Patrunjelul - aliment, condiment si medicament de exceptie

GENERALITATI

Patrunjelul - Petroselinum crispum -, denumiri populare - patrunjel, petrinjel de casa, mirodea, gagaut -, este o planta ierboasa, printre cele mai cunoscute, patrunjelul este folosit ca si aliment cu o uriasa raspindire pe tot globul de mii de ani, la noi se cultiva in toate zonele tarii fiind nelipsit din bucatarie.

Patrunjelul in bucataria romaneasca, este folosit in numeroase preparate culinare, fiind nelipsit din - ciorbe, supe, tocanite, salate etc., pentru aroma si savoarea deosebita, pentru aspectul decorativ si de prospetime pe care il aduce mancarurilor si nu in ultimul rand pentru beneficiile mari pe care le aduce sanatatii.

patrunjel sursa foto

DESCRIERE

Patrunjelul are o radacina pivotanta, alb-maronie, de forma conica, gust dulceag si aroma placuta, tulpina pe care se vor dezvolta florile este inalta, poate atinge un metru este ramificata de la baza, striata, frunzele sunt verzi, lucioase cu miros si gust placut caracteristic.

            patrunjel sursa foto

PROPRIETATI

Patrunjelul are importante calitati nutritive si medicinale este inclus intre cele mai puternice plante medicament de pe glob - ghimbirul, scortisoara, turmericul, sofranul, oregano, salvia, ardeiul iute rosu -, care combat si previn numeroase afectiuni.

Patrunjelul, radacina sau frunzele verzi trateaza numeroase afectiuni datorita componentei bogate in substante nutritive esentiale pentru buna functionare a organismului.

In scopuri medicinale se folosesc - radacina, frunzele si semintele plantei, acestea contin principii active care dau patrunjelului calitati - tonice,- diuretice si antiseptice, este un excelent - antianemic si antirahitic,- anticancerigen,- detoxifiant,- antiinflamator, are efecte laxative si antialergice, este un puternic antioxidant, vermifug, antiinfectios, antiscorbutic.

PRINCIPII ACTIVE

Patrunjelul contine de 4 ori mai multa vitamina C, decat portocala, vitamina K, E, vitamine din grupul vitaminic B, polivitamina A, histidina,- un aminoacid care combate dezvoltarea tumorilor canceroase -, uleiuri esentiale - care inhiba formarea tumorilor -, flavonoide - care previn distrugerea celulelor de radicalii liberi -, beta-carotenul - un antioxidant puternic -, proteine, minerale - calciu, magneziu, fier,- mai mult decat in spanac -, fosfor, iod, sodiu, potasiu, cupru, sulf, acid folic - una dintre cele mai importante vitamine din grupul B -, clorofila si 0 calorii.

BENEFICII PENTRU SANATATE

  • intareste sistemul imunitar al organismului, datorita continutului foarte bogat in vitamina C, in beta-caroten, clorofila, a complexului vitaminic B si a continutului mare de minerale,
  • stimuleaza functia de detoxifiere a ficatului,
  • protejeaza ficatul impotriva virusilor hepatici A, B si C,
  • stimuleaza functionarea rinichilor, ajuta la dizolvarea calculilor renali,
  • combate infectiile urinare si imbunatateste activitatea aparatului urinar,
  • incetineste procesul de imbatrinire si prelungeste tineretea,
  • combate anemia datorita continutului mare de fier,
  • curata organismul de toxine si purifica sangele,
  • combate dezvoltarea tumorilor,
  • imbunatateste digestia si tranzitul intestinal, previne balonarea,
  • dizolva colesterolul de pe peretii vaselor de sange,
  • combate constipatia,
  • combate diareea, sub forma de ceai,
  • tine sub control tensiunea arteriala, 
  • stabilizeaza cantitatea de zahar din sange,  
  • stimuleaza activitatea glandelor endocrine,
  • combate respiratia urat mirositoare,
  • neutralizeaza efectul nociv al alcoolului si al fumatului, reduce pofta de a fuma,
  • este eficient in dietele de slabire, sucul de patrunjel ajuta la eliminarea apei din organism, datorita efectului diuretic,
  • este benefic si in cazul mainilor si a picioarelor umflate,
  • combate vederea nocturna deficitara, cauzata de lipsa vitaminei A,
  • combate oboseala cronica, surmenajul fizic si psihic,
  • calmeaza afectiuni la nivelul pielii - alergii, umflaturi, mancarime, intepaturi de insecte -, se freaca zona afectata,
  • benefic in calmarea durerilor articulare, durerilor reumatismale.

RECOMANDARI

Patrunjelul se poate adauga la sosuri si salate, in ciorbe si supe, mancaruri scazute si tocanite, el ofera aroma si savoare preparatelor dar si substante nutritive care aduc beneficii mari sanatatii.

Sucul din frunze de patrunjel se poate face usor acasa, in storcatorul electric, se adauga apa cat sa acopere frunzele, se filtreaza si se consuma zilnic cantitati mici inainte de mancare.

Sucul de patrunjel se poate combina cu suc de spanac, morcov, telina, castravete, ghimbir, lamaie, fiind foarte eficient in lupta cu kilogramele in plus, datorita efectului diuretic ajuta la eliminarea toxinelor, reduce pofta de mancare si combate senzatia de foame.

Sucul de patrunjel trebuie consumat in cantitati mici, excesul poate produce tulburari ale sistemului nervos.

            suc de patrunjel  sursa foto

Este recomandat ca inainte de a incepe un tratament cu suc de patrunjel, sa ne adresam medicului specialist care va stabili doza corecta si durata tratamentului.

CONTRAINDICATII

Sucul de patrunjel nu este recomandat femeilor insarcinate si mamelor care alapteaza.

Acest site este in scop informativ si educativ, el nu inlocuieste tratamentul si recomandarile medicale.

 

 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0