Gentiana - elimina toxinele din organism

GENERALITATI

Gentiana este o plantă medicinală, erbacee, perenă, care crește la noi în zona alpină, pe stânci și în pășuni. După culoarea florilor, se disting doua specii: cea galbenăGențiana lutea - și cea vânată-albastrăGențiana cruciata -. Recoltarea sa din flora spontană este interzisă, în scopuri medicinale este cultivată și comercializată în magazinele naturiste specializate.

 gențiana vânătă albastră sursă foto

GENTIANA GALBENA - Gentiana lutea 

Numita si ghintura, preferă luminișurile de pe crestele dealurilor, poienile însorite, are frunze mari, flori galben-aurii și rădăcini groase, ridate cu gust amar, este declarată monument al naturii, fiind ocrotită de lege.

               gențiana galbenă sursă foto

GENTIANA CRUCIATA

Numita și fierea pamantului crește în semiumbră pădurilor de brad, de pin sau de fag, în fânețe sau la marginea pajiștilor din zona premontană. Are tulpinile lungi de până la jumătate de metru, arcuite, florile sunt albăstrui, rădăcinile sunt lungi și foarte  amare, motiv pentru care planta este numită și fierea pământului.     

                gențiana violet albastră sursă foto

PROPRIETATI         

În fitoterapie, planta este cunoscută pentru capacitatea de tratare a infecțiilor și eliminarea toxinelor din organism, pentru calitățile, laxative, antimicrobiene, hepatice, imunostimulatoare, vermifuge, stomahice, antibiotice, expectorante, antiinflamatoare.

FACTOR CURATIV, PRINCIPII ACTIVE

În scop terapeutic se folosește rădăcina, rizomul, care se scoate din pământ toamna, prin noiembrie, sau primăvara devreme, când atinge maximum de principii active.

Rădăcina gențianei conține substanțe amare, oligozaharide, acizi fenolici, taninuri, uleiuri esențiale.

PREPARATE SI RECONANDARI

Gențiana se administrează sub formă de infuzie, pulbere, sirop sau tinctură, care se pot prepara și acasă din rădăcina plantei, sau se găsesc în magazinele de produse naturiste

                rădăcină de gențiană sursă foto

Preparatele fitoterapeutice pe baza de gențiana sunt recomandate în stimularea poftei de mâncare; stimularea sistemului nervos; combaterea paraziților intestinali; îmbunătățirea funcției ficatului; mărirea secreției biliare; în febră; în guturai; în constipație; stimulează secrețiile gastrice; în oboseală cronică; viroze.

  • INFUZIA de gențiană, se prepara din 20 gr de rădăcină uscată, la 500 ml, apă fierbinte se lasă la infuzat 15 minute.
  • DECOCTUL de gențiană se prepara din 20 gr de rădăcină mărunțită la 500 ml apă fierbinte, se fierbe 15 minute.
  • PULBEREA se obține prin măcinarea fina a rădăcinii uscate.
  • TINCTURA de gențiana se prepara din 30 gr de rădăcină mărunțită, la 200 ml alcool alimentar de 40 grade, se lasă la macerat  10-15 zile, se pot administra 10-15 picături pe zi.
  • SIROPUL de gențiana se prepara din 10 gr de rădăcină care se opărește în 150 ml de apă, se filtrează și se adaugă 200 gr de zahar, se fierbe, până când se obține un sirop mai gros.

CONTRAINDICATII

Depășirea dozelor prescrise, poate provoca dureri de cap, sau alte efecte adverse.

                gențiană sursă foto

Persoanele care suferă de ulcer, sau hipertensiune, femeile însărcinate, sau cele care alăptează nu este indicat sa consume gențiană.

Preparatele din gențiana, se vor administra la indicațiile medicului fitoterapeut.

 

sursă foto cover

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0