Telina - o radacina cu multe beneficii culinare si medicinale

DESCRIERE, GENERALITATI

Țelina - APIUM GRAVEOLENS -, este o plantă leguminoasă și medicinală, face parte din categoria super legumelor, fiind utilizată în diferite moduri, pentru aroma pe care o dă preparatelor culinare, dar și  pentru calitățile sale medicinale, este folosită încă din antichitate, fiind o legumă foarte populară în zona Marii negre și a Marii Mediterane, mai ales Grecia.

Țelina are un rizom gros, rotund și mare cu ușoare denivelări, cu numeroase fire de rădăcini mai subțiri și mai groase, frunzele sunt mari, verde - închis, penate, coada este foarte lungă, florile de țelină au culoarea albă.

Beneficiile nutriționale și medicale maxime se obțin dacă leguma este consumată împreună cu coaja.

                 țelină 

PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI

Coaja de țelină, care se curăță și se aruncă atunci când este folosită în bucătărie, conține o cantitate mare de substanțe antifungice și antibiotice, vitamine - A - se regăsește și în frunze și în rădăcină -, vitamina C - încetinește procesul de îmbătrânire -, grupul vitaminic B - B1, B2, B6, B9 - vitamine care cresc imunitatea organismului -, toate acestea combat radicali liberi, întăresc imunitatea și rezistența organismului la factorii agresivi din mediul înconjurător, de aceea țelina ar trebui consumată cu coajă.

Rădăcina - țelină propriu - zisă -, este bogată în vitamine A, C, K, PP, grupul vitaminic B, colina, anhidrida sedanomică și sedanolidă, tirazină, acid glutamic, are un nivel ridicat de substanțe minerale - calciu, fier, potasiu, magneziu, fosfor -, conține toate mineralele, care au rol important în menținerea sănătății sistemului nervos și a sistemului endocrin, foarte important în special la copii aflați în perioada de creștere și dezvoltarea.

               țelină sursă foto

Rădăcina de țelină este indicat a fi inclusă în alimentația copiilor, adolescenților, este ideală pentru toți cei care suferă de tulburări de creștere și de maturizare.

PREPARATE, RECOMANDARI

În scop medicinal se folosesc toate părțile țelinei - rădăcina, frunzele, cozile, semințele -, sub formă de infuzie, suc din frunze, decoct, sirop, cataplasme.

Rădăcina de țelină este - diuretică,- antiastmatică, - carminativă, - expectorantă, cicatrizantă, tonică, laxativ, hipoglicemică,

  • întărește sistemul imunitar,
  • este ideală în perioadele de convalescență și în anemii, - prin conținutul mare de fier și magneziu, importante în tratarea stărilor de extenuare sau în stările de surmenaj intens,- țelina conține substanțe care anulează hormonii stresului -,
  • ajută digestia, combate gazele intestinale,
  • scade tensiunea arterială,- țelina conține substanțe care relaxează vasele sangvine, echilibrând astfel presiunea sângelui, 
  • este adjuvant în tratarea diabetului zaharat,
  • detoxifică organismul tratează afecțiunile renale - colită, litiază,etc.
  • are un rolul important în reglarea hormonilor la ambele sexe,
  • combate frigiditatea și impotența,- sucul de țelină crește nivelul androsteronului, un hormon produs de bărbați care este eliberat sub formă de feromoni, aceștia stimulează atracția sexuală,
  • previne și tratează psoriazisul, și diferite forme de  dermatoze alergice sau de acnee,
  • combate dismenoreea, infertilitatea,
  • este benefică în tulburările provocate de menopauză,
  • ajută digestia și elimină toxinele din organism, datorita calităților diuretice și depurative, fiind ideală pentru persoanele care luptă cu kilogramele în plus,
  • scade colesterolul rău,
  • ajută la tratarea unor leziuni externe - degerături,  
  • țelina are capacitatea de a  curata cavitatea bucală.

Rădăcina de țelina se poate consuma crudă, crudă - conține cele mai multe substanțe benefice pentru sănătatea -, sub formă de salată în combinație cu  mere rase, morcov ras, măsline, - salată de țelină rasă un gălbenuș frecat maioneză, puțină sare și piper, etc.

Frunzele de țelină, cu acordul medicului se pot consuma sub formă de suc, dau gust preparatelor culinare, se folosesc foarte mult și uscate pentru condimentarea mâncărurilor, supelor de carne, ciorbelor.

Frunzele de țelina au un nivel ridicat de vitamina C, sunt benefice și extern 

  • stimulează cicatrizarea rănilor,
  • sunt benefice pentru tratarea plăgilor și degerăturilor.

             suc de țelină sursă foto

Semințele de țelină printru proces de prelucrare, combinate cu sarea - se obține sarea de țelină.

Uleiul volatil de țelină se obține prin distilarea cu vapori de apă a semințelor este eficient ca medicament și un important ingredient în parfumerie.

Uleiul de țelină are  

  • efect de purificare a sângelui,
  • benefic asupra tractului urinar,
  • stimulează pofta de mâncare,
  • calmează sistemul nervos central,
  • scade hipertensiunea arterială. 

Este contraindicată expunerea la soare, daca s-a aplicat pe piele ulei de țelină, semințele de țelină din care se extrage uleiul, conțin o substanță bergaptenul, care amplifică fotosensibilitatea.

În cosmetică 

  • combate căderea părui, - infuzia din frunze de țelină, întărește rădăcina firului de păr și elimină mătreața,
  • are efecte revitalizante, cicatrizante, detoxificante, este potrivit pentru orice tip de ten,
  • ameliorează acneea, calmează tenul iritat, tenul ridat, redându-i naturalețea, suplețea și strălucirea.

            ulei de țelină sursă foto

PRECAUTII

Nu este indicat consumul de țelină în cantitate prea mare femeilor însărcinate, sau persoanelor care au suferințe renale, persoanele care au tensiunea arteriala scăzută, este indicat sa nu consume țelină în mod constant, excesul unei cure cu țelină duce la deranjamente digestive.

Informațiile din acest site sunt în scop informativ și educativ, ele nu influențează și nu înlocuiesc tratamentele medicale. 

 

 

 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
3
Bianca
Nu, nu este toxica, dar trebuie consumata cu moderatie in cazul unor afectiuni.
Georgeta Săplăcan
Este partea verde din rădăcina de țelină toxică?
Natalia
E foarte bun