Articole

Sfecla Rosie - tinerete si vitalitate

Sfecla roșie - BETA VULGARIS - este cultivată pentru frunze și rădăcina. Este răspândită astăzi pe toate continentele, pentru calitățile sale nutritive și terapeutice, a efectelor foarte puternice în tratamentul leucemiei și anemiei.

Faina de Soia - saraca in zaharuri

Făina de soia este obținută prin măcinarea boabelor de soia. Ea are o capacitate mai mare de absorbție a apei, decât făina de grâu și se folosește în combinație cu făina de grâu pentru prepararea pâinii, sau a diverse produse de patiserie, fiind mai săraca în zaharuri decât făina de grâu, este utilizată la prepararea pâinii pentru diabetici.

Ciubotica Cucului - un somnifer natural

GENERALITATI

Ciuboțica cucului este una dintre primele plante care înflorește la venirea primăverii. Florile galben-aurii ale acestei plante, răspândesc o mireasmă plăcută, asemănătoare mierii și formează o umbrelă dispusă pe o tulpină înaltă de 10-20 de centimetri.

Ea crește pe câmpiile din zonele deluroase și pre alpine, fiind cunoscută și sub denumiri populare: aglica, cinci-foi, cizma-cucului, talpa - gâștei, țâța - caprei, țâța-oii, în luna martie, când se produce înflorirea, se recoltează frunzele, florile și rădăcina.

Loboda - previne si inlatura astenia de primavara

DESCRIERE

Loboda - Atriplex hortensis - plantă anuală, comestibilă se înmulțește prin semințe, se cultivă în grădini atât toamna cât și primăvara datorită rezistenței la temperaturi scăzute. Este înaltă, are o tulpină simplă sau ramificată, frunzele sunt mari aproape triunghiulare, în funcție de specie pot fi galbene, verzi sau roșu-violaceu și sunt catifelate.

Kaki - energizant si tonic

DESCRIERE SI GENERAlTATI

Kaki - Persimon -, este fructul unui arbore din familia Ebenaceae, fiind o baca a cărei culoarea variază de la galben deschis la portocaliu - roșiatic. Pomul care produce fructul de kaki creste lent și ajunge la o înălțime de 10 metri, frunzele sunt căzătoare, au forma eliptică sau ovală, produce fructe după 7–8 ani. Fructele kaki pot fi consumate proaspete, uscate, pregătite la cuptor sau gem.  

Hreanul - radacina condiment, dar si medicament

DESCRIERE, GENERALITATI

Hreanul - ARMORACIA RUSTICANA - este o legumă care se cultivă pentru rădăcină sa cărnoasă, ramificată, adâncă, de culoare crem - gălbuie, cu interiorul alb, cu aromă și gust picant și miros înțepător, folosită în bucătărie pentru condimentarea preparatelor culinare, în industria conservelor și nelipsită în murăturile de toate felurile.    

Cuisoarele - farmacia si condimentul din casa

Cuisoarele - Eugenia caryophyllata - sunt bobocii uscați ai florii arborelui de cuișoare, originar din Insulele Moluce, din Indonezia, seamănă cu niște cuie mici, de aici și denumirea lor de "cuișoare".

GENERALITATI

Arborii maturi de cuișoare înfloresc rar, pentru ca mugurii, se culeg înainte de înflorire, pentru a fi folosiți drept cuișoare. Arborele produce cuișoarele, la vârsta de 20 de ani și rodește încă 50 de ani.

Uleiul de In - contine lecitina

Uleiul de IN este un produs natural, obținut prin presarea la rece a semințelor de in, în așa fel încât proprietățile curative și calitățile tămăduitoare sa nu se piardă.

PRINCIPII ACTIVE SI PROPRIETATI

În compoziția uleiului de IN, intră - lignani – cu proprietăți antivirale, antibacteriene, antiparazitare și antitumorale. 

Uleiul de Canepa - are gust de nuca

GENERALITATI

Uleiul extravirgin din semințe de cânepă, are o mulțime de proprietăți terapeutice și aduce organismului numai beneficii. Folosit, ca și supliment dietetic în practică medicală, uleiul extravirgin de canepa este din ce în ce mai utilizat în bucătărie.

Vinetica Focului - o ciuperca necomestibila

Vinetica focului - RUSSULA EMETICA - popular se mai numește stupitul-dracului, stupitul-satanei, crește și se dezvoltă, în zonele cele mai umede, mlăștinoase ale pădurilor de foioase și mai rar în cele de conifere apare din vară până la începutul toamnei.

 vinețica focului 

Casul Ciorii - ciuperca cu aspect de para

Casul ciorii - LYCOPERDON PERLATUM - se mai numește popular paraghita, prahaghitele, prahaghitelele -mici, pufai, crește și se dezvoltă pe sol, în pădurile de foioase și de conifere, acolo unde se găsesc bucați de lemne putrezite, o găsim de primăvara până toamna.

 cașul ciorii

Nasturelul - are un gust placut

GENERALITATI

Nasturelul - Nasturtium officinale - este o plantă erbacee, perenă, care crește în mod spontan în locuri cu multă umezeală, pe lângă izvoare, râuri, mlaștini, pe malul bălților. Nasturelul este cunoscut drept măcriș de baltă, năsturaș sau creson de apă, se înrudește cu ridichea, se procură din flora spontană, fiind utilizat ca plantă, aliment și condiment.

Dovleceii - o sursa importanta de vitamine

Dovlecelul se înrudește cu castravetele, pepenele și dovleacul, are un aspect similar castravetelui, are o coajă fină și subțire, de culoare galbenă sau verde miezul este cărnos, de culoare alb - gălbuie sau alb-verzuie și conține numeroase semințe; coaja, miezul și semințele sunt comestibile. 

PRINCIPII ACTIVE 

Dovlecelul este o sursă importantă de vitamine: A, C, B1, B3, B5, B6, fibre, minerale: fier, magneziu, cupru, fosfor, zinc, potasiu, mangan, acid folic, este o sursă importantă de alfa și beta-caroten, luteina și zeaxantină, nu conține colesterol sau grăsimi saturate.

Vinetica Porumbeilor - o ciuperca gustoasa

Vinețica porumbeilor - RUSSULA CYANOXANTHA - crește și se dezvoltă, în grupuri mici în pădurile de foioase, de conifere, pe pajiști, în grădini, în luminișuri. O găsim în perioada vara - toamna.

 vinețica porumbeilor   sursă foto

Vinetica Pestrita - o ciuperca relaxanta

Vinețica pestriță - Russula virescens -, crește și se dezvoltă în pădurile de foioase, în grupuri mai mari sau mai mici, în iarbă, prin crânguri, începând din luna iunie și până în octombrie.

vinețica pestrță sursă foto