Leusteanul - zarzavat, condiment, medicament

GENERALITATI

Leusteanul - Levisticum officinale -, denumiri populare - leostean, lustrean, buruiana lingorii, frunza dragostei, pascanat -, este o planta de origine mediteraneana, face parte in familia Umbelliferae, puternic aromata, foarte bine adaptata si la conditiile de mediu din tara noastra.

Leusteanul se cultiva in toate zonele tarii noastre, rezista foarte bine la seceta si la inghet, prefera solurile grele si reci, in gradina traieste pina la 10 ani, se poate cultiva si in ghiveci, inmultirea se face prin seminte, care se comercializeaza la toate magazinele naturiste sau online AICI.

leustean sursa foto

Leusteanul este o planta comestibila, cunoscuta si cultivata inca din antichitate in intreaga lume ca planta aromatica, frunzele si petiolul fiind folosite la aromatizarea preparatelor culinare, si ca planta medicinala in Europa,- semintele si radacina bogate in principii active fiind utilizate pentru calitatile terapeutice.

Frunzele de leustean nu lipsesc din bucatarie la prepararea ciorbei de cartofi sau a supelor de zarzavat, a borsurilor, adaugata la salate dau gust si savoare, semintele si radacina dau o aroma deosebita marinatelor pentru carnea de porc sau vita.

DESCRIERE

Leusteanul este o planta perena creste in tufe, radacina este pivotanta, groasa, carnoasa, lunga si ramificata, tulpina este groasa, dreapta, goala pe dinauntru, poate ajunge pana la 2 m inaltime, striata, ramificata in partea superioara, frunzele de un verde crud sunt compuse, ovale cu marginea zimtata, florile sunt mici, galbene, asezate in forma de palarie in partea superioara a tulpinii, apar in iunie-iulie, semintele de forma eliptica sunt foarte marunte, toata planta emana un miros persistent, inconfundabil, aromat care face ca leusteanul sa fie una dintre cele mai folosite verdeturi la ciorbe si borsuri alaturi de patrunjel si telina.

FACTORI CURATIVI si PROPRIETATI MEDICINALE

In terapia naturista se utilizeaza toata planta, radacina, ramurile cu flori si semintele.

Leusteanul contine principii active care au o excelenta actiune terapeutica asupra sistemului endocrin, si imunitar, a aparatului renal si urinar, a aparatului respirator.

Toata planta este bogata in uleiuri eterice in special - frunzele si semintele -, vitamine C, A, vitamine din grupul vitaminic B, acizi organici, taninuri, saruri minerale.

Radacina de leustean are un gust foarte picant, iute, contine zaharoza, zahar, amidon, acid de angelica, este un bun stimulent pentru digestie.

Leusteanul este un bun diuretic si laxativ, are proprietati dezinfectante, antialergice, sedative, expectorante, antiinflamatoare, antiseptice.

INDICATII TERAPEUTICE

Consumat ca si aliment-condiment leusteanul este un remediu pentru prevenirea a numeroase afectiuni, daca este consumat in doze corespunzatoare fara excese este un medicament in tratarea a numeroase boli:

  • creste imunitatea organismului,
  • stimuleaza buna functionare a aparatului respirator, previne aparitia bolilor respiratorii,- raceli, gripa, bronsite, traheite, dureri de gat, amigdalita, laringita, faringita - etc.,
  • eficient in afectiuni digestive, indigestie, dispepsie, greata, calmant al durerilor digestive, colici, anorexie,
  • este indicat in colecistite, colita de putrefactie, enterita, datorita calitatilor antiinflamatoare si antiseptice - se consuma suc - un pahar pe zi combinat cu suc de morcov -,
  • este benefic in tratarea afectiunilor aparatului urinar,
  • stimuleaza diureza,
  • benefic in litiaza renala,       
  • stimuleaza functionarea sistemului endocrin,
  • favorizeaza menstruatia si o normalizeaza, calmeaza durerile menstruale,
  • scade tensiunea arteriala,
  • este vasodilatator periferic, benefic pentru persoanele cu circulatie periferica proasta -  maini, picioare -,
  • ajuta la detoxifierea organismului, este ideal in diete pentru slabire, ajuta la topirea surplusului de grasimi, si taie pofta de mancare,- se consuma 1-3 cani de infuzie pe zi,
  • eficient in afectiuni la nivelul pielii,- zonele afectate de psoriazis, pete, eczeme, se fac spalaturi cu apa in care se adauga radacina maruntita de leustean -,
  • este eficient folosit extern sub forma de comprese, spalaturi, cataplasme,- pete, arsuri, eczeme, elimina eruptiile cutanate,
  • combate stresul datorita calitatilor sedative.

             leustean 

PREPARARE

Sucul de leustean

  • frunze proaspete de leustean se mixeaza impreuna cu cateva linguri de apa rece, se lasa la macerat 30-40 de minute, se filtreaza, se consuma cate 3-4 linguri de suc de leustean de 4 ori pe zi diluat in suc de morcov,- se poate pastra in frigider pina la patru ore -, combate afectiunile alergice, benefic in probleme de tranzit intestinal.

Infuzia de leustean

  • o lingurita de frunze de leustean uscate si maruntite la 250 ml cu apa clocotita, se lasa la infuzat 1-3 minte, se beau nu mai mult de trei cesti de ceai pe zi.

Infuzia combinata

  • 2-3 lingurite de planta uscata si maruntita, la o cana de apa rece se lasa la macerat peste noapte, se filtreaza, peste planta ramasa se adauga o cana de apa clocotita, se lasa la infuzat 15 minute, se filtreaza si se amesteca cele doua extracte, se beau 3 cani pe zi inainte de masa cu o jumatate de ora.

            ceai de leustean 

Vinul de leustean

  • 100-150 de grame de frunze proaspete de leustean maruntite se lasa la macerat 14 zile, intr-un litru de vin alb, inchis ermetic la temperatura camerei, se filtreaza, preparatul se pastreaza la rece, in sticlute etansate ermetic, se bea un paharel, inainte de masa,- este benefic pentru digestie, combate anorexia, eficient in afectiuni cardiace asociate cu retentia de apa.

Uleiul eteric de leustean este folosit in industria cosmetica, este ingredient la prepararea cremelor si parfumurilor.

RECOMANDARI

Mamele care alapteaza vor consuma leustean cu moderatie, nu este indicat femeilor insarcinate.

Inainte de a incepe un tratament cu leustean este bine sa ne adresam medicului specialist care va stabili dozajul si durata tratamentului inclusiv pentru curele de slabire.

Prezentul site este in scop informativ si educativ el nu inlocuieste tratamentul si recomandarile medicului specialist.

 

 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0