Ginsengul - alunga batranetea

DESCRIERE, GENERALITATI

Ginseng - PANAX GINSENG - ginseng corean și ginseng chinezesc, este o plantă perenă care face parte din familia Araliaceelor, crește în flora spontană dar este cultivat în Japonia, Vietnam, Canada, S.U.A.

Ginsengul crește și se dezvoltă încet în munții din nord-estul Chinei și Coreei are frunzele lungi pețiolate, ascuțite la vârf, înflorește după cel puțin patru ani de la plantare.

ginseng sursă foto

Ginseng-ul este originar din China, dar este cultivat pe scara largă în Asia, Japonia, Rusia și pe suprafețe foarte mari de teren în Coreea, bogat în acizi aminați, în vitamine și minerale, ginsengul reduce apariția ridurilor; îmbunătățește capacitatea intelectuală; este benefic pentru pielea uscată.

                ginseng sursă foto

Rădăcinile sunt asemănătoare corpului omenesc și ajung la maturitate după 4-6 ani de viață, rădăcina principala dar și ramificațiile laterale sunt acoperite cu fire de rădăcini mai subțiri și pot atinge lungimi de peste jumătate de metru, cu grosime de cinci până la zece cm, recoltarea lor se face toamna.

                sursă foto

PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI

Este o plantă utilizată de mii de ani în medicina tradițională chinezească și coreeană fiind cunoscută ca rădăcina vieții, pentru calitățile sale revigorante și energizante, pentru ca fortifică organismul și menține puterea și pofta de viață, scade senzația de oboseală, întărește organismele slăbite, obosite, îmbunătățește activitatea cerebrală și încetinește procesul de îmbătrânire.           

Ginseng a fost și este considerat și astăzi un remediu benefic și eficient în tratarea multor afecțiuni, datorită proprietăților sale medicinale de excepție și a puterii sale tămăduitoare.

Ginseng-ul sălbatic este o plantă ocrotită prin lege, de aceea în medicina tradițională se utilizează rădăcina de ginseng cultivat, care are în conținutul sau numeroase substanțe active: numeroase vitamine: A, D3, E, în special grupul de vitamine B (B1, B2, B5, B6, B12); săruri minerale - fier, siliciu, zinc,potasiu -; ginsenozide; riboflavina; glucozați; tiamina; panaxozide; saponine.

Prin conținutul de saponine, ginsengul, echilibrează  procesele metabolice, reglează tensiunea arterială și colesterolul, saponina conține steroizi asemănători cu cei pe care îi secretă organismul uman, contribuind la mărirea performantelor sportive și la relaxarea și înlăturarea oboselii mușchilor.

Pe lângă Ginseng-ul asiatic, se mai cultivă și alte specii înrudite cu ginseng-ul:  

-PANAX QUINQUEFOLIUS - ginseng-ul american;  

                ginseng american sursă foto

-PANAX JAPONICUS - ginseng-ul japonez;

               ginseng japonez sursă foto

-ELEUTHEROCOCCUS  SENTICOSUS - ginseng-ul siberian, aceasta specie nu aparține genului PANAX, iar conținutul de substanțe active este diferit.

               ginseng siberian 

UTILIZARE

Ginseng-ul este folosit la prepararea unor băuturi energizante, în preparate culinare specifice, în produse cosmetice.

CONTRAINDICATII

Nu este recomandat persoanelor care suferă de hipertensiune arterială, persoanelor care iau antiinflamatoare și convulsive și femeilor însărcinate. Ginseng-ul tocmai datorită conținutului de saponine, poate produce creșterea tensiunii arteriale, somnolență, nervozitate; - diferențele apar de la conținutul de saponine a rădăcinii, care diferă de la specie la specie în funcție de țară, solul, climă în care ginsengul este cultivat, de aceea este recomandată achiziționarea ginsengului de la magazine specializate în plante medicinale.

 

sursă foto cover

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
1
cristi
O ofertă bună pt ginseng găsiţi aici:
http://radacinadeginseng.blogspot.ro/