Plante cultivate

Tarhonul - condiment si medicament

GENERALITATI

Tarhonul - ARTHEMISIA DRACUNCULUS - denumiri populare: tarcon, taracon, dracon, tarahana, matricea, face parte din familia Compositae, adică din familia florii-soarelui este originară din Mongolia și Siberia de unde, s-a răspândit în toata Europa și Asia, ca plantă de cultură.

La noi, este răspândită în toata țara, se cultiva pe suprafețe relativ restrânse, cu precădere în sud-vestul și nord-vestul țării, dar este cultivată în foarte multe grădini alături de alte plante aromatice folosite ca și condiment în bucătărie - mărarul, cimbrul, leușteanul, cimbrișorul -. 

Varza Rosie, un aliment - medicament de exceptie

GENERALITATI

Varza se cultivă de mii de ani, este o plantă erbacee, legumicolă, bienală, cu valoare terapeutică foarte ridicată, se recoltează când căpățâna de varză este formată și bine îndesată, se cunosc peste patru sute de specii de varză, care se deosebesc prin culoare - alba, roșie -, aspect - varza creață, varza de Bruxelles -, toate aceste varietăți sunt valoroase din punct de vedere terapeutic - au calități nutritive, digestive, tonice, energizante, remineralizante, vitaminizante, datorită bogăției de substanțe nutritive.

Busuiocul - o mirodenie cu efecte energizante si antidepresive

DESCRIERE, GENERALITATI

Denumirea de busuioc provine din limba greacă, - basileus - adică rege, se spune că această plantă a crescut pe locul unde împărații Constantin și Elena au descoperit Sfânta Cruce, există speculații care spun că busuiocul a fost folosit în unguente sau medicamente regale, busuiocul este și astăzi considerat regele mirodeniilor, de mulți cunoscători în arta gastronomică.          

Busuiocul - Ocimum Basilicum -, este o plantă ierboasă, anuală, care își are originile în India, unde este considerat o plantă sacră, cunoscută și folosită de mii de ani, busuiocul se bucură de o largă răspândire și de o mare apreciere în toată lumea.

Telina - o radacina cu multe beneficii culinare si medicinale

DESCRIERE, GENERALITATI

Țelina - APIUM GRAVEOLENS -, este o plantă leguminoasă și medicinală, face parte din categoria super legumelor, fiind utilizată în diferite moduri, pentru aroma pe care o dă preparatelor culinare, dar și  pentru calitățile sale medicinale, este folosită încă din antichitate, fiind o legumă foarte populară în zona Marii negre și a Marii Mediterane, mai ales Grecia.

Țelina are un rizom gros, rotund și mare cu ușoare denivelări, cu numeroase fire de rădăcini mai subțiri și mai groase, frunzele sunt mari, verde - închis, penate, coada este foarte lungă, florile de țelină au culoarea albă.

Beneficiile nutriționale și medicale maxime se obțin dacă leguma este consumată împreună cu coaja.

Frunzele de Morcov - remineralizante si vitaminizante

GENERALITATI

Frunzele de Morcov - morcovul - Daucus carota -, o legumă folosită în alimentație în țara noastră de mii de ani, populară în toată lumea, alături de alte rădăcinoase - pătrunjel, păstârnac, chimen, mărar, cu care se înrudește, la fel de apreciate și cunoscute.

Morcovul, acest aliment comun și banal, este printre cele mai vechi remedii antitumorale înscrise în istoria medicinii.

Ardeiul Cayenne - condiment si medicament

GENERALITATI

Ardeiul Cayenne - este o planta din genul Capsicum, familia Solanaceae, originară din zonele tropicale ale Americi, foarte răspândită în regiunile tropicale ale Africii și Indiei, regiuni ideale pentru cultivarea ardeilor iuți, pentru ca aceste plante au nevoie de multă căldură, umiditate și lumină pentru a se putea dezvolta.

Astăzi plantă este cultivată și cunoscută ca și condiment în bucătăriile din toată lumea, deși numele sau provine din orașul Cayenne din Guyana franceză.

Topinambur o leguma - recomandata in diabet si in dietele de slabire

DESCRIERE, GENERALITATI

Topinambur - HELIANTHUS TUBEROSUS -, este o plantă de cultură, perenă, asemănătoare cartofului, de la care se folosesc tuberculii subterani, popular se mai numește măr de pământ, picioica, nap-porcesc, pere-iernatice, morcov porcesc, cartoful săracilor, gulii, face parte din familia Asteraceae, din care face parte și floarea soarelui.

Topinamburul este originar, ca și cartoful, din America Centrală, emigranții francezi, l-au adus în Europa prin anii 1600, fiind folosit ca și aliment, dar și pentru hrănirea animalelor, azi este cultivat aproape în toata lumea - America de Nord, Asia, Australia -, în Europa este mai puțin cunoscut, crește spontan, și este considerat un adevărat dăunător în culturile agricole.

Maniocul - o sursa sanatoasa de carbohidrati

DESCRIERE, GENERALITATI

Maniocul - MANIHOT ESCULENTA -, este un arbust tropical, denumit și cassava, madioca, yuca, kappa, cu rădăcini îngroșate sub formă de tuberculi, din care se obține o substanță făinoasă - tapioca, - un amidon care nu conține gluten, folosit pe scara larga în alimentație.

