Ciuperca Champinion - o sursa de nutrienti

Ciuperca champinionde bălegar - AGARICUS CAMPESTRIS - numită si ciuperca albă, ciuperca de câmp sunt doua  varietăți, foarte asemănătoare, amândouă sunt comestibile și foarte apreciate gastronomic.

ciuperca de bălegar

DESCRIERE           

Este o ciuperca de talie mare sau mijlocie, o găsim crescând izolat, în grupuri mici sau mai mari, pe pășuni, în grădini, în locuri cu mult soare, din luna martie și până în decembrie.

                ciuperca de bălegar sursă foto

Pălăria, este rotundă închisă, semicirculară la ciuperca tânără și plana întinsă la exemplarele mature. Cuticula are culoare albă, este groasă, mătăsoasă la pipăit, se desface ușor și are un diametrul de 5-10 cm, este o CIUPERCĂ COMESTIBILĂ.

Piciorul este bont, scurt și cărnos, plin în interior, mai subțire spre bază. Este alb, ca și pălăria, cu guleraș mic și moale, albicios și fragil. Înălțimea piciorului poate ajunge la 7 cm și grosimea aproximativ de 1-3 cm.

                ciuperca de bălegar sursă foto

Lamelele sunt strâns apropiate, au o culoare rozalie la ciupercile tinere, care se schimbă, pe măsura ce ciuperca se maturizează în nuanțe de la roz-închis până la maro-închis, apoi la ciuperca bătrână este aproape neagra.

               ciuperca de bălegar sursă foto

Carnea este albă, moale, groasă, la rupere se colorează în maro - roșcat, are miros și gust caracteristic.

UTILIZARE

Ciupercile sunt o sursă bogată de nutrienți, se folosesc proaspete, uscate, murate și chiar ca și condiment. Se folosesc în foarte multe preparate culinare, supe, tocănițe, în combinație și cu alte soiuri de ciuperci, pot însoți fripturi, grătare, sau gătite în ulei și vin alb, sunt garnituri ideale alături de pește sau pui la grătar.

Sunt delicioase la grătar cu sare, piper și puțină brânză de burduf.

 

sursă foto cover

 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0