RUMEX PATIENTIA -, denumiri populare măcrișul cucului, dragomir, originară din America de Sud, unde se și cultivă în scopuri culinare, face parte din familia Polygonaceae, este o plantă perenă, pe care o gasim răspândită în țara noastă, ea se dezvolta spontan primăvara, in zonele de deal și de munte, în jurul stânelor, în grădinile necultivate etc.

Ștevia este o plantă mai dulce decât zaharul - este clasificată ca fiind un supraaliment, care are capacitatea de a regla glicemia, de a reduce pofta de dulciuri și senzația de foame, ea nu conține calorii, fiind benefică pentru persoanele care suferă de diabet sau hipoglicemie, sau pentru cei care luptă cu kilogramele în plus.

 ștevia sursă foto

Rădăcina este groasă, târâtoare, cu multe terminații, în tradiția populară era folosită la vopsit în diferite culori - verde, galben, albastru -, tulpina este dreaptă, frunzele sunt mari, lungi cu gust dulce - acrișor, alături de spanac și urzică, are capacitatea de a detoxifica organismul după perioada de iarnă.

                rădăcina de ștevie sursă foto

PRINCIPII ACTIVE

Ștevia conține în cantitate mare vitamine - E, A, C și K -, săruri minerale - zinc, calciu, potasiu, fosfor, magneziu, fier -, fibre, oxalati, proteine si acid tartric, în scopuri medicinale se recoltează semințele și toamna rădăcinile.

UTILIZARE

Frunzele de ștevie sunt cunoscute și foarte apreciate în bucătăria tradițională - se consumă crude în salate, dar și gătite în ciorbe, mâncăruri scăzute cu carne, sarmalele se împăturesc în frunze de ștevie, care dau preparatului un gust deosebit, însă calitățile ei medicinale sunt mai puțin cunoscute.

Ștevia are foarte multe beneficii pentru sănătate: 

  • previne și combate astenia de primăvara - ajută organismul slăbit după perioada de iarnă, să își refacă forțele prin aportul de vitamine și minerale din conținut,
  • este detoxifiantă - accelerează tranzitul intestinal, ușurează digestia, elimină deranjamentele stomacale, ajută la eliminarea toxinelor din organism  - se bea o ceașcă de ceai de ștevie după fiecare masă -,
  • reglează nivelul zaharului din sânge,- temperează senzația de foame, combate pofta de dulciuri, fiind recomandată în dieta persoanelor care suferă de diabet,
  • reduce tensiunea arterială, - se consumă două - trei cești de ceai pe zi,
  • combate obezitatea,- are capacitatea de a regla greutatea corporală ajutând la pierderea kilogramelor în plus, prin scăderea apetitului,
  • este diuretică - grație conținutului de flavonoide, care ajută organismul să elimine excesul de lichide,
  • stimulează și fortifică sistemului imunitar, grație conținutului bogat de minerale și vitamine,
  • combate constipația - datorită conținutul de fibre -,
  • ajută la combaterea tusei, pneumoniei, tuberculozei, datorită proprietăților antibacteriene, - este benefic sucul din rădăcina de ștevie -, 
  • are capacitatea de a stimula activitatea cerebrală, - crește nivelul energetic al organismului stimulând energia mentală, dar și pe cea fizică -,
  • este un puternic remediu pentru anemie, datorită conținutului mare de fier,
  • tratează infecții ale pielii, răni,arsuri - se aplică frunza de ștevie proaspăta pe zona afectata,
  • combate bacteriile care provoacă cariile dentare,
  • înlătură mătreața, este benefică pentru sănătatea scalpului și a părului, mai ales a părului uscat cu firul subțire - se adaugă extract de ștevie în șamponul folosit uzual,
  • previne și tratează - acneea, ridurile, eczemele, dermatita.

Consumul de ștevie accelereaza energia fizica și mentala, si creaza o barieră împotriva bacteriilor care provoacă cariile dentare, aceste calități sunt susținute prin studii si cercetari științifice, dar ștevia rămâne cunoscuta și apreciată pentru faptul ca este o minunată plantă de consum după perioada de iarna, cu efecte importante în cura de detoxifiere de primăvara și revigorarea organismului.

RECOMANDARI

Frunzele de ștevie se pot conserva prin uscare, prin congelare, sau cu sare la borcan.

               ștevia sursă foto

Datorită conținutului de antrachinonici, substanțe care ajung în sânge și în lapte, și care pot cauza diaree bebelușului, ștevia nu este recomandată mamelor care alăptează.

Informațiile din prezentul site sunt în scop informativ și educativ, ele nu înlocuiesc tratamentele și prescripțiile medicale.

 

sursă foto cover

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0