Articole

Faina de naut - contine amidon

UTILIZARE, CALITATI MEDICINALE

Faina integrala de naut conține: amidon, lipide, substanțe azotate, zaharuri, săruri minerale, siliciu, fosfor, potasiu, calciu, sodiu, magneziu, oxid de fier, asparagina, arsenic, vitamine, este diuretică, vermifugă, antiseptică urinar, energizantă.

Uleiul de masline - bogat in vitamine si antioxidanti

CALITATI NUTRITIONALE

Uleiul de măsline nu este doar un ingredient care dă savoare aparte salatelor, ci este unul dintre cele mai sănătoase tipuri de uleiuri, de aceea nutriționiștii îl recomandă pentru calitățile sale nutriționale deosebite. Bogat în vitaminele, A, B1, B2, C, D, E și K, în antioxidanți și în acizi grași Omega 3 și Omega 6, uleiul de măsline te menține tânăr și sănătos, este un puternic antioxidant. Se poate folosi la gătit, la asezonarea salatelor, la îngrijirea părului, la îngrijirea tenului și a pielii, în terapii pentru diverse boli.

Buretele viperei - Ciuperca alba

Buretele viperei - AMANITA PHALLOIDES - crește pe sol, câte una sau în grupuri, în preajma arborilor și a arbuștilor, se întâlnește în pădurile de foioase și de conifere, este o CIUPERCĂ FOARTE OTRAVITOARE.

DESCRIERE

Este o specie care se întâlnește des în pădurile mai umede de deal din luna mai până în luna noiembrie. Buretele viperei conține micotoxine  niște substanțe foarte periculoase, ucigătoare în cele mai multe cazuri.

burete viperei 

Uleiul de cocos - hidrateaza si catifeleaza

PREZENTARE GENERALA

Uleiul de cocos este un ulei obținut prin presarea la rece a pulpei nucii de cocos, el își păstrează intact parfumul exotic de nucă de cocos, este solid la temperatura camerei.

Din punct de vedre nutritiv, uleiul de cocos este compus din nutrienții existenți în nuca de cocos, având o cantitate mai mică de vitamine și minerale. Colina este unul din nutrienții care se găsesc în procent mare în compoziția uleiului de cocos, vitamina E, vitamina K, fier, acizi grași Omega-6 grăsimi saturate, grăsimi monosaturate și polinesaturate. Minunat pentru pielea copiilor, hidrateaza și catifelează, este foarte benefic pentru îngrijirea pielii și a parului.

Muscarita – ciuperca psihoactiva

Muscărița - AMANITA MUCSARIA - buretele muștelor este o CIUPERCĂ OTRĂVITOARE, crește în luminișurile  pădurilor de conifere și de foioase.

muscărița sursă foto

Buretele pestrit - o ciuperca rea

Buretele pestritAMANITA PANTHERINA - o întâlnim în păduri de foioase și în păduri de conifere, apare vara, în iulie până în octombrie și este o CIUPERCĂ OTRAVITOARE.

DESCRIERE

Pălăria are în diametru aproximativ 10 cm, bombată, spre maturitate este întinsă, cărnoasă, plăpândă, cleioasă când este umezeală, lucioasă pe timp uscat, culoarea este cafenie - cenușie, cenușie-verzuie cu puncte albe - cenușii, este mai închisă spre centrul pălăriei, marginea pălăriei este pe alocuri crăpată.

burete pestriț  

Sparanghelul - reduce colesterolul

Sparanghelul - Asparagus officinalis - este denumit în popor și umbra iepurelui, este plantă de cultură, originară din America de Nord, la noi se cultiva în sere. 

PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI

Planta are în pământ un rizom puternic, frunzele sunt niște solzi, florile sunt mici, albe-verzui, fructul este o baca roșie, conține 95 % apă, foarte puține calorii, puțin sodiu, în schimb este o sursă bogată de vitamine A, B3, B6, C, E, K, calciu, magneziu, zinc, fosfați, acid folic, fier, fosfor, potasiu, cupru, magneziu, seleniu, crom.

Ananasul - constituie o sursa de energie

DESCRIERE

Ananasul - Ananas comosus - este numele comun al plantei cât și al fructului. Este o plantă tropicală, erbacee, originară din America. Are frunze lungi și o tulpină scurtă care poartă, în vârf, o inflorescență sub forma de spic. Fructul de ananas, este o combinație de fructe produse de mai multe flori alăturate, este un fruct comestibil cărnos, cu gust dulce acrișor. 

