Plante cultivate

Mararul - o sursa de minerale

Mararul este o plantă perenă, care face parte din grupul - Umbellifere - grup care include feniculul, chimenul, pătrunjelul etc., este unică între plante, în sensul ca atât frunzele cât și semințele se folosesc în bucătărie dar și în scopuri terapeutice.

UTILIZARE, GENERALITATI

Mararul este folosit foarte mult în bucătărie, pentru aromă deosebită pe care o are. Se folosește în ciorbe, salate, murături și la tot felul de preparate. Mărarul, are puterea tainică de a întineri trupul, mintea și spiritul.

Bamele - contin acid folic

DESCRIERE, GENERALITATI

Bama - Abelmoschus esculentus - este o plantă care are fructele comestibile din familia Malvaceelor. Este o plantă anuală care crește până la 2 m înălțime, frunzele au 10–20 cm lungime și sunt late. Bamele sunt legume puțin cunoscute la noi, pentru că, dacă nu sunt preparate corespunzător, au o textura mucilaginoasă - sunt balonașe -, gătită bine, mâncarea de bame este gustoasă și fragedă. Deși sunt foarte apreciate în arta culinara, la noi exista anumite rețineri în folosirea lor, pentru ca se cunosc foarte puțin secretele de preparare.

Arahide - contin o mare cantitate de calciu

DESCRIERE, GENERALITATI

Arahide - Arachis hypogaea - sunt leguminoase care cresc pe o plantă sub pământ, sunt comestibile, arată ca niște păstăi, se dezvoltă în pământ și se recoltează prin săpare de aceea sunt clasificate drept legume și nu alune.

Arahidele sunt bogate in fibre, care ajută la digestia alimentelor.  Consumul de arahide este bun și pentru sănătatea oaselor, deoarece conțin o mare cantitate de calciu.

Prazul - o leguma cu calitati nutritive si terapeutice

GENERALITATI

Prazul - ALLIUM PORUM - este înrudit cu ceapa și usturoiul, are un gust delicat și fin, nu este iute, are un gust plăcut dulceag este răcoritor și astringent, este foarte bogat în vitamine și minerale și sărac în calorii. Este sărac în grăsimi fiind benefic în lupta cu kilogramele în plus.

Ginsengul - alunga batranetea

DESCRIERE, GENERALITATI

Ginseng - PANAX GINSENG - ginseng corean și ginseng chinezesc, este o plantă perenă care face parte din familia Araliaceelor, crește în flora spontană dar este cultivat în Japonia, Vietnam, Canada, S.U.A.

Ginsengul crește și se dezvoltă încet în munții din nord-estul Chinei și Coreei are frunzele lungi pețiolate, ascuțite la vârf, înflorește după cel puțin patru ani de la plantare.

Secara - trateaza constipatia

Secara este o cereală, foarte asemănătoare cu grâul, dar este puțin mai lungă și mai elastică, culoarea secarei poate sa fie maroniu - gălbui și verde - cenușiu. O găsim de cumpărat ca și spice, boabe, faină sau fulgi. Este considerată mai mult un furaj decât o plantă alimentară.

Soia - contine o cantitate mare de proteine

Soia - Glycine max L. - este o plantă de cultură din familia leguminoase, din aceasta familie mai face parte fasoleatrifoiul sau lucernă.

BENEFICIILE CONSUMULUI DE SOIA

Soia previne declanșarea bolilor de inimă, prin păstrarea în limite normale a valorilor colesterolului, previne apariția cancerului, ameliorează manifestările menopauzei, mai ales bufeurile și osteoporoză. 

Morcovul - este un bun tonic al sângelui

Morcovul care mai este numit și - GINSENGUL SĂRACULUI - datorită conținutului de fitochimicale, substanțe naturale care sunt benefice sănătății.

BENEFICIILE CONSUMULUI DE MORCOV        

Este recomandat pentru consum copiilor deoarece ajută la o creștere și dezvoltare armonioasă, ajutând la dezvoltarea vederii în perioada de creștere, este considerat un tonic al sângelui, antiinflamator este recomandat și împotriva arsurilor, furunculelor, urinarilor dese, iar diabeticii pot să consume morcovi, deoarece zaharul pe care îl conține nu este nociv pentru organismul lor.

