Articole

Pastravul de fag - scade colesterolul

Păstrăvul de fag - PLEUROTUS OSTREATUS - crește și se dezvoltă pe trunchiul a numeroase specii lemnoase foioase, în special pe fag, preferă trunchiurile bătrâne.

pastravarul de maisursă foto

Pitaya - fructul dragon

GENERALITATI

Pitaya este întâlnit și sub numele de fructul dragon, este rodul mai multor specii de cactuși din genul Hylocerus. Cactuși înfloresc noaptea flori, florile se transforma în fructe, de fapt pitaya este un soi de cactus dulce.

Ulei esential de Eucalipt - invioreaza si improspateaza

În anumite suferințe, uleiurile esențiale folosite intern, sunt cele mai rapide remedii ale fitoterapiei și aromoterapiei. Sunt benefice în afecțiuni infecțioase, în dezechilibrele psihice, în boli cauzate de stres sau de un mod de viață inadecvat.

UTILIZARE, CALITATI MEDICINALE

Sunt asimilate și tolerate bine de organism, după administrare se răspândesc rapid în aparatul digestiv și căile respiratorii, se administrează foarte ușor.

Ghebele tomnatice - apreciate in gastronomie

Ghebele tomnaticeARMILLARIA MELLEA - cresc și se dezvoltă pe lemnul viu, pe lemnul uscat sau cel putrezit sunt ciuperci parazite sau saprofite. 

Ghebele care se dezvoltă pe lemnul de conifere, au un gust AMARUI nu tocmai plăcut, de aceea pot fi NECOMESTIBILE.

Spanacul - o sursa bogata de nutrienti

Spanacul - Spinacia oleracea - este o plantă perena comestibilă, prezentă mai ales în grădini, uneori și pe terenuri necultivate.

PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI

Calitățile curative ale spanacului  se datorează conținutului bogat de substanțe nutritive, de vitamine pe care le furnizează : A, B1, B2, B12, PP, C, acid folic; minerale: sodiu, potasiu, calciu, fosfor, magneziu, sulf, mangan, zinc, cupru, iod, fier; clorofila, aminoacizi, lipide, protide, glucide, mucilagii.

Cortinaria de munte - o ciuperca periculoasa

Cortinara de munte - CORTINARIUS ORELLANUS - este o specie la fel de primejdioasă ca și specia Amanita faloidiana, dar toxicitatea a fost descoperită destul de târziu, din această cauză nu este descrisă și nu apare în nici o lucrare care tratează despre ciuperci, toate lucrările de micologie arată ca specia Cortinarius nu este otrăvitoare.

cortinara de munte 

Hribul Dracului - un hrib rosu periculos

Hribul dracului - BOLETUS SATANAS - popular se numește buretele dracului, mănătărca dracului, hrib țigănesc creste izolat sau în grupuri pe sol în poienile din pădurile de foioase, mai ales de fag, în tufișuri sau pășuni, le găsim din primăvara și până  toamna, este o CIUPERCA OTRAVITOARE.

 hribul dracului 

Porumbul - bogat in acizi grasi nesaturati

GENERALITATI

Porumbul originar din America centrală si este o cereală cultivată cultivată azi în mai multe regiuni ca și plantă alimentară, industrială și furajeră, reprezentând alaturi de grâu 80% din producția de cereale. Porumbul  are o tulpina înaltă și groasă, neramificată, cu frunze lungi aspre și ascuțite la vârf.

Buretele Panterei - un burete de ocolit

Buretele panterei - AMANITA PANTHERINA - denumit și burete pestriț, burete bulbos este întâlnit de vara până toamna, în pădurile de foioase, pădurile de conifere, la câmpie și la munte, este o CIUPERCĂ OTRĂVITOARE.

buretele panterei 

Gulia - o sursa bogata de vitamine

GENERALITATI

Gulia este o legumă din familia Cruciferelor, din care fac parte: ridichea, varza, broccoli, conopida, varza de Bruxelles. Sunt plante ierboase, care cresc numai cultivate, se consumă frunzele și partea îngroșată a tulpinii, care este rotundă și cărnoasă.

PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI

Gulia acumulează foarte multe substanțe nutritive, nu conține grăsimi și este ideală pentru persoanele care țin cură de slăbire.

Mango - un fruct sacru

GENERALITATI

Mango este originar din India și este considerat un fruct sacru. Arborii sunt mari, stufoși și veșnic verzi, frunzele sunt roșiatice când sunt tinere și de un verde intens, lucioase, la maturitate, arborii pot ajunge până la 300 ani și încă sa mai rodească. 

Fructul de mango este foarte dulce și aromat, când este copt coaja are o culoare portocalie – roșiatica.

Buretele Cerbilor fals - un burete suspect

Buretele Cerbilor fals - SCLERODERMA VERRUCOSUM - este o specie care crește și se dezvoltă în locuri aride, ierboase, în parcuri, o întâlnim de la sfârșitul primăverii până toamna târziu, fără interes alimentarNECOMESTIBILĂ -.

DESCRIERE

Ciuperca are o formă globulară, turtită, cu suprafață pieloasa, tare, dură, compactă, este acoperită cu solzișori maronii.

Ciuperca Champinion - o sursa de nutrienti

Ciuperca champinionde bălegar - AGARICUS CAMPESTRIS - numită si ciuperca albă, ciuperca de câmp sunt doua  varietăți, foarte asemănătoare, amândouă sunt comestibile și foarte apreciate gastronomic.

ciuperca de bălegar

Broccoli - intareste imunitatea

PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI

Broccoli conopida verde înrudită cu varza și conopidă, având același gust dulce caracteristic, este o legumă bogată în vitamine B3, B5, B6, B12, C, A, E, K, acid folic (B9), este bogată în fier, calciu, magneziu, zinc, mangan, seleniu, fosfor și potasiu.

Consumul de broccoli ajută la întărirea sistemului imunitar;

- este antiinflamator;

- curăță și îmbunătățește circulația sângelui;

Faina de naut - contine amidon

UTILIZARE, CALITATI MEDICINALE

Faina integrala de naut conține: amidon, lipide, substanțe azotate, zaharuri, săruri minerale, siliciu, fosfor, potasiu, calciu, sodiu, magneziu, oxid de fier, asparagina, arsenic, vitamine, este diuretică, vermifugă, antiseptică urinar, energizantă.