Ceaiuri

Ceaiul de albastrele, un medicament natural

GENERALITATI

Albastreaua - Centaurea cyanus -, popular - albastrica, vinetea, floarea-griului, floarea-paiului, floare-vanata, tataisa vanata, iarba frigurilor, maturice -, este o planta ierbosa care se remarca prin coloritul albastru al florilor, uneori rozaliu-alb, este raspindita in flora spontana, in zone uscate, aride, pietroase, pe marginea santurilor, a drumurilor, de-a lungul cailor ferate, in lanurile de cereale in special in cele de grau.

Ceaiul de Rooibos - o bautura care protejeaza tineretea

GENERALITATI

Ceaiul Rooibos - ceaiul rosu african -, este un ceai natural care nu contine cofeina, denumirea de rooibos  inseamna  tufis rosu. Ceaiul Rooibus se obtine din frunzele verzi si lucioase ca niste ace, ale arbustului Aspalathus linearis, originar din Africa de Sud, dupa procesare frunzele verzi isi schimba culoarea in rosu.

Arbustul Aspalathus linearis, are flori galbene, face pastai cu boabe, este diferit de celelalte specii de ceaiuri, nu se inrudeste cu planta de ceai - Camellia sinensis -, bastinasii consuma acest tip de ceai de mii de ani datorita aromei si gustului dar si ca remediu naturist, datorita proprietatilor sale medicinale.

Ceaiul de salvie - medicament natural

GENERALITATI

Salvia - Salvia officibalis - este o planta originara din zona mediteraneana de unde s-a raspindit in toata Europa, la noi creste in flora spontana in zonele joase dar creste si cultivata.

Salvia este o planta perena, infloreste in al doilea an de cultura, este folosita ca si condiment din timpuri vechi, popular se mai numeste - salbie, salvie de campuri, jale, buruiana malcedului, salvie salbatica, serlai, salvir.

Ceaiul de brusture - protejeaza sanatatea

GENERALITATI

Brusturele - Arctium lappa -, este o planta ierboasa, bianuala care creste in flora spontana prin locurile cele mai nepretentioase, necultivate, de la campie si pina in zonele muntoase, denumiri populare - captalan, lipan, lapuc, sudoarea laptelui, iarba boierului.

In scopuri medicinale se utilizeaza radacina si rizomul - partea de tulpina subterana in care se depoziteaza toate substantele nutritive -, toamna se recolteaza plantele de un an, din care se prepara ceaiuri, extracte si pulberi, recomandate in special in afectiuni renale si afectiuni la nivelul pielii.

Ceaiul de cicoare - laxativ, diuretic si vermifug

GENERALITATI

Cicoarea este o planta erbacee, cunoscuta de prin lanurile de cereale, creste in flora spontana pe marginea drumurilor, a cailor ferate, este cultivata si folosita ca planta tamaduitoare din cele mai vechi timpuri pentru vindecarea bolilor hepato-biliare.

FACTORI CURATIVI SI PROPRIETATI

In scopuri terapeutice se recolteaza radacinile toamna si partile aeriene în timpul înfloririi. Toata planta de cicoare contine o seva laptoasa compusa in principal din inulina, florile contin acid fenolic, radacinile contin lactone amare.

Ceaiul de Anghinare - hepatoprotectoar, tonic amar si digestiv

GENERALITATI

Anghinarea este una dintre cele mai populare plante comestibile de cultura mai ales in regiunea mediteraneana, cunoscuta din antichitate si pentru beneficiile pentru sanatate in special pentru vindecarea afectiunilor ficatului si pentru proprietatile medicinale importante.

PROPRIETATI

Anghinarea are efect - hepatoprotector,- regenerant al celulelor hepatice,- coleretic- colagog,- diuretic,- diuretic,- detoxifiant,- cardioprotectoare,- antialergica,- bacteriostatica,- tonic-amar,- tonic-digestiv.

Ceaiul de Gentiana - colagog - coleretic, stimuleaza apetitul

Gentiana - Gentiana Iutea -, cunoscuta popular - gentiana, trigoaie, dundura, ochincea, este o planta medicinala, erbacee, folosita de mii de ani, azi este declarata monument al naturii si ocrotita de lege, creste in flora spontana la marginea padurilor, de la campie pina in zona subalpina, si este pe cale de disparitie.

FACTORI CURATIVI

In scopuri fitoterapeutice se folosesc rizomii si radacinile care se recolteaza din luna august pina la inceputul iernii.

Radacina de gentiana contine - substante amare, iod, acizi fenolici, taninuri, saruri minerale.

