Pitaya - fructul dragon

GENERALITATI

Pitaya este întâlnit și sub numele de fructul dragon, este rodul mai multor specii de cactuși din genul Hylocerus. Cactuși înfloresc noaptea flori, florile se transforma în fructe, de fapt pitaya este un soi de cactus dulce.

pitaya flori sursă foto

Exista trei soiuri de pitaya:

  • pitaya roșie, are miezul și coaja roșie;

putaya roșie sursă foto

  • pitaya de Costa Rica, cu coaja roșie și miezul alb;

pitaya cu  miez alb sursă foto

  • pitaya galben, cu coaja galbenă și miezul alb.   

pitaya galbenă  sursă foto

UTILIZARE SI PROPRIETATI

Se consumă pulpa fructelor pitaya, toate soiurile sunt comestibile, care este cremoasă, dulce - acrișoară, deosebit de aromată, are semințe negre bogate în Omega 3 și 6, coaja nu este comestibilă. Este puțin cunoscut și destul de puțin consumat, deși este un fruct cu reale proprietăți terapeutice.

Dintre cele trei soiuri, Pitaya cu coaja și pulpa roșie, este considerat cel mai delicios. Acest fruct cu formă ciudată, este considerat un super-aliment și are o serie de calități pentru care merită consumat. Pentru consum se alege un  fruct cu o culoare intensă, fără pete, cu o coaja ferma, frunze verzi și un miros îmbietor, tropical; se taie în două apoi cu un cuțit sau cu o linguriță se scoate miezul care are textura asemănătoare fructului kiwi. Se taie felii sau cubulețe și se consumă ca atare sau se prepara salate de fructe.

Este un antioxidant și energizant, datorită conținutului mare de calciu, magneziu, ajută digestia fiind bogată în fibre, este laxativă, extrem de bogată in vitamina C benefică pentru un sistem imunitar puternic, este recomandată ca adjuvant pacienților cu diabet, pentru ca echilibrează nivelul de zahăr din sânge.

Se poate consuma crud, în stare naturală, sau combinat cu alte fructe în salate sau smoothie -uri.

                pitaya smoothie sursă foto

 

sursă foto cover

 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0