Plante toxice

Iarba lui Cristofor - benefica pentru afectiuni femeiesti

Iarba lui Cristofor - Cimicifuga racemosa -, denumire populara - cohosul negru -, este o planta perena creste spontan in padurile si la marginea lor in estul SUA, in anumite zone din Canada, dar creste si cultivata ca planta decorativa datorita frumusetii florilor, face parte din familia Ranunculaceelor.

PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI

Aceasta planta este cunoscuta si utilizata din vremuri vechi de femei, de femeile tinere in perioada fertila a vietii, dar si de femeile ajunse la menopauza, fiind un excelent tonic.

Omagul - o specie de plante veninoase cu calitati medicinale

GENERALITATI

Omagul - Aconitum -, este un gen de plante ierboase, toxice cu intrebuintari medicinale recunoscute, insa utilizate numai sub supraveghere medicala, denumiri populare - aconit, iarba-jermilor, iarba-bubei, iarba-coifului, iarba-rea, omac, napsor, iarba-coifului.

Omagul este un gen de plante ierboase foarte veninoase, din familia Ranunculaceelor, raspindite in zonele montane in locuri stancoase si pajisti montane, florile au nuante care variaza de la albastru-violaceu, deschis, alb sau galben, sunt plante utilizate in madicina datorita alcaloizilor pe care ii contine in special rizomul.

Omagul - albastru, o planta medicinala, deosebit de veninoasa

GENERALITATI 

Omagul - albastru - Aconitum napellus -, este o planta erbacee, din familia Ranunculaceelor, mare iubitoare de zone muntoase, stancoase, creste in flora spontana in tot lantul carpatic, denumiri populare - marul - lupului, remf, foaie, omag albastru -.

Omagul este una dintre cele mai otravitoare plante care cresc in Europa Centrala, in special sunt toxice radacina si semintele, este o planta ocrotita prin lege.

Feriga - planta medicinala, si planta ornamentala

GENERALITATI

Feriga este cunoscuta de cei mai multi, din buchetele de flori, sau din drumetii, putini stiu ca aceasta planta este un adevarat supravietuitor care s-a adaptat la conditiile climaterice si de mediu, apartine unui esantion de cateva mii de specii de plante care au prins viata acum sute de milioane de ani, fiind o planta ancestrala este raspindita pe toata planeta si creste pe toate continentele, se cunosc peste 12000 de specii de feriga grupate in 300 de genuri.

Drobul - o planta decorativa cu calitati medicinale

GENERALITATI

Drobul - Sarothamnus scoparius -, denumiri populare - maturicea, matura verde, este o planta originara din Europa, aclimatizata si pe alte continente, la noi creste in flora spontana in zonele deluroase, dar este si cultivata in scop decorativ pentru frumusetea florilor, in parcuri, spatii verzi si gradini, apartine familiei Leguminoaselor.

Rotunjoara - o buruiana cu calitati terapeutice

GENERALITATI

Rotunjoara - GLECHOMA HEDERACEA -, denumiri populare - rotundioara, buruiana rotundă de bube, brânca, buruiana zgaibei, buruiana leacului, buruiana de orbăț, coada ielelor, cătușnica, iarba cârtițelor, creasta văilor, frunza de zgaiba, iarba matricilor, mărul lupului, iedera zânelor, silnica, peperul apelor, prelungioasă, pristinioara, rănunchioara, supărare.

Este o plantă aromatică care iubește zonele cu clima temperată, este răspândită în flora spontană din Europa, America, Canada, Asia, la noi în țară crește prin livezi, la marginea pădurilor, este o buruiană prezentă în toate grădinile, în locuri umbrite și umede.

Castanul salbatic - un remediu eficient in combaterea si prevenirea multor afectiuni

DESCRIERE, GENERALITATI

Castanul salbatic - AESCULUS HIPPOCASTANUM -, denumiri populare  - castan porcesc, afghistin, ghistin -, este un arbore ocrotit prin lege, care crește cultivat în scop ornamental, prin parcuri și grădini amenajate în spatii libere, pe marginea aleilor din orașe, este originar din India, Caucaz, și nordul Asiei și aparține familiei Sapidacee.

Castanul sălbatic sau porcesc, este un copac exotic, rămuros, cu coroana foarte bogată care ajunge până la 20-30 de metri înălțime. Trunchiul și ramurile bătrâne, sunt acoperite cu o coajă groasă, solzoasă, ramurile tinere au o coajă brună, mugurii care apar primăvara sunt mari, cleioși și bogați în rezine.

