Rădăcinoase

Patrunjelul - aliment, condiment si medicament de exceptie

GENERALITATI

Patrunjelul - Petroselinum crispum -, denumiri populare - patrunjel, petrinjel de casa, mirodea, gagaut -, este o planta ierboasa, printre cele mai cunoscute, patrunjelul este folosit ca si aliment cu o uriasa raspindire pe tot globul de mii de ani, la noi se cultiva in toate zonele tarii fiind nelipsit din bucatarie.

Patrunjelul in bucataria romaneasca, este folosit in numeroase preparate culinare, fiind nelipsit din - ciorbe, supe, tocanite, salate etc., pentru aroma si savoarea deosebita, pentru aspectul decorativ si de prospetime pe care il aduce mancarurilor si nu in ultimul rand pentru beneficiile mari pe care le aduce sanatatii.

Ridichea Daikon, un medicament pentru digestie, eficienta in dietele de slabire si un protector al ficatului

GENERALITATI

Ridichea Daikon, este denumita si - ridichea alba, ridiche dulce, ridiche de iarna, ridiche japoneza -, face parte din familia verzei,- Cruciferae -, este o ridiche de dimensiuni mari originara din estul Asiei, cu toate ca este cunoscuta sub denumirea japoneza care inseamna  radacina mare, este un ingredient principal in special in bucatariile japoneze, chinezesti si coreene.

Daikon este foarte populara si apreciata in Japonia unde se cultiva pe suprafetele cele mai mari, si este consumata in meniul de fiecare zi, dar este raspindita si se cultiva si in anumite zone din Europa, in SUA si Brazilia.

Baraboiul - un tubercul comestibil, uitat in timp

DESCRIERE, GENERALITATI

Baraboiul - CHAEROPHYLLUM BULBOSUM -, denumiri populare - baraboi, alunele, barabule, maranioi, gusnica, este o specie de plante angiosperme, originara din Europa și vestul Asiei, este o plantă tuberculoasă, anuală, erbacee, face parte din familia Apiaceae, foarte folosita odinioară ca și aliment, astăzi aproape uitat, este răspândită în flora spontană, crește prin păduri, tufișuri, prin locuri necultivate cu suficientă umiditate.

Telina - o radacina cu multe beneficii culinare si medicinale

DESCRIERE, GENERALITATI

Țelina - APIUM GRAVEOLENS -, este o plantă leguminoasă și medicinală, face parte din categoria super legumelor, fiind utilizată în diferite moduri, pentru aroma pe care o dă preparatelor culinare, dar și  pentru calitățile sale medicinale, este folosită încă din antichitate, fiind o legumă foarte populară în zona Marii negre și a Marii Mediterane, mai ales Grecia.

Țelina are un rizom gros, rotund și mare cu ușoare denivelări, cu numeroase fire de rădăcini mai subțiri și mai groase, frunzele sunt mari, verde - închis, penate, coada este foarte lungă, florile de țelină au culoarea albă.

Beneficiile nutriționale și medicale maxime se obțin dacă leguma este consumată împreună cu coaja.

Frunzele de Morcov - remineralizante si vitaminizante

GENERALITATI

Frunzele de Morcov - morcovul - Daucus carota -, o legumă folosită în alimentație în țara noastră de mii de ani, populară în toată lumea, alături de alte rădăcinoase - pătrunjel, păstârnac, chimen, mărar, cu care se înrudește, la fel de apreciate și cunoscute.

Morcovul, acest aliment comun și banal, este printre cele mai vechi remedii antitumorale înscrise în istoria medicinii.

Topinambur o leguma - recomandata in diabet si in dietele de slabire

DESCRIERE, GENERALITATI

Topinambur - HELIANTHUS TUBEROSUS -, este o plantă de cultură, perenă, asemănătoare cartofului, de la care se folosesc tuberculii subterani, popular se mai numește măr de pământ, picioica, nap-porcesc, pere-iernatice, morcov porcesc, cartoful săracilor, gulii, face parte din familia Asteraceae, din care face parte și floarea soarelui.

Topinamburul este originar, ca și cartoful, din America Centrală, emigranții francezi, l-au adus în Europa prin anii 1600, fiind folosit ca și aliment, dar și pentru hrănirea animalelor, azi este cultivat aproape în toata lumea - America de Nord, Asia, Australia -, în Europa este mai puțin cunoscut, crește spontan, și este considerat un adevărat dăunător în culturile agricole.