Maniocul este considerat cartoful continentului negru, se găsește răspândit în întreaga America de Sud, fiind cunoscut pentru rădăcinile sale îngroșate, foarte bogate în carbohidrați, în special amidon, de asemenea este foarte valoros și pentru toleranță la secetă, o caracteristică mai rară, pentru o plantă care provine din zonele tropicale și subtropicale, este cultivat pe scară largă, iar productivitatea lui este foarte mare.

Romanesco o varietate de - Conopida - Broccoli - foarte aspectuoasa si mai usor de digerat

DESCRIERE, GENERALITATI

Conopida Romanesco sau Broccoli Romanesco - BRASSICA OLERACEA - această varietate de conopidă datorită aspectului sau se mai numește conopida martiană, conopida-turn sau conopida-minaret.

Este o legumă din familia Brassica oleracea, fiind rudă - cu conopida, broccoli, varza, varza de Bruxelles, varza Kale, cu care seamănă la gust, dar are un aspect mult mai spectaculos.

Romanesco este o legumă foarte interesantă ca și aspect, culoarea este verde deschis, nu este nici conopidă, dar nici tradiționalul broccoli, romanesco are câte ceva din amândouă.

Ridichea si frunzele ei - previn numeroase afectiunii

DESCRIERE, GENERALITATI

Ridichea - RAPHANUS SATIVUS -, numită și rotca, face parte din familia Brassicaceae, este o legumă cultivată în zonele temperate pentru rădăcina ei suculentă, soiurile moi se folosesc pentru consumul uman, cele mari și fibroase se folosesc ca furaj pentru animale, în Europa sunt foarte populare, mai ales în regiunile reci, pentru ca pot fi păstrate mai mult timp după recoltare.

Este o plantă anuală, rădăcina este sferică sau alungită, de culoare roșie, poate fi albă sau neagră.

Cartoful Dulce - o leguma foarte hranitoare

DESCRIERE, GENERALITATI

Cartoful dulce - IPOMOEA BATATAS -, este una dintre cele mai vechi legume, care se consumă de mii de ani în toată lumea, fiind recunoscut și apreciat pentru beneficiile pe care le aduce sănătății, sunt mai hrănitori și mai bogați în vitamine decât cartofii obișnuiți, conțin de două ori mai multe fibre, în plus conțin mai puține calorii.

Cartoful dulce, a fost adus de Cristofor Columb, din America Centrală sau America de Sud, unde cartoful dulce era consumat, mult înainte de a ajunge exploratorii europeni, aceștia au fost primii care au gustat aceasta legumă, și i-au dat denumirea de bătată, este o legumă cultivată în peste 100 de țări, fiind considerată un aliment, este folosită și ca și hrană pentru animale, sau ca materie primă în industrie.

Tecile de Fasole - diuretice, hipoglicemice, mineralizante

DESCRIERE, GENERALITATI

Fasolea - Phaseolus vulgaris - este o leguminoasă, erbacee, anuală, cu tulpină înaltă - agățătoare -, sau cu tulpina scundă - tufă -, originară din America de sud, crește cultivată în zone cu climat răcoros, dar și în zonele cu climat mai cald, se cultivă pe scară mare în principal în scopuri alimentare.     

Se consumă păstaia tânără, bobul crud, bobul uscat, iar tecile - cojile în care se dezvolta și cresc boabele de fasole -, se folosesc în scopuri terapeutice, fiind bogate în aminoacizi, vitamina C, tirozidină și triptofan, substanțe minerale, acid salicilic, acid fosforic.        

Semintele de Mei - vitaminizante si nutritive

DESCRIERE, GENERALITATI

Meiul - Panicum miliaceum - este o plantă erbacee, face parte din familia Gramineelor, inflorescența este ramificată, florile au nuanțe albe - gălbui, semințele sunt de culoare albă, galbenă, gri, roșie, maro, cele mai populare sunt cele care au coajă roșie. 

Meiul, este cunoscut mai mult, ca fiind hrană pentru păsări, decât ca și aliment-medicament.

Semintele de Hrisca - aliment si medicament

DESCRIERE

Hrișca - Fagopyrum esculentum - este o plantă ierboasă, face parte din familia Polygonaceae, este originară din Asia. Semințele sunt asemănătoare cu boabele de grâu se macină și se folosesc sub formă de faină, este un aliment tradițional în țările nordice Ucraina, Rusia, Polonia, la noi, hrișcă, se cultivă sporadic, în nord, este populară în Bucovina, și se folosește în mod tradițional pentru prepararea sarmalelor.

Arpacasul - combate avitaminoza, stabilizeaza glicemia

GENERALITATI

Arpacașul este bobul care rezultă după decorticarea boabelor de grâu, orz sau mei, are un conținut mare de vitamine, fibre solubile și insolubile, amidon, minerale - magneziu, siliciu, fosfor, potasiu -, gluten în cantități mici, este foarte nutritiv și energizant.

Grâul, este una dintre cele mai importante cereale, prezente în alimentația noastră, de zi cu zi, într-o mare varietate de produse - faină albă, faină integrală, gris, pesmet, pâine, paste făinoase, fulgii și germenii de grâu, etc.