Cimisirul - un arbust ornamental cu efecte vindecatoare

DESCRIERE, GENERALITATI

Cimișirul - BUXUS SEMPERVIRENS -, sau merișor turcesc, bănuleț, cletaica este un arbust cu frunziș foarte des, răspândit în pădurile care cresc în zone calcaroase, dar este și un frumos arbust ornamental folosit în scop decorativ în special pentru gard viu, frunzele acestei plante sunt ovale, de un verde deosebit de strălucitor, care toamna se colorează în roșcat și portocaliu, florile au o nuanță de galben, face parte din familia Celastraceelor, este un arbust care poate trai până la 600 de ani.

Spanzul - o planta toxica, salveaza viata dar aduce si moartea

GENERALITATI

Spânzul - HELLEBORUS PURPURASCENS -, face parte dintre plantele extrem de TOXICE, pe care cercetătorii o văd în viitorul foarte apropiat, un puternic tratament împotriva cancerului, dar ca și toate plantele cu capacități să lupte cu cancerul, spânzul este o plantă extrem de toxică, care trebuie utilizată numai cu prescripție medicală, specialistul va stabili dozajul corect și durata tratamentului.

Spânzul, denumiri populare - spunz, barba-lupului, coada-popii, bojățel, cucurig, botățel, iarba-nebunilor, ouăle - popii, paronici, este o plantă ierbacee, perenă, originară din Europa centrală și de sud, aparține familiei Ranunculaceae, genul Helleborus, care include aprox. 20 de varietăți de spânz.

Floarea Amorului - o floare albastra ca cerul

DESCRIERE, GENERALITATI

Floarea Amorului  - PLUMBAGO AURICULATA -, este o plantă ornamentală, cățărătoare, cu frunzele veșnic verzi, tulpini sârmoase și foarte rezistente. Crește spontan mai ales în grădini, în zonele verzi din regiunile mediteraneene, florile fine și delicate sunt grupate în mici ciorchini, cu 4-5 petale cu o nuanță minunată de albastru ca cerul, îmbracă ramurile tinere din iunie până în august, este cunoscută ca și un simbol al iubirii, se cultivă sub formă de mini arbust, fiind dirijată pe suporți, sau este lăsată să atârne dacă este cultivată în ghivece sau vase suspendate.

Marul iubirii - decorativ si toxic

DESCRIERE, GENERALITATI

Mărul iubirii - SOLANUM PSEUDOCAPSICUM - denumire populară - mărul dragostei - iubirii, cartof decorativ, solanum - este un arbust de talie medie, anual, originar din America de Sud, deosebit de apreciat pentru fructele sale, asemănătoare cu niște biluțe intens colorate, ajunge la înălțimea de 35 - 50cm, aparține aceleiași familii ca și vinetele, roșiile, cartofii.

Frunzele au formă alungită, cu nuanță de verde închis, la unele specii frunzele sunt acoperite cu perișori foarte fini. 

Alior - o planta vindecatoare folosita cu precautie

DESCRIERE, GENERALITATI

Alior - EUPHORBIA CYPARISSIAS - denumire populară aior, aribi, laptele - câinelui, buruiana de friguri, buruiana măgărească, buruiana de negi, laptele-cucului. Este o plantă ierboasă, perenă, originară din Europa, genul Euphorbia, familia Euforbiaceelor, crește în locuri însorite, pe marginea drumurilor, pe pajiști, în fânețe și pășuni, în locuri uscate pietroase.

Este o plantă foarte TOXICĂ, datorită gustului sau acru, este ocolită de animalele care se afla la păscut.

Mutulica - o planta relaxanta

DESCRIERE, GENERALITATI

Mutulica - SCOPOLIA CARNIOLICA - denumirea popular mătrăguna mică, nimeata, sculătoare mare este o plantă erbacee și aparține familiei Solanaceelor, crește în flora spontană în tufișuri, în păduri, pe locuri unde au fost defrișate păduri, preferă zonele umede și umbroase.

Strigoaia - un calmant toxic

DESCRIERE, GENERALITATI

Strigoaia - VERATRUM ALBUM - denumiri populare steregoaie, mendruța, stirigie, steregoanie, fierea pământului, ghimbere de munte, ghintură. Strigoaia este o plantă TOXICĂ. Este o plantă ierboasă, perenă, vivace, crește până la un metru și jumătate, prin fânețe, pășuni, poiene în zonele de deal și de munte.

Bumbacul - o planta textila

DESCRIERE, GENERALITATI

Bumbacul este o plantă tehnică, cultivată în zonele călduroase, crește sub formă de tufe.

Rădăcina este pivotantă. Tulpina este semiînaltă, ierboasă, spre maturitate devine lemnoasă, ramificată,dezvoltă ramuri vegetative și ramuri fructifere. Frunzele sunt mari și lucioase pe partea superioară.