Articole

Vacarita - o ciuperca cu lapte

Vacarita - LACTARIUS VOLEMUS - este cunoscută și sub denumirea de buretele dulce, buretele roșu, rașcovul lăptos, creste în pădurile de conifere, de foioase, poate fi întâlnită vara și toamna în grupuri numeroase, în perioadele călduroase și umede, dar întâlnim și exemplare solitare.

văcărița sursă foto

Ciuperca de camp - este o ciuperca comestibila

Ciuperca de câmp - AGARICUS ARVENSIS - crește și se dezvoltă pe sol, în locuri deschise, în păduri de foioase, livezi, în grupuri sau izolat.

ciuperca de câmp 

Rascovi - o ciupercuta colorata

Rascovi - LACTARIUS DELICIOSUS - se mai cunosc si sub denumirea de pâinea pădurii, râșcovul de brad, râșcovul de fag, pita lui Dumnezeu, roșcovi, roșcovani cresc în pădurile de conifere în grupuri sau izolați și în pădurile de brad, îi găsim de vara până toamna.

râșcovi 

Iutarul - o ciuperca picanta

Iutarul - LACTARIUS PIPERATUS -  se mai numește iuțarii, bureții iuți, buretele piperat, buretele laptos crește în pădurile de foioase în grupuri mari, din luna mai până în august.

 iuțarul sursă foto

Gheba - o ciuperca apreciata

Gheba - ARMILLARIELLA MELLEA - se mai numește și popenchi-de-toamnă, opintici, halimasi este o ciupercă parazită, care crește pe trunchiurile copacilor producând mucegaiul alb, la rădăcina copacilor, în pădurile de conifere, de foioase, în livezi, le găsim începând cu luna august, dar în cantități foarte mari le găsim în luna septembrie și octombrie.

gheba sursă foto

Ciuperca de Iarna - o ciuperca medicinala

Ciuperca de iarnă - FLAMMULINA VELUTIPES - denumită și picior de catifea este o ciupercă care crește și se dezvoltă pe buturugi, bușteni de lemn de esență tare - fag, stejar, plop, mesteacăn - crește izolat sau în grup lipite în mănunchiuri.

 ciuperca de iarna sursă foto

Buretele cu Peruca - o ciuperca medicinala

Buretele cu perucă  - COPRINUS COMATUS - este numită și coama shaggy este una dintre puținele ciuperci medicament ale cărei efecte medicinale au fost descoperite și recunoscute  de către medicina tradiționala chineză.

Specia este cunoscuta și în Europa, crește și se dezvoltă și la noi, în grupuri mari, pe marginea drumurilor pietruite, în păduri, pe pajiști și fânețe, grădini, parcuri, o întâlnim din vară până în toamna.

DESCRIERE

Este o CIUPERCĂ COMESTIBILĂ, cu condiția sa fie tânără, este foarte bogată în substanțe organice.

buretele cu peruca sursă foto 

Salata - ajuta digestia

Salata - Lactuca sativa - este o plantă legumicolă anuală sau bienală, din familia Asteraceelor, este una dintre cele mai delicate legume cu frunze, folosită în stare crudă sau gătită. Conținutul de substanțe nutritive ale salatei depinde de soi și de condițiile de creștere.

PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI

Salata este bogată în vitamine A, beta-caroten, care se transformă în vitamina A în organism, aceștia au puternice proprietăți antioxidante și luptă împotriva bolilor, complexul de vitamine B, vitamina E, K, P, C, proteine, acizi organici, iod, fier, calciu, magneziu, potasiu și zinc esențiale pentru metabolismul organismului.

Crusinul - laxativ sau purgativ

Crusinul este un arbust care crește în zone cu umiditate, prin luminișuri, pe malurile râurilor, se mai numește lemn câinesc, patachină și a fost folosit încă din vechime la vopsirea țesăturilor din bumbac și in.

DESCRIERE

Scoarța este lucioasă galben-maronie la interior și brun - cenușie la exterior și prezintă pete mici, reliefate albicioase, frunzele sunt de culoare verde închis, sunt eliptice, ovale, ascuțite la vârf, florile sunt de culoare alb-verzuie, apar în luna mai-iunie și cresc în buchete mici; fructele sunt niște bace roșiatice, care se înnegresc pe măsură ce ajung la maturitate.

Coada Soricelului - o planta cu efecte terapeutice

GENRALITATI

Coada șoricelului - Achillea millefolium - popular se mai numește alunele, brădațel, ciureșică, coada-șoareci, coada hârcelui, stranutatoare, este o plantă medicinală foarte rezistentă la lipsa de apă și la căldură foarte mare, dar și la gerul iernii. Crește spontan prin fânețe, pe marginile râurilor, pe lângă drumuri și în locurile virane, la marginea pădurilor, fiind întâlnită din câmpie și până în zona montana înaltă. 

Degetele lui Buddha - fructul are un puternic parfum de lamaie

Degetele lui Buddha este cunoscut și sub denumirea de Bushukan în -Japonia- sau Fingered Citron, fiind înrudit cu familia Citricelor.

DESCRIERE

Fructul are un puternic parfum de lămâie, este împărțit în secțiuni care seamănă cu niște degete - de unde îi vine numele -, are coaja groasă, nu are semințe și are foarte puțin miez, care nu este suculent.   

Rubarba - o sursa excelenta de vitamine

GENERALITATI

Rubarba este o plantă foarte veche, originara din China, care a fost cultivată și utilizată în scop medicinal. Părțile comestibile sunt tulpinile care pot creste până la 1m, în timp ce frunzele nu trtebuie consumate fiind toxice ca urmare a concentrației mare in acid oxalic pe care o conțin. Rădăcinile dupa uscare pot fi folosite pentru a prepara cataplasme pentru vindecarea rănilor și afecțiunilor pielii.

Ricinul - un remediu administrat cu precautie

DESCRIERE, GENERALITATI

Ricinul - RICINUS COMMUNIS - îl găsim în India și Africa sub forma unui copac înalt până la 15 m. În țara la noi este cultivat în sudul țarii, ca plantă oleaginoasă și chiar ornamentală, este una dintre cele mai otrăvitoare plante, toxina se găsește în semințe.

Frunzele sunt verzi-violete, ornamentale, crestate pe margini, sunt situate în vârful tulpinii, violacee.

Kiwano - pepenele cu coarne

DESCRIERE SI GENERALITATI

Kiwano - originar din Africa, este fructul unei plante agățătoare exotice și este cunoscut și sub numele de pepenele cu coarne, castravete african cu coarne, pepenele jeleu, melano, pikano sau kiwano, este cunoscut ca făcând parte din familia dovleacului, împreuna cu castravetele și pepenele galben.  Datorită aromei și originii tropicale, este însă considerat un fruct.

Strugurii - o sursa de vitamine

DESCRIERE, GENERALITATI

Strugurele este fructul - baca - viței de vie, este  unul dintre cele mai cunoscute și cultivate fructe din lume. Strugurii indiferent de soi, albi, negri sau roșii se pot consuma în stare proaspătă, cu tot cu coaja - conține o mare cantitate de antioxidanti resveratrol, sub forma de suc proaspăt must sau vin.

Ciorchinele de strugure este  alcătuit din boabe care pot fi mici, mijlocii, mari, ovoidale, au culoare gălbuie, albă, verde, roz, violet, neagră. Boabele de strugure sunt  formate dintr-un înveliș pieliță, care îmbracă miezul și semințele.