Articole

Mangustan - un antioxidant puternic

DESCRIERE

Mangustanul - Garcinia mangostana - este fructul arborelui Garcinia mangostana, fructul este de mărimea unei mandarine mici, coaja este maro-visiniu cu o textura tare, groasă și este bogată în xanthone si phitonutrienti, miezul este de culoare albă și este foarte delicios.

Suc de rosii - sursa de antioxidanti

GENERALITATI

Sucul de roșii se obține cel mai ușor cu mașina de stors roșii, sau cu ajutorul mixerului, după care se strecoară printr-o sită deasă. Sucul de roșii conservat sau bulionul, se obține în casă prin fierberea sucului obținut din roșii, păstrat în sticle închise etanș, în locuri răcoroase și uscate.

Aloe Vera - are efect antiseptic si dezinfectant

DESCRIERE, GENERALITATI

Aloe Vera este o plantă, cu frunze cărnoase în formă de lance care cresc direct din pământ, cu marginile zimțate, în formă de dinți de fierastrău, în mijloc crește o tulpină care se termină cu flori de culoare galben-roșie de formă cilindrică.

Frunzele de aloe vera se recoltează numai manual, în așa fel încât, întreaga cantitate de gel să rămână în frunze, prevenindu-se astfel procesul de oxidare.

Uleiul de Anason - relaxare si sanatate

Uleiul esențial de anason - Anisi aetheroleum - se obține prin hidrodistilarea semințelor de anason.

BENEFICII, PROPRIETATI

Este picant, dulce, asemănator cu aroma de lemn dulce, este bogat în zaharuri, lipide, protide, amidon, uleiuri vegetale, aldehidă acetică, complexul de vitamine B: B1, B2, vitamina C, substanțe minerale: calciu, fosfor, potasiu, sulf, fier, esențe aromatice.

Caltunasul - este considerat un antibiotic vegetal

PREZENTARE GENERALA

Caltunas - Tropacolum majus -, condurii doamnei sau nemțoaice, sunt plante care înfloresc aproape tot timpul anului și provin din America de sud.  Caltunasul este o planta decorativa, in cosuri suspendate sau în jardiniere, atât prin frunzele rotunde sau lobate, dar mai ales prin florile pintenate, care sunt viu și variat colorate - galben-auriu ,rosu, alb sau portocaliu. Înflorirea are loc în perioada iunie-iulie și ține până toamna târziu.

Nuca de cocos - bogata in vitamine, minerale si fibre

DESCRIERE, GENERALITATI

Cocotierul - Cocos Nucifera - este un palmier mare, cu inaltimi de pâna la 30 metri, iar fructul sau este - nuca de cocos -, considerata un aliment cu o valoare nutitiva foarte mare.

O nuca de cocos in stare de maturitate poate ajunge pâna la 1,5 kilograme si poate fi consumata sub formă de: apa de cocos, pulpa de cocos, laptele de cocos, uleiul de cocos, iar coaja fibroasa de culoare maro, se foloseste in industrie.

Uleiul de ricin - folosit in scopuri terapeutice

Generalitati

Uleiul de ricin este obținut din semințe de ricin, și este utilizat de mult timp pentru vindecarea diverselor afecțiuni ale organismului. Are efecte miraculoase, datorită proprietatilor antiinflamatorii si de oxidant. Este folosit de secole in scopuri terapeutice. Principalele beneficii ale uleiului de ricin se datorează concentratiei de acizi grasi nesaturati, fiind considerat unul dintre cele mai bune tratamente naturiste impotriva căderii părului.

Frunzele de Senna - un laxativ usor

Senna sau siminichia este o plantă erbacee, care crește în zone tropicale, este folsită pentru tratarea constipatiei, fiind și un remediu natural împotriva kilogramelor în plus.

Factor curativ

În scop terapeutic se recoltează fructele și frunzele.

Bozul - este folosit in tratarea afectiunilor renale

Generalitati

Bozul este o plantă foarte utilizată pentru calitatile ei farmaceutice este rudă sălbatica a socului, bozul - Sambucus ebulus -, este o plantă perenă care poate atinge o înaltime de 1-1,20m. Crește în locuri necultivate, la marginea ogoarelor, de-a lungul drumurilor și șanturilor, pe lângă garduri, este o plantă robustă cu tulpină ierbace, cu frunze penat-sectate, care au un miros neplacut.   

Pomelo - stimuleaza digestia

Pomelo este originar din tarile Asiei de Sud-Est. Este un copac de talie mai mică, poate atinge înalțimea de 7m, are frunze lucioase, de culoare verde închis, florile apar singure sau in ciorchini, având petalele de culoarea untului.

In cultura chinezeasca, fructul de pomelo este semn de prosperitate și noroc, iar celor care il consuma li se vor întampla numai lucruri bune.

Cicoarea - sursa de saruri minerale

Generalitati

Ciocoarea este o planta erbacee perena, fiind cultivata pentru radacinile sale din care se extrage surogatul de cafea. Cicoarea se intalneste frecvent, in locurile fara umbra, cu multa lumina, creste pe pasuni si fanete, pe marginea drumurilor, pe marginea apelor. Se recunoaște după florile albastre ca cerul, care țin toată vara, prinse de niște tulpini mlădioase înalte, ramificate, fibroase și golașe, aproape fără frunze.

Varza murata - trateaza constipatia

Generalitati

Varza murata este un aliment plin de vitamine, minerale, acid folic, antioxidanti, cu numeroase efecte curative și revitalizante.

Pentru a-si pastra calitatiile, varza se conserva ca si toate celelalte murături, prin fermentarea acidolactica naturala, adica se conservă cu sare si nu cu oțet. Se pregateste o saramura cu sare neiodată grunjoasă sare neprelucrată, varza se lasă la fermentat, în butoaie sau în borcane de sticlă, în felul acesta, varza iși păstrează toate proprietățiile.

Roscova - sursa de proteine vegetale

DESCRIERE, GENERALITATI

Roscovul - Ceratonia siliqua L. - face parte din familia Fabaceae sau Leguminoase și provine din estul Mediteranei. Copacii cresc înalți și robuști, cu o înălțime de pana la 15 m. Fructul roșcovului este un aliment cunoscut din cele mai vechi timpuri.

Roșcova este un aliment ideal pentru dieta, este una dintre cele mai bogate surse de proteine vegetale.

Andiva - o salata tonica

GENERALITATI

Andiva - Cichorium endiva -, numită și cicoare de gradină, este o plantă care se cultivă pentru frunzele ei cărnoase, având proprietăți nutritive și dietetice. Este o plantă legumicolă, creată din CICOAREA sălbatică.

De-a lungul timpului cicoarea s-a transformat în două varietăți:

Turta dulce - o prajitura delicioasa

Turta dulce este preferata copiilor mei 

Ingrediente umede

Se topesc la foc mic, câteva minute, se lasă puțin la răcit și se adaugă 50 gr unt și 2 ouă întregi.