Articole

Vinetica Focului - o ciuperca necomestibila

Vinetica focului - RUSSULA EMETICA - popular se mai numește stupitul-dracului, stupitul-satanei, crește și se dezvoltă, în zonele cele mai umede, mlăștinoase ale pădurilor de foioase și mai rar în cele de conifere apare din vară până la începutul toamnei.

 vinețica focului 

Casul Ciorii - ciuperca cu aspect de para

Casul ciorii - LYCOPERDON PERLATUM - se mai numește popular paraghita, prahaghitele, prahaghitelele -mici, pufai, crește și se dezvoltă pe sol, în pădurile de foioase și de conifere, acolo unde se găsesc bucați de lemne putrezite, o găsim de primăvara până toamna.

 cașul ciorii

Nasturelul - are un gust placut

GENERALITATI

Nasturelul - Nasturtium officinale - este o plantă erbacee, perenă, care crește în mod spontan în locuri cu multă umezeală, pe lângă izvoare, râuri, mlaștini, pe malul bălților. Nasturelul este cunoscut drept măcriș de baltă, năsturaș sau creson de apă, se înrudește cu ridichea, se procură din flora spontană, fiind utilizat ca plantă, aliment și condiment.

Dovleceii - o sursa importanta de vitamine

Dovlecelul se înrudește cu castravetele, pepenele și dovleacul, are un aspect similar castravetelui, are o coajă fină și subțire, de culoare galbenă sau verde miezul este cărnos, de culoare alb - gălbuie sau alb-verzuie și conține numeroase semințe; coaja, miezul și semințele sunt comestibile. 

PRINCIPII ACTIVE 

Dovlecelul este o sursă importantă de vitamine: A, C, B1, B3, B5, B6, fibre, minerale: fier, magneziu, cupru, fosfor, zinc, potasiu, mangan, acid folic, este o sursă importantă de alfa și beta-caroten, luteina și zeaxantină, nu conține colesterol sau grăsimi saturate.

Vinetica Porumbeilor - o ciuperca gustoasa

Vinețica porumbeilor - RUSSULA CYANOXANTHA - crește și se dezvoltă, în grupuri mici în pădurile de foioase, de conifere, pe pajiști, în grădini, în luminișuri. O găsim în perioada vara - toamna.

 vinețica porumbeilor   sursă foto

Vinetica Pestrita - o ciuperca relaxanta

Vinețica pestriță - Russula virescens -, crește și se dezvoltă în pădurile de foioase, în grupuri mai mari sau mai mici, în iarbă, prin crânguri, începând din luna iunie și până în octombrie.

vinețica pestrță sursă foto

Lamaile - bogate in acid citric

Lamaiul - Citrus limon - este un arbust din familia Rutaceae, considerat veșnic verde. Fructul copt lamaia are forma sferica alungită și coaja în culori care variază de la verde deschis la galben strălucitor, este utilizat în scopuri culinare și nu numai în întreaga lume  - în primul rând pentru suc, dar și pentru pulpă și coaja, care sunt folosite în scopuri culinare.  

PRINCIPII ACTIVE

Lamaile contin acid citric, calciu, magneziu, vitamina C, bioflavonoide, pectine, toate întăresc imunitatea și luptă împotriva infecțiilor. Are 29 calorii la suta de grame și te ajută să-ți păstrezi silueta să-ți detoxifici organismul.

Craita - o ciuperca portocalie

Crăița - AMANITA CAESAREA - se mai numește și burete domnesc, roinița, oușoare, crește și se dezvoltă în păduri de foioase, în special de stejar și în apropierea castanilor, în soluri nisipoase și cu pietriș, în locuri calde și uscate, o găsim din vara până in toamnă.

 crăița sursă foto

Hribul Pucios - foarte apreciata gastronomic

Hribul pucios - BOLETUS AEREUS - crește în pădurile de foioase, preferă regiunile cu climă caldă, se recoltează vara - toamna.

 hribul pucios 

Hribul de Vara - parfum intens

Hribul de vară  - BOLETUS AESTIVALIS - crește și se dezvoltă în pădurile de foioase, preferă stejarul, castanul, fagul, dar o întâlnim și pădurile de conifere. Apare la sfârșitul primăverii și până la începutul toamnei.

 hribul de varăsursă foto

Hribul de Brad - foarte apreciat gastronomic

Hribul de brad - BOLETUS PINOPHILUS - crește în pădurile de conifere, prin preajma pinilor și chiar în păduri de foioase, de primăvara până toamna.

   hriba de bradsursă foto

Hribul Cenusiu - o aroma distinsa

Hribul cenusiu - BOLETUS EDULIS - alte denumiri: hrib, mânătarcă, copita, mitarcă, pitarcă, pitoancă. Crește și se dezvoltă în pădurile de foioase, dar și în pădurile de conifere, preferă regiunile cu temperaturi mai răcoroase, apare primăvara până începe vara, apoi reapare din nou la început de toamna până începe frigul.

  hribul cenușiu sursă foto

Galbiorii - buretii galbeni si gustosi

Galbiorii - CANTHARELLUS CIBARIUS - cresc în păduri de foioase dar mai ales în pădurile de conifere din luna iunie până în noiembrie.

gălbiorii sursă foto 

Fasolea - un aliment bogat in proteine

GENERALITATI

Fasolea - Phaseolus vulgaris - este o plantă leguminoasă agățătoare, anuală, care este originara din America. Se cultivă în gradină soiul înalt, cățărătoare pe araci și fasolea pitică de tufă sau fasolea oloaga, iar pe câmp, se seamănă intercalat printre porumb. 

Curmalele - incetinesc imbatranirea

BENEFICII PENTRU SANATATE

Beneficiile curmalelor provin din compoziția complexă a acestora: în uleiuri esențiale, fibre naturale, minerale esențiale pentru sănătate - calciu, sulf, fier, potasiu, fosfor, magneziu, mangan, cupru -, vitaminele B1, B2, B3, B5, vitamina C și A, nu conțin colesterol și au foarte puține grăsimi, în schimb au un conținut de până la 70% zahar.

Curmalele ajută în astm, tuberculoză, sunt un bun tonic muscular, ajută sistemul nervos, încetinește îmbătrânirea, sunt benefice pentru digestie.