Rubarba - o sursa excelenta de vitamine

GENERALITATI

Rubarba este o plantă foarte veche, originara din China, care a fost cultivată și utilizată în scop medicinal. Părțile comestibile sunt tulpinile care pot creste până la 1m, în timp ce frunzele nu trtebuie consumate fiind toxice ca urmare a concentrației mare in acid oxalic pe care o conțin. Rădăcinile dupa uscare pot fi folosite pentru a prepara cataplasme pentru vindecarea rănilor și afecțiunilor pielii.

 rubarbă sursă foto

PRINCIPII ACTIVE

Tulpina de rubarbă este o sursă excelenta de vitamine: K, B, C, A, minerale - calciu, potasiu, seleniu, fier, fosfor, conține  fibre alimentare care ajută la reglarea digestiei, este o sursă importantă de calciu, care este esențial pentru sistemului osos.

 

                tulpini de rubarbă sursă foto

Rubarba este utilizata atât în gastronomie cât și ca tratament naturist pentru tratarea unor afecțiuni.

BENEFICII SI PROPRIETATI

Rubarba este săracă în sare și grăsimi saturate, fiind astfel benefică pentru prevenirea afecțiunilor cardiace, este de asemenea bogată în vitamina K, aceasta vitamină având un rol foarte important în coagularea sângelui, conține luteina un compus natural cu multe beneficii pentru organism, luteina îmbunătățește sănătatea pielii și a ochilor, luteina neutralizează radialii liberii care pot duce la cancer.                

Rubarba are proprietăți anti-cancer, este diuretică, laxativă, tonică, antihemoragică, antiinflamatoare, astringentă, antibacteriană.

Este folosita cu succes în cazul deranjamentelor stomacale, a cazurilor de constipație, este benefică în caz de febră, stimulează apetitul, scade colesterolul, ajuta la detoxifierea ficatul si întregului organism, are proprietăți antioxidante, antiinflamatorii și antialergice. Este indicată împotriva bronșitei cronice, astmului bronșic, inflamatiei mucoasei nazale, guturai, tratează durerile și vânătăile.

UTILIZARE

Tulpinile de rubarba sunt folosite proaspete la prepararea sosurilor, a deserturilor, se prepara compoturi, dulceață, suc, peltea, jeleuri, șerbeturi, marmelade. Rubarba se folosește la prăjituri, tarte, înghețate, dar poate fi folosită și pentru prepararea de aperitive.

                rubarbă sursă foto

 

sursă foto cover

 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0