Ceaiul de Gentiana - colagog - coleretic, stimuleaza apetitul

Gentiana - Gentiana Iutea -, cunoscuta popular - gentiana, trigoaie, dundura, ochincea, este o planta medicinala, erbacee, folosita de mii de ani, azi este declarata monument al naturii si ocrotita de lege, creste in flora spontana la marginea padurilor, de la campie pina in zona subalpina, si este pe cale de disparitie.

FACTORI CURATIVI

In scopuri fitoterapeutice se folosesc rizomii si radacinile care se recolteaza din luna august pina la inceputul iernii.

Radacina de gentiana contine - substante amare, iod, acizi fenolici, taninuri, saruri minerale.

gentiana sursa foto

PROPRIETATI

Proprietatile terapeutice ale plantei se datoreaza substantelor amare din compozitia radacinii - stomahice, antihelmintice, tonic - amare, colagog - coleretice, eupeptice.

BENEFICII PENTRU SANATATE

  • intareste sistemul nervos, 
  • stimuleaza metabolismul,
  • regleaza secretia hormonilor glandei tiroide,
  • eficient in buna functionare a ficatului si a bilei,
  • afectiuni hepatice, dischinezii biliare, crize biliare,
  • ajuta la refacerea functiilor ficatului dupa hepatita,
  • combate indigestia, benefic in gastrita hipoacida, balonare si constipatie,
  • stimuleaza secretiile gastrice, creste pofta de mâncare,     
  • combate anemia,
  • combate parazitii intestinali,
  • benefic in viroze, stari febrile,
  • adjuvant in oboseala cronica, neurastenie, anorexie, convalescenta.

               radacina de gentiana sursa foto

RECOMANDARI

  • ceaiul de gentiana se gaseste in magazinele naturiste si farmacii sau online AICI, prepararea ceaiului se face conform instructiunilor de pe ambalaj, fara a se depasii dozele recomandate,
  • este indicat ca inainte de a incepe un tratament cu ceai de gentiana sa se consulte medicul specialist care va stabili dozajul corect si durata.

 

sursa foto cover

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0