Ridichea si frunzele ei - previn numeroase afectiunii

DESCRIERE, GENERALITATI

Ridichea - RAPHANUS SATIVUS -, numită și rotca, face parte din familia Brassicaceae, este o legumă cultivată în zonele temperate pentru rădăcina ei suculentă, soiurile moi se folosesc pentru consumul uman, cele mari și fibroase se folosesc ca furaj pentru animale, în Europa sunt foarte populare, mai ales în regiunile reci, pentru ca pot fi păstrate mai mult timp după recoltare.

Este o plantă anuală, rădăcina este sferică sau alungită, de culoare roșie, poate fi albă sau neagră.

Usturoiul - reduce colesterolul

Usturoiul  - Allium sativum - este o plantă comestibilă, folosită ca aliment și condiment. În medicina populară usturoiul alături de ceapă este un bun medicament, ca urmare a vitaminelor și mineralelor pe care le conțin.

PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI

Tonifiant și antiseptic, usturoiul este cunoscut încă din antichitate pentru calitățile sale miraculoase, este un - ANTIBIOTIC NATURAL- important în prevenirea și tratarea multor boli; dar și un leac excelent împotriva răcelilor și afecțiunilor respiratorii. De asemenea usturoiul încetinește sau chiar stopează evoluția tumorilor maligne sau chiar maladia SIDA.

Ginsengul - alunga batranetea

DESCRIERE, GENERALITATI

Ginseng - PANAX GINSENG - ginseng corean și ginseng chinezesc, este o plantă perenă care face parte din familia Araliaceelor, crește în flora spontană dar este cultivat în Japonia, Vietnam, Canada, S.U.A.

Ginsengul crește și se dezvoltă încet în munții din nord-estul Chinei și Coreei are frunzele lungi pețiolate, ascuțite la vârf, înflorește după cel puțin patru ani de la plantare.

Morcovul - este un bun tonic al sângelui

Morcovul care mai este numit și - GINSENGUL SĂRACULUI - datorită conținutului de fitochimicale, substanțe naturale care sunt benefice sănătății.

BENEFICIILE CONSUMULUI DE MORCOV        

Este recomandat pentru consum copiilor deoarece ajută la o creștere și dezvoltare armonioasă, ajutând la dezvoltarea vederii în perioada de creștere, este considerat un tonic al sângelui, antiinflamator este recomandat și împotriva arsurilor, furunculelor, urinarilor dese, iar diabeticii pot să consume morcovi, deoarece zaharul pe care îl conține nu este nociv pentru organismul lor.

Sfecla Rosie - tinerete si vitalitate

Sfecla roșie - BETA VULGARIS - este cultivată pentru frunze și rădăcina. Este răspândită astăzi pe toate continentele, pentru calitățile sale nutritive și terapeutice, a efectelor foarte puternice în tratamentul leucemiei și anemiei.

Hreanul - radacina condiment, dar si medicament

DESCRIERE, GENERALITATI

Hreanul - ARMORACIA RUSTICANA - este o legumă care se cultivă pentru rădăcină sa cărnoasă, ramificată, adâncă, de culoare crem - gălbuie, cu interiorul alb, cu aromă și gust picant și miros înțepător, folosită în bucătărie pentru condimentarea preparatelor culinare, în industria conservelor și nelipsită în murăturile de toate felurile.    

Cicoarea - sursa de saruri minerale

Generalitati

Ciocoarea este o planta erbacee perena, fiind cultivata pentru radacinile sale din care se extrage surogatul de cafea. Cicoarea se intalneste frecvent, in locurile fara umbra, cu multa lumina, creste pe pasuni si fanete, pe marginea drumurilor, pe marginea apelor. Se recunoaște după florile albastre ca cerul, care țin toată vara, prinse de niște tulpini mlădioase înalte, ramificate, fibroase și golașe, aproape fără frunze.

Andiva - o salata tonica

GENERALITATI

Andiva - Cichorium endiva -, numită și cicoare de gradină, este o plantă care se cultivă pentru frunzele ei cărnoase, având proprietăți nutritive și dietetice. Este o plantă legumicolă, creată din CICOAREA sălbatică.

De-a lungul timpului cicoarea s-a transformat în două varietăți: