Portocale, mandarine, clementine si fructul de pomelo, multiple beneficii pentru sanatate

GENERALITATI

Toate patru fac parte din familia citricelor, sunt o sursa bogata de vitamina C, care are rolul de a proteja organismul de numeroase boli, difera prin marime, gust si culoare. 

Beneficiile si calitatile nutritive ale PORTOCALEI si a COJILOR DE PORTOCALA

Portocalele, pe linga vitamina C, contin si vitamina A grupul vitaminic B, fitonutrienti, flavonoide,- substante cu rol de antioxidanti si antiinflamatori puternici, totodata contin si saruri minerale - calciu, fier, cupru, sulf, sodiu, potasiu, clor -, sunt bogate in fibre si in fructoza care se asimileaza rapid, si sunt sarace in grasimi, colesterol si sodiu.

 portocale 

  • intaresc sistemul imunitar si protejeaza inima,
  • ajuta la mentinerea nivelului de colesterol,
  • micsoreaza hipertensiunea arteriala,
  • previn osteoporoza,
  • efecte benefice in boala Alzheimer si Parkinson, in scleroza multipla,
  • combat cancerul,
  • controleaza nivelul zahatului din sange,
  • sunt bogate in fibre,
  • previn indigestia,sunt benefice in constipatie,
  • sunt eficiente in boli ale cailor respiratorii, in raceala, gripa, scad febra, tonifica organismul.

Cojile de portocale

  • stimuleaza sistemul imunitar,
  • trateaza afectiuni ale cailor respiratorii, - raceala, guturai, gripa- etc.,
  • scad colesterolul,
  • amelioreaza arsurile la stomac,
  • stimuleaza digestia prin continutul mare de fibre,
  • sunt energizante.

Beneficiile si calitatile nutritive ala CLEMENTINELOR

Clementinele, sunt o incrucisare dintre portocala amara si mandarina, sunt mai mici au coaja mai subtire mai fina, sunt mai dulci si mai zemoase, decat mandarinele, nu au samburi.

Sunt bogate in vitamina A si C, saruri minerale,- calciu, magneziu, fier, potasiu -, fibre, proteine.

               clementine sursa foto

  • intaresc sistemul imunitar,
  • previn racelile si alte afectiuni ale cailor respiratorii, specifice in sezonul rece,
  • ajuta la buna functionare a sistemului nervos,
  • sunt eficiente pentru sistemul muscular,
  • ajuta digestia, si buna functionare a ficatului,
  • previne formarea cheagurile in sange,
  • combate formarea pitrelor la rinichi.

Beneficiile si calitatile nutritive ale MANDARINELOR

Mandarinele, sunt mai mari decat clementinele, au o forma mai turtita, decat portocalele si clementinele, coaja este mai groasa de un portocaliu mai deschis, contin samburi si sunt mai dulci.

Sunt bogate in beta-caroten, vitamina C, E, K, grupul vitaminic B, saruri minerale,- calciu, fier, fosfor, magneziu -, proteine, fibre, contin putine calorii.

                 mandarine 

  • imbunatatesc vederea, datorita continutului mare de vitamina A,
  • stimuleaza rezistenta organismului la infectii si boli,
  • intaresc sistemul imunitar,
  • imbunatatesc digestia,si cresc pofta de mancare,
  • au efect alcalinizant asupra organismului, combat aciditatea excesiva si stimuleaza alcalinizarea treptata, marea majoritate a bacteriilor si fungilor care degradeaza sistemul nostru imunitar, sunt distrusi de un mediu alcalin,
  • combat constipatia prin continutul mare de fibre,
  • au calitati antioxidante, detoxifiante si anticanceroase,
  • scad si previn depunerea colesterolului,
  • combat anemia, prin continutul de fier si vitamina C.

Beneficiile si calitatile nutritive ale fructului de POMELO

Pomelo, cel mai mare dintre citrice, este un fruct, delicios, tonic si revigorant, cu pulpa carnoasa, dulce amaruie deosebit de placuta, apreciat pentru multiplele beneficii pe care le aduce sanatatii datorate in special continutului mare de vitamina C, potasiu si fibre.

                pomelo sursa foto

  • este foarte benefic pentru persoanele anemice, vitamina C, pe care o contine ajuta la absortia fierului, un mineral necesar pentru productia de globule rosii,
  • previne infectiile urinare, combate bacteriile care produc instalarea infectiei la nivelul tractului urinar,
  • ajuta la mentinerea sanatatii cavitatii bucale, a dintilor si gingiilor,
  • are capacitatea de a vindeca tesuturile prin producerea de colagen,- o proteina care tonifica si mentine elasticitatea pielii -,
  • intareste sistemul imunitar, si protejeaza organismul de virusii si bacteriile, responsabile de afectiunii respiratorii si raceli, mai ales in sezonul rece,
  • imbunatateste densitatea oaselor, scazand riscul de osteoporoza, datorita continutului ridicat de calciu,
  • regleaza tensiunea arteriala, si mentine inima sanatoasa,
  • previne aparitia constipatiei, a balonarii a hemoroizilor datorita continutului de fibre,
  • este indicat in curele de slabire pentru cei care lupta cu kilogramele in plus, are continut mic de calorii, confera senzatia de satietate.

RECOMANDARI

Portocalele, clementinele, mandarinele, si fructul de pomelo, pot fi utilizate cu succes in curele de detoxifiere cu fructe, care se practica nu mult de trei zile, in aceste trei zile se consuma doar fructe, dar inainte de a incepe orice tip de cura, este necesar un consult si o recomandare medicala.

 

 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0