Articole

Măcrișul iepurelui reconfortant și stimulent digestiv

GENERALITĂȚI, DESCRIERE

Măcrișul iepurelui (Oxalis acetosella), este o plantă perenă originară din Europa si Asia. Îl mai întâlnim în limbajul popular și sub denumirile de măcrișul-cucului, măcrișul-de pădure, măcrișul-păstoresc, măcrișul caprei, trifoiu-acru, pita-cucului, etc.  Măcrișul-iepurelui este întâlnit în pădurile de foioase și conifere, unde acoperă solul ca un covor cu frunze având o culoare verde deschis, presărat cu flori albe, delicate. Este foarte des confundat cu trifoiul, dar Măcrișul-iepurelui are frunzele fine mai mici, mai moi, acestea având un gust foarte plăcut puțin acrișor.  

Coenzima Q10 pentru o inimă sănătoasă

Informații generale

Coenzima Q10 (CoQ10) a fost descoperită în anul 1957, iar în decursul anilor a fost studiată foarte mult, fiind descoperite tot mai multe beneficii pe care aceasta le aduce organismului. O mai găsim și sub denumirea de ubiquinonă, Vitamina Q10.

Coenzima Q10 poate fi produsă de corpul nostru sau putem asimila și prin alimentație. Produsele alimentare cu cea mai mare cantitate de Coenzima Q10 sunt alimentele de origine animală, soia, alune, spanac, broccoli, etc. Prin gătirea alimentelor bogate în coenzima Q10 reducem concentrația acesteia cu 14-32%.

Natura si ciudateniile ei…

In lumea arborilor exista specii care se deosebesc de prototipul copacilor obisnuiti prin aspectul florilor, frunzelor, fructelor, a trunchiului, etc., iata cateva specii exotice care ilustreaza diversitatea formelor de viata.

Arborele Kiri - Paulownia - un copac unic

GENERALITATI

Arborele Kiri, sau arborele Paulownia, este originr din Asia si creste in China, Vietnam, Laos, se planteaza si in Japonia si Koreea.

Este cunoscut si sub denumirea de "Copacul Pasarii Phoenix", este un copac cu lemnul de esenta tare folosit la fabricarea de mobilier, placaj, jucarii, diferite instrumente muzicale.

Beaucarnea- picior de elefant, o planta decorativa

GENERALITATI

Nolina Recurvata sau Beaucarnea ,- denumita popular "picior de elefant" sau arborele butelie, este o planta originara din Mexic.

PROPRIETATI ORNAMENTALE

Nolina, este o planta decorativa prin aspectul tulpinii si a frunzelor, in apartament creste pana la 1 metru.

Orhideele si frumusetea lor spectaculoasa

Orhideele, aceste flori minunate, pe langa frumusetea lor exotica, impresioneaza si prin varietatile lor speciale care imita perfect sau aproape perfect animale sau insecte.

Dracaena, un mic palmier care curata aerul din incapere

Specia de "mici palmieri" - Dracaena -, este una dintre cele mai populare plante decorative prin frunzele minunate, face parte din familia Agavaceae, originare din Africa si Asia, sunt plante care decoreaza deosebit de frumos un apartament, un birou, iar cele care au inaltimi mari le admiram in sere sau in incaperi inalte.

Dracaena este una dintre cele mai populare plante de interior, numele ei vine din limba greaca -"drakaina" sau "femela dragonului", nume care se trage de la o rasina rosie care se extrage de milenii din coaja unei specii de Dracaena si care se foloseste ca si colorant.

Dracena, un palmier care purifica aerul

GENERALITATI

Dracena,- Dracaena Marginata, denumirea stiintifica-, este o planta exotica oiginara din Africa si Asia, este o planta decorativa cu frunzele lungi, seamana cu un mic palmier, in mediul ei natural infloreste, in apartament se intimpla mai rar.

Parazitii intestinali, organisme vii nocive pentru organism

GENERALITATI

Parazitii intestinali sunt organisme vii care folosesc alte corpuri care au viata pentru a se hrani si a supravietui, traiesc in interiorul unui organism viu,-"gazda"-, si se hranesc cu substantele nutritive ale acestuia.

Parazitii ajung in interiorul organismului prin mancarea pe care o consumam, prin apa sau aer, pentru a se dezvolta si a se inmulti ei se hranesc cu nutrientii din alimentele consumate dar si cu mucoasa zonei unde se stabilesc.

Nuca neagra, remediu pentru eliminarea viermilor intestinali

GENERALITATI

Nucul negru - Juglas Nigra-, este considerat ca fiind unul dintre cei mai valorosi arbori din America de Nord tara unde creste natural, creste si la noi in zona de campie dar si la altitudini mai inalte, exista plantatii forestiere de Nuc negru in jud. Giurgiu si Caras Severin, il mai intilnim ca arbore ornamental in gradini publice si parcuri.

Plante ciudate si toxice

Pamantul este populat cu sute de mii de specii de plante colorate sau nu, cu miresme care te imbata sau care te alunga cu duhoarea pe care o emana, cu forme si inaltimi diferite, cataratoare sau pitice, exista altele care te impresioneaza prin aspectul ciudat, straniu sau prin marimea impresionanta.

Exista si plante care contin toxine in cantitati atat de mari incat pot ucide un om, sunt originare mai ales din America si Asia, avem si la noi in tara plante otravitoare,- ricinul, cucuta, matraguna, etc.

Zaharurile naturale, esentiale pentru sanatate

GENERALITATI

Glucoza este o substanta solida, incolora, cristalizata si este solubila in apa, are gust dulce, este un compus organic care apartine clasei zaharidelor din care face parte si fructoza.

Glucoza exista in fiecate celula din organism, ea iti aduce energia de care ai nevoie, ajuta la productia de proteine si vitamina C, la sintetizarea amidonului, a lipidelor, fructozei, a lactozei.

Ciuperci, bizare dar fascinante

Anumite forme de viata din natura cresc si se dezvolta in moduri din cele mai stranii si ciudate dar sunt fascinante.

Calathea, decorativa si relaxanta

GENERALITATI

Genul Calathea - cuprinde circa 300 de specii de plante permanent verzi originare din regiunile subtropicale ale Americii de Sud si apartine familiei Marantaceee.

Calathea se cultiva pentru frumusetea lor decorativa, particularitatea consta in frumusetea frunzelor parca desenate, colorate in nuante care pornesc de la verde, galben, argintiu, alb, pe partea inferioara sunt pictate in diferite tonuri de rosu, cateva exemplare sunt spectaculoase si prin flori deosebit de frumoase, acestea poarta uneori denumirea de "maranta", multe specii de Calathea au fost introduse in genul Maranta, pentru ca sunt foarte asemanatoare.

Maranta, o planta decorativa spectaculoasa

GENERALITATI

Genul Maranta, cuprinde cateva zeci de plante cu crestere lenta, maranta este o planta de apartament originala din Brazilia si din zonele tropicale ale Africii, cele mai cultivate sunt  Maranta Arundinacea, Maranta Bicolor si Maranta Leuconeura.

Maranda este cunoscuta si in tara noastra ca una dintre cele mai aspectuoase plante cu cele mai decorative frunze din regnul vegetal, este o planta cultivata pentru frumusetea frunzelor late, ovale cu un colorit deosebit.