Plante cultivate

Frunzele de patrunjel, aliment, condiment si medicament

GENERALITATI

Patrujelul - Petroselinum Crispum -, cunoscut la noi de cateva mii de ani, este printre cele mai folosite zarzavaturi in bucataria traditionala romaneasca dar si ca remediu puternic in medicina populara.

FACTORI CURATIVI

Frunzele de patrujel sunt un izvor de vitamine,

Leusteanul - zarzavat, condiment, medicament

GENERALITATI

Leusteanul - Levisticum officinale -, denumiri populare - leostean, lustrean, buruiana lingorii, frunza dragostei, pascanat -, este o planta de origine mediteraneana, face parte in familia Umbelliferae, puternic aromata, foarte bine adaptata si la conditiile de mediu din tara noastra.

Leusteanul se cultiva in toate zonele tarii noastre, rezista foarte bine la seceta si la inghet, prefera solurile grele si reci, in gradina traieste pina la 10 ani, se poate cultiva si in ghiveci, inmultirea se face prin seminte, care se comercializeaza la toate magazinele naturiste sau online AICI.

Patrunjelul - aliment, condiment si medicament de exceptie

GENERALITATI

Patrunjelul - Petroselinum crispum -, denumiri populare - patrunjel, petrinjel de casa, mirodea, gagaut -, este o planta ierboasa, printre cele mai cunoscute, patrunjelul este folosit ca si aliment cu o uriasa raspindire pe tot globul de mii de ani, la noi se cultiva in toate zonele tarii fiind nelipsit din bucatarie.

Patrunjelul in bucataria romaneasca, este folosit in numeroase preparate culinare, fiind nelipsit din - ciorbe, supe, tocanite, salate etc., pentru aroma si savoarea deosebita, pentru aspectul decorativ si de prospetime pe care il aduce mancarurilor si nu in ultimul rand pentru beneficiile mari pe care le aduce sanatatii.

Ridichea Daikon, un medicament pentru digestie, eficienta in dietele de slabire si un protector al ficatului

GENERALITATI

Ridichea Daikon, este denumita si - ridichea alba, ridiche dulce, ridiche de iarna, ridiche japoneza -, face parte din familia verzei,- Cruciferae -, este o ridiche de dimensiuni mari originara din estul Asiei, cu toate ca este cunoscuta sub denumirea japoneza care inseamna  radacina mare, este un ingredient principal in special in bucatariile japoneze, chinezesti si coreene.

Daikon este foarte populara si apreciata in Japonia unde se cultiva pe suprafetele cele mai mari, si este consumata in meniul de fiecare zi, dar este raspindita si se cultiva si in anumite zone din Europa, in SUA si Brazilia.

Varza chinezeasca, reduce riscul de cancer, ideala in dietele de slabire

GENERALITATI

Varza chinezeasca subspeciile pekinensis si chinensis, face parte din multitudinea de legume, fructe, citrice, ierburi, condimente si tot felul de mirodenii care caracterizeaza vasta bucatarie asiatica.

Varza chinezeasca este o specie erbacee anuala, o leguma dietetica gustoasa si plina de savoare care consumata cu moderatie este ideala intr-o dieta care te ajuta in lupta cu kilogramele in plus.

Anghinarea, delicatesa si medicament pentru ficat si rinichi

GENERALITATI

Anghinarea - Cynara scolymus -, denumiri populare - angina, anghina, este o planta de cultura perena, erbacee, face parte din familia Compozitelor, originara din regiunea mediteraneana.          

Anghinarea se cultiva pentru solzii carnosi ai inflorescentei si receptaculul floral care sunt comestibili, fiind apreciata ca o delicatesa in gastronomie, este crescuta si ca planata decorativa datorita florilor spectaculoase de nuanta rosu-violaceu, asemanatoare cu florile ciulinilor, dar si pentru proprietatile medicinale importante si beneficiile pe care le aduce sanatatii.

Quinoa si Meiul - seminte pline de proteine, recomandate in post

QUINOA

GENERALITATI

Quinoa este o cereala, originara din America de Sud, incepe incet sa fie cunoscuta si la noi, boabele de quinoa sunt mici, rotunde, usor turtite, de marimea semintelor de susan sau de mei, cu nuante de - galbuie, rosu, mov, verde -, aceste bobite, sunt cunoscute din cele mai vechi timpuri, ele constituiau un aliment de baza al vechilor incasi, care o denumeau cereala-mama.

Este o cereala extrem de bogata in proteine si aminoacizi, incadrata in categoria super-alimente, alaturi de - semintele de mei si semintele de in, de orzul verde, patrunjelstevie, floarea soarelui, aloe vera. La noi, quinoa se gaseste in magazinele naturiste, mai mult forma cea mai comuna, boabele de culoare galbuie.

Leguminoase benefice in timpul postului - Mazarea, Nautul

Generalitati

Leguminoasele reprezinta o clasa de alimente, foarte indicate în aceasta perioada, pentru ca sunt lipsite de substante daunatoare, pot fi pregatite in foarte multe moduri, sunt bogate in vitamine, minerale, proteine de buna calitate, fibre, leguminoasele  nu trebuie sa lipseasca din nici o dieta, ele sunt benefice pentru sanatate si protejeaza organismul de numeroase afectiuni.

Leguminoasele, ofera senzatia de satietate, prin continutul mare de fibre, fiind recomandate in dietele persoanelor care lupta cu kilogramele in plus, de asemenea mentin nivelul glicemiei in limitele normale, fiind benefice pentru cei care sufera de diabet, combat constipatia, deci nu trebuie ocolite - sunt gustoase, sanatoase si pentru oricare buzunar.

