Ulei esential de Eucalipt - invioreaza si improspateaza

În anumite suferințe, uleiurile esențiale folosite intern, sunt cele mai rapide remedii ale fitoterapiei și aromoterapiei. Sunt benefice în afecțiuni infecțioase, în dezechilibrele psihice, în boli cauzate de stres sau de un mod de viață inadecvat.

UTILIZARE, CALITATI MEDICINALE

Sunt asimilate și tolerate bine de organism, după administrare se răspândesc rapid în aparatul digestiv și căile respiratorii, se administrează foarte ușor.

ulei de eucalipt sursă foto

Uleiul esențial de eucalipt se obține prin distilarea în aburi, a frunzelor și ramurilor tinere de eucalipt, are un miros puternic și o aroma proaspătă.

                frunze de eucalipt 

În aromoterapie este recomandat intern în afecțiuni ale cailor urinare; reumatism; nevralgii, viermi intestinali; astenie; bronșite acute și cronice; stări gripale; tuberculoză; astm; tuse; diabet; afecțiuni cu manifestări febrile; înțepături de insecte.

Extern este benefic în afecțiuni pulmonare; gripă; sinuzite; diverse plăgi; în arsuri.

Proprietățile terapeutice ale uleiului de eucalipt sunt: antiseptic general, al căilor respiratorii; al căilor urinare;  este balsamic - calmează tusea și fluidifica expectorațiile -;  este antireumatic; febrifug; cicatrizant; hipoglicemiant; vermifug; previne afecțiunile pulmonare; este bactericid  îndepărtează țânțarii; împrospătează și purifica aerul din încăperi, totodată uleiul volatil de eucalipt stimulează imunitatea, înlătură oboseala și reda vitalitatea.

Lampa sau candela este folosită pentru aromatizarea aerului din încăpere, se adaugă în apă din lampa 3-5 picături de ulei, în funcție de mărimea lămpii.

Uleiul volatil de eucalipt stimulează circulația sângelui de la nivelul scalpului, ajută la hidratarea scalpului uscat și luptă împotriva mătreții, folosit cu regularitate conferă părului rezistență, elasticitate și strălucire.

  • 10 picături de ulei esențial de eucalipt, adăugate în șampon, te scapă de mătreață, se masează scalpul timp de câteva minute și se clătește cu apă caldă.
  • 3-4 picături de ulei de eucalipt, la un litru de apă clocotită, vapori se inhalează, stând aplecat peste vas cu capul acoperit cu un prosop, are un efect calmant, ajută la creșterea puterii de concentrare. 

O baie caldă, este reconfortantă prin relaxarea pe care o induce căldura apei, porii se dilată și îngăduie uleiurilor esențiale să pătrundă în piele.

La o baie se folosesc 4-6 picături de ulei esențial, care se dizolvă în puțin spumant de baie, care apoi se toarnă în apă din cadă, se stă în apă 10-20 de minute.

Nu se introduce uleiul esențial ca atare în baie, pentru ca el nu se dizolva în apă caldă, iar doza nu trebuie depășită pentru ca poate produce iritații pe piele.

Masajul ne aduce beneficiile uleiului esențial folosit, dar și pe cele ale masajului în sine, - 4-6 picături de ulei de eucalipt, se adaugă în 10 ml de ulei vegetal sau de măsline sau alt ulei preferat. Este foarte important să nu se depășească doza de ulei esențial, după 5-6 ore se folosește dusul, uleiul nu trebuie îndepărtat imediat după masaj, astfel se asigură o absorbție totala a uleiului.

                ulei de eucalipt sursă foto

PRECAUTII

La administrarea pe cale interna a uleiurilor volatile, trebuie să se respecte strict dozele prescrise, trebuie avut grijă la eventualele reacții alergice, se începe cu o doză mică, apoi se mărește progresiv, până la doza prescrisă, trebuie verificat ca uleiul să nu fie contrafăcut, motiv pentru care pot apărea efecte nedorite, imediate sau efecte în timp.

Este preferabil ca uleiurile să se utilizeze simplu, fără miere sau apă, pentru ca sunt mai ușor asimilate și se dispersează mai ușor o dată ajunse în organism.

Este contraindicat persoanelor care suferă de astm sau epilepsie, deoarece poate declanșa o criză.

Uleiurile esențiale nu sunt indicate femeilor însărcinate, celor care alăptează, la copii, persoanelor alergice la aceste produse, trebuie să se evite supradozarea și abuzul de ulei esențial.

Uleiul de eucalip se poate achizitiona de la magazinele naturiste sau online AICI, AICI.

 

sursă foto cover

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0