Papaya sau fructul ingerilor

DESCRIERE, GENERALITATI

Papaya, cunoscută și ca mamao, pepene de copac, sau pawpaw, este fructul arborelui Carica papaya. Originara din Mexicul de sud, America Centrala și nordul Americii de Sud, papaya este acum cultivată în aproape toate tarilor tropicale.

Este un arbore, fără ramuri, trunchiul având între cinci și zece metri înălțime, frunzele sunt aranjate în spirală spre vârful trunchiului; trunchiul până la frunze, este plin de urmele locurilor din care, frunze și fructe mai vechi au fost prinse. Frunzele sunt mari, 50-70 cm în diametru, cu 7 loburi palmate, florile sunt așezate pe axele frunzelor și se maturizează, în fructe lungi de 15-45 cm și late de 10-30 cm în diametru, fructele sunt mature când sunt moi și devin galben-portocalii.

Palaria sarpelui - o ciuperca delicioasa

Palaria sarpelui - MACROLEPIOTA PROCERA -, sau burete șerpesc, parasol face parte din familia ciupercilor lamelate este o ciupercă comestibilă, foarte gustoasă, o adevărată delicatesă.

               pășăria șarpelui sursă foto

Musli - gustos si hranitor

BENEFICII, PROPRIETATI

Musli sunt o variantă perfectă pentru un mic dejun sănătos, conține puține grăsimi, dar este bogat în fibre, ingrediente importante în menținerea sub control a greutăți, în prevenirea  constipației și a hemoroizilor, a cancerului și a bolilor de inima.

Un mic dejun echilibrat accelerează metabolismul, fibrele absorb apa și crează senzația de sațietate, având o valoare nutritivă mare, ajută la controlul greutății și scade riscul de obezitate. Cerealele, nucile, semințele și fructele uscate conțin foarte multe vitamine și substanțe minerale, de care organismul are mare nevoie pentru a fi în formă. Nucile și semințele conțin grăsimi monosaturate și acizi grași omega 3 care, ajută la menținerea sănătății inimii.

E-urile si sanatatea noastra

E-urile sunt aditivi cu rol de îndulcitori, coloranți, emulgatori, conservanți, ei sunt adăugați pentru a îmbunătăți gustul, culoarea, rezistența la alterare a alimentelor sau a băuturilor.

Ardeiul iute - contine capsaicina

Ardeiul iute face parte din familia Capsicum și este cunoscut sub denumirea de Capsicum annuum. Se cultivă patru soiuri de ardei: iuți, grași, lungi-kapia și gogoșari. Ardeiul, este o plantă iubitoare de lumină, caldură, apă și îngrășământ.

PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI

Cultivat în întreaga lume, ardeiul iute reprezintă un stimulent și un antiseptic ce conține o mare cantitate de vitamina C și beta-caroten, de asemenea, conține vitaminele K și B6, potasiu, fibre alimentare, tiamina, riboflavina, niacină, acid folic, fier, magneziu și fosfor.

Ardeiul iute determină arderea rapidă a grăsimilor din corp, prin condimentarea diverselor preparate culinare, caloriile în plus sunt arse, de asemenea, sporește apetitul și este recomandat și persoanelor care suferă de astm, bronșite cronice, sinuzite, răceală, întrucât acesta acționează ca un expectorant.

Ulei de Avocado - are proprietati regenerante si emoliente

Uleiul de Avocado este renumit pentru proprietățile sale ANTI-ÎMBĂTRÂNIRE a pielii.

PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI

Este o sursa bogată de potasiu; zinc; magneziu și antioxidanți, vitaminele A; D; E; K grupul de vitamine B; acid linoic, care este benefic pentru reglarea glandelor sebacee, se absoarbe foarte ușor și hidratează în profunzime pielea.

Kiwi - o sursa importanta de fibre

Kiwi este un fruct exotic, originar din China, fiind unul dintre cele mai bogate fructe în substanțe nutritive, este consumat în special în perioadele reci ale anului, pentru fortificarea organismului, este foarte bun pentru fumători și este ideal în lupta cu kilogramele în plus. 

PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI

Fructul este bogat în cupru, potasiu, magneziu, calciu, fosfor, fier, seleniu, zinc și conține foarte multă vitamina C, vitamina A, E, B2, B3, acizi organici și fibre, este un puternic antioxidant, fortifică sistemului imunitar, te protejează de gripă, îmbunătățește tranzitul intestinal.