Articole

Cortinaria de munte - o ciuperca periculoasa

Cortinara de munte - CORTINARIUS ORELLANUS - este o specie la fel de primejdioasă ca și specia Amanita faloidiana, dar toxicitatea a fost descoperită destul de târziu, din această cauză nu este descrisă și nu apare în nici o lucrare care tratează despre ciuperci, toate lucrările de micologie arată ca specia Cortinarius nu este otrăvitoare.

cortinara de munte 

Hribul Dracului - un hrib rosu periculos

Hribul dracului - BOLETUS SATANAS - popular se numește buretele dracului, mănătărca dracului, hrib țigănesc creste izolat sau în grupuri pe sol în poienile din pădurile de foioase, mai ales de fag, în tufișuri sau pășuni, le găsim din primăvara și până  toamna, este o CIUPERCA OTRAVITOARE.

 hribul dracului 

Porumbul - bogat in acizi grasi nesaturati

GENERALITATI

Porumbul originar din America centrală si este o cereală cultivată cultivată azi în mai multe regiuni ca și plantă alimentară, industrială și furajeră, reprezentând alaturi de grâu 80% din producția de cereale. Porumbul  are o tulpina înaltă și groasă, neramificată, cu frunze lungi aspre și ascuțite la vârf.

Buretele Panterei - un burete de ocolit

Buretele panterei - AMANITA PANTHERINA - denumit și burete pestriț, burete bulbos este întâlnit de vara până toamna, în pădurile de foioase, pădurile de conifere, la câmpie și la munte, este o CIUPERCĂ OTRĂVITOARE.

buretele panterei 

Gulia - o sursa bogata de vitamine

GENERALITATI

Gulia este o legumă din familia Cruciferelor, din care fac parte: ridichea, varza, broccoli, conopida, varza de Bruxelles. Sunt plante ierboase, care cresc numai cultivate, se consumă frunzele și partea îngroșată a tulpinii, care este rotundă și cărnoasă.

PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI

Gulia acumulează foarte multe substanțe nutritive, nu conține grăsimi și este ideală pentru persoanele care țin cură de slăbire.

Mango - un fruct sacru

GENERALITATI

Mango este originar din India și este considerat un fruct sacru. Arborii sunt mari, stufoși și veșnic verzi, frunzele sunt roșiatice când sunt tinere și de un verde intens, lucioase, la maturitate, arborii pot ajunge până la 300 ani și încă sa mai rodească. 

Fructul de mango este foarte dulce și aromat, când este copt coaja are o culoare portocalie – roșiatica.

Buretele Cerbilor fals - un burete suspect

Buretele Cerbilor fals - SCLERODERMA VERRUCOSUM - este o specie care crește și se dezvoltă în locuri aride, ierboase, în parcuri, o întâlnim de la sfârșitul primăverii până toamna târziu, fără interes alimentarNECOMESTIBILĂ -.

DESCRIERE

Ciuperca are o formă globulară, turtită, cu suprafață pieloasa, tare, dură, compactă, este acoperită cu solzișori maronii.

Ciuperca Champinion - o sursa de nutrienti

Ciuperca champinionde bălegar - AGARICUS CAMPESTRIS - numită si ciuperca albă, ciuperca de câmp sunt doua  varietăți, foarte asemănătoare, amândouă sunt comestibile și foarte apreciate gastronomic.

ciuperca de bălegar

Broccoli - intareste imunitatea

PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI

Broccoli conopida verde înrudită cu varza și conopidă, având același gust dulce caracteristic, este o legumă bogată în vitamine B3, B5, B6, B12, C, A, E, K, acid folic (B9), este bogată în fier, calciu, magneziu, zinc, mangan, seleniu, fosfor și potasiu.

Consumul de broccoli ajută la întărirea sistemului imunitar;

- este antiinflamator;

- curăță și îmbunătățește circulația sângelui;

Faina de naut - contine amidon

UTILIZARE, CALITATI MEDICINALE

Faina integrala de naut conține: amidon, lipide, substanțe azotate, zaharuri, săruri minerale, siliciu, fosfor, potasiu, calciu, sodiu, magneziu, oxid de fier, asparagina, arsenic, vitamine, este diuretică, vermifugă, antiseptică urinar, energizantă.

Uleiul de masline - bogat in vitamine si antioxidanti

CALITATI NUTRITIONALE

Uleiul de măsline nu este doar un ingredient care dă savoare aparte salatelor, ci este unul dintre cele mai sănătoase tipuri de uleiuri, de aceea nutriționiștii îl recomandă pentru calitățile sale nutriționale deosebite. Bogat în vitaminele, A, B1, B2, C, D, E și K, în antioxidanți și în acizi grași Omega 3 și Omega 6, uleiul de măsline te menține tânăr și sănătos, este un puternic antioxidant. Se poate folosi la gătit, la asezonarea salatelor, la îngrijirea părului, la îngrijirea tenului și a pielii, în terapii pentru diverse boli.

Buretele viperei - Ciuperca alba

Buretele viperei - AMANITA PHALLOIDES - crește pe sol, câte una sau în grupuri, în preajma arborilor și a arbuștilor, se întâlnește în pădurile de foioase și de conifere, este o CIUPERCĂ FOARTE OTRAVITOARE.

DESCRIERE

Este o specie care se întâlnește des în pădurile mai umede de deal din luna mai până în luna noiembrie. Buretele viperei conține micotoxine  niște substanțe foarte periculoase, ucigătoare în cele mai multe cazuri.

burete viperei 

Uleiul de cocos - hidrateaza si catifeleaza

PREZENTARE GENERALA

Uleiul de cocos este un ulei obținut prin presarea la rece a pulpei nucii de cocos, el își păstrează intact parfumul exotic de nucă de cocos, este solid la temperatura camerei.

Din punct de vedre nutritiv, uleiul de cocos este compus din nutrienții existenți în nuca de cocos, având o cantitate mai mică de vitamine și minerale. Colina este unul din nutrienții care se găsesc în procent mare în compoziția uleiului de cocos, vitamina E, vitamina K, fier, acizi grași Omega-6 grăsimi saturate, grăsimi monosaturate și polinesaturate. Minunat pentru pielea copiilor, hidrateaza și catifelează, este foarte benefic pentru îngrijirea pielii și a parului.

Muscarita – ciuperca psihoactiva

Muscărița - AMANITA MUCSARIA - buretele muștelor este o CIUPERCĂ OTRĂVITOARE, crește în luminișurile  pădurilor de conifere și de foioase.

muscărița sursă foto

Buretele pestrit - o ciuperca rea

Buretele pestritAMANITA PANTHERINA - o întâlnim în păduri de foioase și în păduri de conifere, apare vara, în iulie până în octombrie și este o CIUPERCĂ OTRAVITOARE.

DESCRIERE

Pălăria are în diametru aproximativ 10 cm, bombată, spre maturitate este întinsă, cărnoasă, plăpândă, cleioasă când este umezeală, lucioasă pe timp uscat, culoarea este cafenie - cenușie, cenușie-verzuie cu puncte albe - cenușii, este mai închisă spre centrul pălăriei, marginea pălăriei este pe alocuri crăpată.

burete pestriț