Ceaiul de Armurariu - protectorul ficatului, dusmanul cancerului

Armurariu - Silybum marianum - , numit popular ciulinul laptelui, ciulinul Mariei, este o planta medicinala care creste si la noi in tara, este folosita de mii de ani in tratarea naturista a afectiunilor ficatului si vezicii biliare, este apreciata ca unul dintre cele mai puternice remedii naturale care trateaza si protejeaza ficatul.

BENEFICII PENTRU SANATATE

Efectele benefice ale ceaiului de amurariu, se datoreaza continutului de silimarina,- un antioxidat care micsoreaza inflamatia ficatului, ajuta la regenerarea celulelor ficatului, creste productia de compusi anticancerigeni, si ajuta la detoxifierea organismului.

Ceaiul din frunze de zmeur, efecte terapeutice de exceptie

GENERALITATI

Zmeurul - Rubus idaeus - arbustul tufos cu fructele rosii - purpurii dulci si aromate, face parte din familia Rosaceae, este raspândit în flora spontana la marginea padurilor, in luminisuri, pe coaste stâncoase, popular se mai numeste - mur, azmura, smeurar, malina, rug de munte -.

Zmeurul este cultivat de mii de ani pentru fructele parfumate consumate proaspete sau prelucrate pentru obtinerea de siropuri, dulceturi, marmelade, etc.

Ceaiul Oolong - un ceai energizant, bogat in antioxidanti

GENERALITATI

Ceaiul Oolong este un ceai semi-fermentat, traditional chinezesc, mai sarac in teina si cafeina decat ceaiurile verzi, foarte popular printre bogatasii chinezi, este un ceai consumat de mii de ani pentru beneficiile extraordinare pe care le aduce sanatatii.

FACTORI ACTIVI SI PROPRIETATI

Acest tip de ceai aromat si parfumat, este cunoscut in mod special pentru actiunile asupra metabolismului, pentru efectul antioxidant, energizant, si de impiedicare a aparitiei si dezvoltarii unor afectiuni.

Ceaiurile din plante, leacuri naturale - anghinarea, patlagina

Anumite specii de plante, impreuna cu o alimentatie rationala, miscare, si exercitii fizice facute in mod regulat, ajuta la eliminarea kilogramelor in plus, detoxifica si energizeaza organismul, combat anxietatea, insomnia, stresul, ajuta la tratarea a numeroase afectiuni, vitaminizeaza si mineralizeaza organismul.

Ceaiurile sunt cele mai comode si usoare preparate din aceste plante, cu care ne putem delecta pentru a beneficia de proprietatile nutritive si binefacatoare.

Ceaiurile din plante, medicamente pentru sanatate - frunze de mur, ceaiul verde

Anumite specii de plante, impreuna cu o alimentatie rationala, miscare, si exercitii fizice facute in mod regulat, ajuta la eliminarea kilogramelor in plus, detoxifica si energizeaza organismul, combat anxietatea, insomnia, stresul, ajuta la tratarea a numeroase afectiuni, vitaminizeaza si mineralizeaza organismul.

Ceaiurile sunt cele mai comode si usoare preparate din aceste plante, cu care ne putem delecta pentru a beneficia de proprietatile nutritive si binefacatoare.

Ceaiuri din plante, eficiente in reducerea glicemiei - urzica, frunzele de nuc, cicoarea

Ceaiul de urzica - Urtica dioica -

PREPARARE

Ceaiul de urzica se prepara sub forma de infuzie - 2 lingurite de planta uscata si maruntita la 250 ml apa clocotita, se lasa la infuzat 10-15 minute - se beau zilnic 2-3 cani de ceai.

PRINCIPII ACTIVE SI PROPRIETATI

Ceaiul de urzica este o sursa bogata de proteine, vitamine A, C, E, K, B12, fier, calciusiliciu, magneziu, potasiu si alti compusi activi esentiali pentru sanatate.

Ceaiuri din plante - o solutie naturala pentru normalizarea glicemiei - frunze de dud, anghinare

Ceaiul din frunze de dud - Morus -

PRINCIPII ACTIVE SI PROPRIETATI

Frunzele de dud sunt foarte bogate in carbonat de calciu, tanin, arginina, adeina, beta-caroten.

Frunzele de dud datorita principiilor active din continut au efecte - antidiareice,- antidiabetice,  astringente, hipoglicemiante.

Ceaiuri calmante, remedii pentru insomnie - hamei, passiflora, flori de salcam

Ceaiul de Hamei - Humulus lipuslus -

GENERALITATI

Hameiul este o planta agatatoare, cu flori de sexe diferite care cresc pe plante separate, conurile folosite din vremuri stravechi la fabricarea berii si in scopuri terapeutice, sunt produse de florile femele.

FACTORI ACTIVI SI PROPRIETATI

In scopuri medicinale se folosesc conurile care sunt apreciate pentru efectele calmante, au in compzitie ulei volatil, colina, rasini, principii amare - humulona si lupulona -.