Leguminoase care inlocuiesc proteinele animale, in timpul postului - Fasole boabe, Linte

Generalitati

Leguminoasele reprezinta o clasa de alimente, foarte indicate în aceasta perioada, pentru ca sunt lipsite de substante daunatoare, pot fi pregatite in foarte multe moduri, sunt bogate in vitamine, minerale, proteine de buna calitate, fibre, leguminoasele  nu trebuie sa lipseasca din nici o dieta, ele sunt benefice pentru sanatate si protejeaza organismul de numeroase afectiuni.

Leguminoasele, ofera senzatia de satietate, prin continutul mare de fibre, fiind recomandate in dietele persoanelor care lupta cu kilogramele in plus, de asemenea mentin nivelul glicemiei in limitele normale, fiind benefice pentru cei care sufera de diabet, combat constipatia, deci nu trebuie ocolite - sunt gustoase, sanatoase si pentru oricare buzunar.     

Varza Furajera - o planta uitata, cu calitati uimitoare

DESCRIERE, GENERALITATI

Varza furajeră - BRASSICA OLERACEA ACEPHALA -,varza sălbatică este o plantă cu un ciclu de viață care se derulează pe o perioada de 2 ani - este o plantă bienală -, crește răspândită în flora spontană din multe zone ale țării, în primul an de viață, planta prezintă un mănunchi de frunze bogate în formă de rozetă, lunguiețe, mari, groase, mari, cărnoase, în al doilea an de viață se dezvoltă o tulpină înaltă ramificată, care ajunge până la 1 m înălțime, florile sun de nuanță galbenă, se dezvoltă la terminațiile ramurilor.

Toate soiurile de varză,- varza albă, varza roșie, varza kale, varza de Bruxelles, conopida, broccoli, varza savoy - varza creață -, toate se trag din varza sălbatică, în urma culturilor și selecțiilor, practicate de oameni și apoi de agricultori, sute si mii de ani încă de pe vremea primelor culturi.

Mazarea - aliment si remediu natural

DESCRIERE, GENERALTIATI

Mazărea - PISUM SATIVUM -, este o plantă anuală, originară din Asia de Vest și Asia Centrală, aparține familiei Leguminoase, este o leguminoasă, dicotiledonată, cu un sistem radicular foarte puternic, dar puțin dezvoltat, rădăcina principală pătrunde adânc în sol, însă cele mai multe ramificații se găsesc mai la suprafața solului, și prezintă numeroase nodozități, acestea au calitatea de a fixa azotul din atmosferă.

Mazărea este o legumă, cultivată din antichitate de vechii greci și romani în sudul Europei, mai târziu s-a răspândit pe tot continentul, este o legumă foarte apreciată și cultivată și la noi, pentru boabele ei verzi, cu un conținut mare de zaharuri solubile, proteine, vitamine, săruri minerale,hidrați de carbon, dar și pentru ca reface structura și contribuie la fertilizarea solului.

Barba - Caprei - o iarba bogata in substante nutritive

GENERALITATI

Barba - Caprei, denumiri populare - iarba viperei, rădăcina șarpelui, salată de iarnă, salsify, scorzonera, tragopogon, la noi sunt cultivate mai multe varietăți de barba-caprei, care aparțin familiei Asteraceae, acestea fac parte din genul - Tragopogon, și din genul Scorzonera, au aspectul asemănător, cultivarea, recoltarea și consumul se face aproape la fel.

Plantele din genul tragopogon sunt plante bienale, numărul de varietăți care îl alcătuiesc este în jur de 140, cele mai populare sunt

Baraboiul - un tubercul comestibil, uitat in timp

DESCRIERE, GENERALITATI

Baraboiul - CHAEROPHYLLUM BULBOSUM -, denumiri populare - baraboi, alunele, barabule, maranioi, gusnica, este o specie de plante angiosperme, originara din Europa și vestul Asiei, este o plantă tuberculoasă, anuală, erbacee, face parte din familia Apiaceae, foarte folosita odinioară ca și aliment, astăzi aproape uitat, este răspândită în flora spontană, crește prin păduri, tufișuri, prin locuri necultivate cu suficientă umiditate.

Hasmatuchi - mirodenie si planta medicinala

DESCRIERE, GENERALITATI

Hasmațuchi - ANTHRISCUS SILVESTRIS -, se mai numește popular - asmatui, asmatuchi, hasmaciuca, pătrunjel creț-, este o plantă anuală, cu frunze aromate, face parte din familia Apiaceae, fiind înrudit cu morcovul și pătrunjelul.

Tulpina este ierboasă, moale, crește până la 60-70 de cm înălțime, frunzele verzi sunt fragile cu un aspect lucios, florile sunt mici albe, așezate în buchețele în vârful tulpinii.

La noi planta este cunoscută de secole, fiind folosită în bucătăriile boierești, azi este uitată, și mai este folosită prin Moldova.

Oregano - o planta aromatica si medicinala

DESCRIERE, GENERALITATI

Oregano - ORIGANUM VULGARE -, denumiri populare - șovârf, sovârv, arigan , sovârf roșu, busuioc - de - pădure, maghiran sălbatic, busuiocul feciorilor, pălăria cucului, poala - Sfintei - Marii, familia Lamiaceae, familia mentei, din care face parte oregano sau sovârf - cum este cel mai cunoscut -, cuprinde în jur de 30 de varietăți, oreganum vulgare, cuprinde 6 subspecii, dintre care sovârful este cea mai populară și cea mai răspândită.

La noi șovârful este o plantă răspândită în Carpați, crește prin tufișuri, pe lângă păduri, prin locuri pietroase, prin fânețe, în livezi, este o plantă cunoscută încă de pe vremea dacilor, care o foloseau și ca plantă vindecătoare, și pentru vopsit.