Rotunjoara - o buruiana cu calitati terapeutice

GENERALITATI

Rotunjoara - GLECHOMA HEDERACEA -, denumiri populare - rotundioara, buruiana rotundă de bube, brânca, buruiana zgaibei, buruiana leacului, buruiana de orbăț, coada ielelor, cătușnica, iarba cârtițelor, creasta văilor, frunza de zgaiba, iarba matricilor, mărul lupului, iedera zânelor, silnica, peperul apelor, prelungioasă, pristinioara, rănunchioara, supărare.

Este o plantă aromatică care iubește zonele cu clima temperată, este răspândită în flora spontană din Europa, America, Canada, Asia, la noi în țară crește prin livezi, la marginea pădurilor, este o buruiană prezentă în toate grădinile, în locuri umbrite și umede.

DESCRIERE

Rotunjoara este o plantă aromatică ierbacee, târâtoare, tulpinile sunt lungi între 30 și 60 de cm, prezintă numeroși lăstari ascendenți sau erecți.

                 rotunjoara sursă foto

Frunzele sunt reniforme, cu marginile crenate, frunzele aflate pe partea inferioară a tulpinii au pețiolii lungi, iar cele de pe mijlocul și partea superioară a tulpinii, au pețiolii mai scurți aproape egali cu limbul, frunzele pe partea superioară sunt lucioase, cu o nuanță de verde - închis, pe partea inferioară au o nuanță de verde - deschis cu o palidă nuanță de roșcat - violaceu.

Florile sunt pedicelate, de nuanță albastră - liliachie, uneori roșie - liliachie ori albă, sunt dispuse câte 3 până la 10 la subțioara frunzelor mijlocii și superioare, se deschid și înfloresc din luna martie până în mai.

                rotunjoara sursă foto

PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI

Rotunjoara, deși este o plantă toxică, are numeroase proprietăți terapeutice, apreciate în fitoterapie, - conține - ulei volatil, colina, substanțe amare, taninuri, substanțe grase, saponozide, ceruri, rezine.

În scopuri medicinale este folosită partea aeriană a plantei, are o aromă ușor neplăcută, care seamănă cu cea a mentei, de aceea în unele zone se numește - menta câinelui -, datorită substanțelor pe care le conține, rotunjoara are proprietăți de:

  • antiinflamator,- antidiareic,- antiscorbutic,- diuretic, cicatrizant, este emolient, vermifug, analgezic, stimulează poftă de mâncare.

PREPARATE, RECOMANDARI

Preparatele din rotunjoară, sub formă de - infuzie, pudră - sunt benefice în:

  • afecțiuni ale aparatului renal și urinar,
  • ajută la eliminarea calculilor biliari mici, și a nisipului de la rinichi, 
  • eficientă pentru cei care suferă de gută,
  • afecțiuni ale aparatului digestiv, reglează tranzitul intestinal,
  • ajută la vindecarea afecțiunilor hepatice și splenice,
  • afecțiuni ale aparatului respirator,- astm, bronșită, laringită, pneumonie, pleurită,
  • ajută la eliminarea viermilor intestinali, 
  • este eficientă in stres și oboseală, în migrene. 

Extern, sub formă de - cataplasme, comprese, spălături locale -:

  • ajută la vindecarea - eczemelor, rănilor, a rănilor care se vindeca greu, leucoree, inflamații ale mucoaselor, furunculi, stomatită, amigdalită.

Infuzia din rotunjoară - o linguriță de plantă uscată și  mărunțită, la 250 ml apă clocotită, se lasă la infuzat 10-15 minute, se bea 3 căni pe zi, este și un tonic puternic, recomandat în convalescență, după bronșite și pneumonii.

Infuzia concentrată din 2 lingurițe de plantă uscată și mărunțită la 250 ml de apă clocotită, se aplică sub formă de cataplasme, comprese, spălături, extern pe zonele afectate.

Pulberea din rotunjoară, - planta uscată se macină cât mai fin, se ia de 3-4 ori pe zi câte un vârf de cuțit între mese.

PRECAUTII

Preparatele din rotunjoară  trebuie folosite cu atenție, rotunjoară fiind o plantă toxică, trebuie respectate dozele, supradozarea poate provoca dureri de stomac și dureri de cap, senzații de greață și vomă.

               ceai de rotunjoară sursă foto

Înainte de a începe un tratament cu rotunjoară, este bine să fie consultat medicul specialist care va stabili dozajul și durata tratamentului.

Informațiile din acest site, sunt în scop informativ și educativ, ele nu înlocuiesc tratamentele și recomandările medicale.

 

sursă foto cover

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
1
Maria Bucatica
Buna ziua,

Eram in clasa a.vl.a,am fost in singura mea tabara la Salatruc Bacau 12 zile.A fost foarte frumos ,doar ca in ultimele trei zile mi.a aparut o infectie la unghia de la degetul mare la mana.Sa infectat foarte tare si dupa ce m.am intors mama mea a mers cu mine la medic care a spus ca trebuie unghia smulsa.Locuiam la tara,aveam in cartier o batranica caruia mama ia povestit ce am patit.
Imediat a plecat batrana in gradina de unde sa intors cu cateva frunze verzi pe care mi le.a asezat pe rana spunundu.i Rotunjica.,,Mergi maica cu fata acasa ca nu ai de ce sa mergi la doctor"
In acea noapte am dormit si eu dupa cateva de chin.
A doua zi buba a spart si tot puroiul era pe carpa cu care ma legase batrana la deget.Unghia a cazut singura ,mi.a crescut alta ,iar eu de atunci nu am uitat de batranica si de planta minune.