Bamele - contin acid folic

DESCRIERE, GENERALITATI

Bama - Abelmoschus esculentus - este o plantă care are fructele comestibile din familia Malvaceelor. Este o plantă anuală care crește până la 2 m înălțime, frunzele au 10–20 cm lungime și sunt late. Bamele sunt legume puțin cunoscute la noi, pentru că, dacă nu sunt preparate corespunzător, au o textura mucilaginoasă - sunt balonașe -, gătită bine, mâncarea de bame este gustoasă și fragedă. Deși sunt foarte apreciate în arta culinara, la noi exista anumite rețineri în folosirea lor, pentru ca se cunosc foarte puțin secretele de preparare.

bame sursă foto

Florile au un diametru de 4–8 cm, cu 5 petale gălbui, cu o pata roșie la baza fiecărei petale, fructul este o capsula verde, păroasă, fibroasă, are forma unei păstăi verzi, cu semințe rotunde albe, cu lungimea de 8-20 cm și are numeroase semințe, se cultivă în zonele tropicale și temperate.

                flori de bame sursă foto

PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI

Bamele sunt vegetale foarte nutritive, sunt sărace în calorii, dar bogate în vitamine și minerale: B6, A, C, acid folic, tiamina, calciu, zinc, fibre, riboflavina, betacaroten, potasiu, datorită conținutului de vitamina C, bamele au efect antioxidant și antiinflamator și sunt indicate bolnavilor de ateroscleroză, întrucât conțin acid folic, bamele sunt recomandate viitoarelor mămici.

Fibrele superioare, pe care le găsim în bame, ne ajută să reglăm glicemia, reducând cantitatea de zahar care se absoarbe din tractul intestinal. Au proprietăți laxative, absorb apa și previn constipația.

Bamele, având calorii puține, sunt recomandate pentru persoanele obeze, fibrele din bame menținând sănătatea intestinului gros. Mucilagiul din bame micșorează nivelul de colesterol rău și acidul din bilă, eliminând astfel toxinele, au proprietăți emoliente fiind indicate în afecțiuni respiratorii, sunt laxative, - curata intestinul gros.

                bame sursă foto

UTILIZARE

Pentru consum, bamele trebuie recoltate înainte de maturitate, când devin ațoase și coaja lor începe să se întărească, cu cat este mai tânăr fructul bamei, este mai gustos și mai fraged; - se pot consuma crude, se pot conserva prin uscare, sau congelare, se prepara sub forma de supe, diverse mâncăruri scăzute cu legume, cu roși, cu usturoi, cu cartofi etc.

Semințele de bame ajunse la maturitate au un conținut ridicat de substanțe proteice și grăsimi sunt folosite în diverse preparate culinare, în special la popoarele orientale, unde prăjite și măcinate sunt folosite în loc de cafea.

CULTIVARE

Bamele pot fi cultivate atât în ghiveci, cât și în grădină, se însămânțează la sfârșitul luni mai, când nu mai este pericol de îngheț, bamele nu tolerează temperaturile scăzute. Semințele se țin în apă, la înmuiat o noapte înainte de însămânțare, se sădesc la o adâncime de 1-2 cm, în locuri cu multă lumină, însorite,unde să poată fi udate ușor, germinarea semințelor de bame se face după o săptămâna.

La început, bamele se vor dezvolta mai încet, însă, pe măsură ce căldura se intensifică, plantele vor cunoaște o dezvoltare mai rapidă.

Primele fructe apar în luna iulie și continuă să apară până la sfârșitul toamnei, se culeg când au o lungime de circa 8-10 cm și se gătesc în cel mai scurt timp sau se congelează - bamele sunt mai fragede și mai gustoase cu cât fructul este mai tânăr, bamele se culeg săptămânal, pentru a încuraja producția continuă de fructe.

 

sursă foto cover

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0