Conopida - previne anemia

Conopida este o legumă din familia Cruciferelor, se înrudește cu varza sau broccoli. Este cultivata în întreaga lume și este folosită atât pentru gustul sau plăcut, cât și pentru aportul important de vitamine și minerale pe care îl aduce organismului.

Maghiranul - remediu natural in tratamentul balonarilor

Maghiranul - Majorana hortensis - este o plantă ierboasă perenă sensibilă la frig cu arome dulci de pin și citrice. Mai este numit magheran.

PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI

Maghiranul e bogat  în vitamina K, E, fier, calciu, mangan, conține și acizi fenolici, flavone și uleiuri esențiale. Toți acești compuși îi dau maghiranului proprietăți antispasmodice, antifungice, antalgice, antibacteriene, calmante, sedative, hipotensive, vasodilatatoare și.... anafrodizia­ce, măghiranul are un efect opus substanțelor afrodiziace

Macrisul – se foloseste in curele de detoxifiere

GENERALITATI

Macrisul este una din plantele legumicole valoroase atât prin calitățile sale culinare, cât și pentru cele medicinale.

Este o plantă nepretențioasă, față de temperatură, se adaptează foarte ușor și poate fi întâlnită la câmpie, pe deal și până sus pe pajiștile alpine. Este o plantă timpurie care își face apariția încă de la începutul primăverii, crește atât la umbra cât și la soare, în acest caz având nevoie de mai multa apă, deoarece își dezvoltă tijele florale iar frunzele stagnează.

Fetica - o planta care prefera caldura

DESCRIERE, GENERALITATI

Fetica - Salata mielului - Valerianella olitoria -, este o plantă erbacee, anuală de mici dimensiuni cu flori mici albe - albăstrui, frunzele, sunt ovale, de culoare verde închis, cresc în rozetă până la 30 cm, au o textura moale și sunt comestibile, au un gust caracteristic de miez de nucă crudă.

Este o plantă care prefera căldura, nu este pretențioasă fata de sol, este apreciată îndeosebi de italieni, pentru frunzele sale, bogate în acid folic și vitamina C, care sunt folosite la prepararea salatelor și a supelor.

Cresonul - o planta tonica

DESCRIERE

Cresonul - Lepidium sativum - este o plantă erbacee legumicola anuală, cu frunze lunguiețe, de culoare verde intens, cu o aromă condimentată și proaspătă care se cultivă pentru frunzele sale, care sunt întrebuințate ca salată sau drept condiment.

PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI

Este o plantă naturală și sănătoasă, bogată în iod care se absoarbe ușor, conține vitaminele A, B1, B2, E, PP, săruri minerale: sulf, crom, potasiu, mangan, magneziu și calciu.

Salata - ajuta digestia

Salata - Lactuca sativa - este o plantă legumicolă anuală sau bienală, din familia Asteraceelor, este una dintre cele mai delicate legume cu frunze, folosită în stare crudă sau gătită. Conținutul de substanțe nutritive ale salatei depinde de soi și de condițiile de creștere.

PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI

Salata este bogată în vitamine A, beta-caroten, care se transformă în vitamina A în organism, aceștia au puternice proprietăți antioxidante și luptă împotriva bolilor, complexul de vitamine B, vitamina E, K, P, C, proteine, acizi organici, iod, fier, calciu, magneziu, potasiu și zinc esențiale pentru metabolismul organismului.

Rubarba - o sursa excelenta de vitamine

GENERALITATI

Rubarba este o plantă foarte veche, originara din China, care a fost cultivată și utilizată în scop medicinal. Părțile comestibile sunt tulpinile care pot creste până la 1m, în timp ce frunzele nu trtebuie consumate fiind toxice ca urmare a concentrației mare in acid oxalic pe care o conțin. Rădăcinile dupa uscare pot fi folosite pentru a prepara cataplasme pentru vindecarea rănilor și afecțiunilor pielii.